Președintele Donald Trump a anunțat o taxă de 25% pe toate importurile de oțel și aluminiu care intră în SUA, într-o extindere majoră a barierelor comerciale existente.
Tarifele vor crește costurile de import a metalelor în SUA
Tarifele, care vor crește costurile de import a metalelor în SUA, vin în ciuda avertismentelor de represalii din partea unor lideri politici din Canada – cel mai mare furnizor de metale al Americii – precum și din alte țări.
Companiile americane dependente de importuri și-au exprimat, de asemenea, îngrijorările, dar Trump a declarat că planurile sale vor stimula producția internă.
Trump: Națiunea noastră necesită ca oțelul și aluminiul să fie produs în America
El a avertizat că nu vor exista excepții, spunând că „simplifică” regulile, care urmează să intre în vigoare pe 4 martie.
„Este o mare afacere, începutul de a face America bogată din nou”, a spus Trump. „Națiunea noastră necesită ca oțelul și aluminiul să fie produse în America, nu în țări străine”, a mai adăugat el.
Când a fost întrebat dacă tarifele ar putea crește prețurile pentru consumatori, președintele SUA a răspuns: „În cele din urmă, va fi mai ieftin.” „Este timpul ca marile noastre industrii să se întoarcă în America… acesta este primul din multe,” a adăugat el, sugerând că alte tarife ar putea viza produsele farmaceutice și cipurile de computer.
Taxa pe aluminiu, impact major asupra Canadei
SUA este cel mai mare importator de oțel din lume, având Canada, Brazilia și Mexic drept cei mai importanți trei furnizori ai săi.
Canada a reprezentat singură mai mult de 50% din aluminiu importat în SUA anul trecut. Dacă tarifele intră în vigoare, se așteaptă să aibă cel mai semnificativ impact asupra Canadei.
Târziu luni, ministrul canadian al Inovării, Francois-Phillippe Champagne, a declarat că tarifele erau „total nejustificate”. „Oțelul și aluminiumul canadian susțin industrii cheie în SUA, de la apărare, construcția de nave, energie până la automotive,” a declarat Champagne. „Acest lucru face ca America de Nord să fie mai competitivă și mai sigură.”
Doug Ford: Trump pune economia noastră în pericol
Înainte de anunț, premierul din Ontario, Doug Ford, al cărui provincie găzduiește o mare parte din producția de oțel a Canadei, l-a acuzat pe Trump de „schimbarea constantă a regulilor și haosul constant, pune economia noastră în pericol”.
Grupul de lobby pentru producătorii canadieni de oțel a cerut guvernului canadian să riposteze împotriva SUA „imediat”, în timp ce Kody Blois, un deputat de frunte din Partidul Liberal aflat la guvernare în Canada, a declarat că țara sa caută modalități de a reduce relația comercială cu SUA.
„Acest lucru răstoarnă complet ceea ce a fost o parteneriat foarte puternic,” a declarat el pentru BBC Newshour înainte de ordinul oficial.
Între timp, prețurile acțiunilor principalelor companii siderurgice din SUA au crescut luni în anticiparea ordinului, prețul Cleveland-Cliffs sărind cu aproape 20%. Prețurile pentru oțel și aluminiu au crescut, de asemenea.
![](https://tvfoltenia.ro/wp-content/uploads/2025/02/image-56-1024x813.png)
Răspunsul în mare parte din restul pieței a fost rezervat, reflectând întrebări despre cât de serios este Trump în legătură cu planurile sale, având în vedere istoricul său de amânare a tarifelor sau negocierea excepțiilor de la reguli.
Trump, negocieri asupra taxelor cu Canada, Australia și Mexic
În 2018, în timpul primului său mandat, Trump a anunțat tarife de 25% pe oțel și 15% pe aluminiu, dar în cele din urmă a negociat excepții pentru multe țări, inclusiv Australia, Canada și Mexic.
Săptămâna trecută, Trump a ordonat taxe de import de 25% pentru toate produsele canadiene și mexicane, doar pentru a amâna acel plan cu 30 de zile.
De asemenea, a impus noi taxe de 10% asupra tuturor bunurilor chinezești care intră în SUA, ceea ce a determinat o reacție de retorsiune din partea Chinei. Un tarif este o taxă internă impusă asupra bunurilor la intrarea într-o țară, proporțională cu valoarea importului. Perspectiva introducerii unor tarife mai mari la importurile în SUA a îngrijorat mulți lideri mondiali, pentru că va face mai costisitor pentru companii să vândă bunuri în cea mai mare economie din lume.