Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva a vândut populaţiei, în primele zece luni ale acestui an, peste 1,37 milioane de metri cubi (mc) de lemn pentru foc.
Preţul mediu este de 180 de lei/mc, fără TVA, iar până la finele anului estimează că va furniza 1,7 milioane mc, conform datelor Romsilva, prezentate de Agerpres.
Astfel, până la finalul lunii octombrie, Romsilva a vândut direct populaţiei 1.370.647 mc lemn pentru foc, la un preţ mediu de 180 de lei/mc, fără TVA, în timp ce anul trecut, în aceeaşi perioadă, a valorificat un volum de 1.365.881 mc la preţul mediu de 170 lei/mc, fără TVA. Din volumul total de lemn pentru foc valorificat în primele 10 luni ale anului curent, unităţile RNP – Romsilva au asigurat transportul lemnului către beneficiari, cu utilajele proprii sau în regim de prestări servicii, pentru circa 100.000 mc.
Cum variază prețurile
„Preţurile de vânzare a lemnului pentru foc variază, în principal, în funcţie de specie, condiţia de livrare (dacă lemnul se livrează din depozit sau de la locul de recoltare) şi cheltuielile efectuate pentru aducerea acestuia în condiţii de livrare (exploatare, transport, secţionare, manipulare, paletizare). În aceste condiţii, preţul minim de valorificare a fost de 118 lei/mc, iar preţul maxim a fost de 415 lei/mc”, susţin reprezentanţii regiei.
„Menţionăm că potrivit reglementărilor în vigoare, poate fi valorificat direct către populaţie, unităţi de interes local finanţate integral sau parţial de la bugetul de stat sau de la bugetul local, care nu desfăşoară activitate economică în sensul reglementărilor comunitare în domeniul ajutorului de stat, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, asociaţiilor şi fundaţiilor înfiinţate conform legii, lemnul de foc şi lemnul de lucru cu diametrul cu diametrul la capătul gros de maximum 24 cm precum şi alte sortimente de lemn de lucru, dacă acestea au fost oferite la licitaţii, dar nu au fost adjudecate. Astfel se justifică preţul maxim de valorificare menţionat mai sus”, susţin reprezentanţii regiei.
Administratorul pădurilor de stat aprovizionează populaţia cu lemn de încălzire fie prin vânzare directă prin intermediul Ocoalele Silvice, fie prin furnizare către unităţile administrativ-teritoriale şi alte unităţi finanţate de la bugetul de stat.
Cele mai mari volume de lemn pentru foc comercializate de unităţile RNP – Romsilva în primele 10 luni ale anului au fost consemnate în judeţele Suceava, respectiv un volum de 203.021 mc, la un preţ mediu de 134 de lei/mc, în Bacău – 79.677 mc (165 lei/mc), Neamţ – 75.721 mc (159 lei/mc), Botoşani – 60.889 mc (186 lei/mc) şi Dâmboviţa – 59.795 mc (234 lei/mc). Preţurile nu conţin TVA.
Potrivit reprezentanţilor Romsilva, în general, ca lemn pentru încălzire, este solicitat şi se utilizează sortimentul denumit „lemn de foc” adică lemnul care nu poate fi utilizat pentru alte utilizări şi prelucrări industriale superioare (pentru obţinerea de furnire, cherestele etc). Pentru lemnul de foc din specii de esenţă tare, respectiv fag, stejar, carpen, există o cerere mai mare faţă de cel de răşinoase şi alte esenţe moi (plop sau salcie).
În ultimii ani s-a reuşit creşterea volumului de lemn pentru foc oferit populaţiei, de la aproximativ 788.400 mc în 2016, circa 1,034 milioane mc în 2017, până la 1,704 milioane mc în 2018.
Potrivit unei analize a Consiliului Concurenţei realizată pe piaţa lemnului de foc, lemnul de foc este o materie primă scumpă, utilizată preponderent în sobe ineficiente, poluante, încălzirea locuinţei fiind de obicei parţială, iar confortul termic redus.
„Înlocuirea dispozitivelor de încălzire cu unele mai eficiente ar putea constitui o primă etapă a procesului de diminuare a cantităţii de lemn de foc utilizată pentru încălzire„, arăta analiza publicată autorităţii de concurenţă publicată în data de 9 septembrie 2019.
45% dintre gospodăriile din România, încolzite cu lemne
Aceasta în condiţiile în care lemnul de foc este principala sursă de încălzire în România, numărul gospodăriilor care se utilizează lemnul de foc ca mijloc de încălzire fiind de 3,415 milioane, respectiv 45,71% din totalul gospodăriilor înregistrate la nivel naţional, conform datelor Institutului Naţional pentru Statistică.
În ceea ce priveşte mediul rural, numărul locuinţelor care utilizează lemnul de foc drept mijloc de încălzire este de 2,773 milioane, ceea ce reprezintă 85% din totalul locuinţelor înregistrate în mediul rural.
Consumul de lemn de foc este influenţat de dimensiunile locuinţei, condiţiile meteorologice, cu randamentul instalaţiei de încălzire, precum şi cu gradul de izolaţie termică al gospodăriei. În plus, în ultimii ani, preţul lemnului de foc a crescut semnificativ, ca urmare a disfuncţionalităţilor din piaţă, se menţiona în analiza Consiliului Concurenţei
Sursa: stirile protv