Acasă CoronaVirus România se apropie de un nou prag de alertă: 5.000 de cazuri...

România se apropie de un nou prag de alertă: 5.000 de cazuri noi pe zi. Multe spitale au porţile închise pentru bolnavi

467
0

Este ziua unui nou record negativ: aproape 5.000 de cazuri noi, iar spitalele din România încep să arate ca-n timpul infernului din Italia.

RECLAMĂ
  • 4.848 de cazuri noi de infectare de ieri până astăzi.
  • Peste 37 de mii de teste efectuate în ultimele 24 de ore.

Sunt cozi de ambulanţe, dar şi de pacienţi în faţa unităţilor medicale, iar bolnavii au ajuns să stea cuplaţi la aparate în corturile de triaj sau să împartă acelaşi tub de oxigen.

Record de teste şi de infectări. 4.848 de cazuri noi de ieri până astăzi din peste 37 de mii de teste. Multe spitale din ţară nu mai pot primi pacienţi pentru că sunt pline până la refuz. Dacă la Cluj ambulanţele stau la coadă ca să predea bolnavii, la Iaşi, oamenii aşteaptă îngrămăpiţi unul într-altul cu orele în faţa spitalului pentru evaluare.

Ultima raportare a arătat că la Iași sunt peste 230 de cazuri de noi infectari. Toți acești pacienți ajung in cele din urmă aici, in fata spitalului de boli infecțioase unde de câteva săptămâni se formează continuu astfel de cozi de pacienți infectați cu noul coronavirus. De multe ori timpul de așteptare depăseste și 3 ore până când ajung cu toții să fie consultați de un medic 03.38

Prof. Dr. Carmen Dorobat, manager spitalul de Boli Infecțioase Iași:Am mărit numărul medicilor la camera de garda. De asemenea ne ajutam cu personal auxiliar și totuși timpul de așteptare este mare, pe lângă cei asimptomatici sau cu forme ușoare care vin cu mijloace proprii sunt ambulanțe și smurd care aduc pacienți cu probleme de sănătate uneori grave, motiv pentru care, medical, sunt prioritate.

În Botoşani, medicii au găsit o soluţie extremă, din disperare. Au cuplat la acelaşi ventilator doi pacienţi care primesc oxigen cu porţia.

Dr. Valentina Morcov, șef secție interimar Boli Infecțioase Spitalul Județean Botoșani: Am avut ieri 30 de bolnavi în insuficienţă respiratorie. Noi nu avem atâtea surse fixe de oxigen câte paturi sunt. Avem 89 de paturi în acest moment pentru care există doar 27 de surse fixe. Nici măcar cele fixe nu merg tot timpul. E o situaţie fără precedent.

În Craiova nu mai sunt locuri nici la terapie intensivă, nici în secţii. Paturile se eliberează…doar când moare cineva.

Laurenţiu Ivanovici, manager Spital Craiova:În momentul în care se eliberează un pat, de cele mai multe ori prin decesul pacientului, imediat se ocupă de către un pacient din zona de suspecţi COVID19 din Terapie Intensivă. În continuare, nu avem locuri disponibile în secţia ATI destinată COVID19. Avem 20 de paturi ocupate începând de acum săptămâni.

Situaţia este cu atât mai gravă cu cât şi personalul s-a infectat cu SARS COV2. 24 de angajaţi din clinica de Terapie Intensivă suferă de COVID şi se află în izolare sau carantină. Spitalul face acum angajări şi a redistribuit turele până la rezolvarea acestei crize de personal.

Autorităţile au anunţat în urmp cu 10 zile că medicii de familie vor prelua pacienţii cu forme uşoare pentru a lua din presiunea pusă pe spitale. Dar Guvernul nu a dat nici acum un ordin în acest sens.

Mădălina Vesa, medic de familie: Au uitat complet de medicina primară, dar complet! Nu se face absolut nimic pentru medicina de familie. Am cerut să se schimbe toată birocraţia asta. Noi facem hârtii ca să clacăm mult mai repede, parcă ăsta e scopul. Au fost nişte decizii foarte bune de acel lockdown, deci de închidere. Pentru că ştim cu toţii că sănătatea la noi în ţară este praf.

În timp ce în alte ţări europene se intră într-o a doua carantină totală, oficialii de la noi nu iau în calcul o astfel de variantă.

Klaus Iohannis – presedintele Romaniei: Aceasta propunere de carantinare trebuie sa vina de la experti de la specialisti. Nu am auzit nicio propunere care vizeaza Capitala sau judete intregi. Am avut situatii in care localitati au fost carantinate, cu efecte destul de bune. Eu nu-mi doresc sa ajungem la carantinarea Bucurestiului

Nelu Tătaru, Ministrul Sănătăţii: Ne îndreptăm spre o reînchidere totală sau se impune acest lucru? Nu se impune acest lucru! După cum ştiţi noi adaptăm restricţiile la nivel local… fiecare CJSU îşi adaptează după indicele pe care îl primeşte de la DSP.

În schimb, oamenii se pregătesc pentru ce e mai rău.

Localnic: Dacă se ajunge la un lucru foarte grav ne-am sacrifica, în cazul ăsta da. 2 săptămâni nu a murit nimeni că a stat în casă, eu zic că se poate

România devine tot mai roşie: în 37 de oraşe s-a depăşit pragul de 3 îmbolnăviri la o mie de locuitori. În București, Cluj-Napoca, Alba Iulia, Bacău, Reșița, Sfântu Gheorghe, Craiova, Miercurea Ciuc, Târgu Mureș, Zalău, Alexandria, Râmnicu Vâlcea situaţia a scăpat de sub control.

sursa: observatornews.ro

RECLAMĂ
Articolul precedentNelu Tătaru: Asimptomaticii şi simptomaticii fără comorbidităţi vor fi trataţi la domiciliu, verificaţi de autorităţi și medicii de familie
Articolul următorKlaus Iohannis exclude testarea în masă pentru Covid-19: E recomandată de persoane care vor să pară interesante