Acasă Stiri Reuters, despre modificarea legii electorale care vizează rețelele sociale: Este neclar cum...

Reuters, despre modificarea legii electorale care vizează rețelele sociale: Este neclar cum România poate amenda o entitate care nu este înregistrată în țară

45
0

TikTok, Facebook sau Google trebuie să elimine conținutul care încalcă regulile privind campania electorală în termen de cinci ore de la o solicitare din partea Autorității Electorale Permanente sau riscă amenzi cuprinse între 1% și 5% din cifra lor de afaceri, potrivit modificării la legea electorală elaborată de guvernul român. Cu toate acestea, nu a fost clar cum ar putea fi emise eventualele amenzi împotriva entităților care nu sunt înregistrate în România, remarcă Reuters într-un articol în care anunță că România a stabilit oficial că alegerile prezidențiale au loc pe 4 și 18 mai.

RECLAMĂ

Guvernul a adoptat joi Ordonanța de Urgență (OUG) prin care sunt stabilite calendarul alegerilor prezidențiale din luna mai și o serie de reguli privind campania electorală. 

Guvernul a adoptat măsuri dure privind soluționarea plângerilor legate de campania electorală pe marile rețele online la alegerile prezidențiale din 4 mai 2025. Toate plângerile vor fi soluționate de Biroul Electoral Central, deciziile se vor comunica de îndată Autorității Electorale Permanente (AEP), care le va transmite marilor platforme online, care vor avea un termen de 5 ore pentru a elimina conținutul ilegal, în caz contrar riscând amenzi cuprinse între 1% și 5% din cifra de afaceri.

Deciziile Biroului Electoral Central vor putea fi contestate la Curtea de Apel Bucureşti, în termen de 48 de ore de la afișarea acestora pe pagina de internet a Biroului Electoral Central.

Platformele sau motoarele de căutare online foarte mari, care sunt vizate de prevederile din ordonanță, sunt cele care au peste 45 de milioane de utilizatori pe lună în UE, potrivit Regulamentului UE privind serviciile digitale (DSA).

Joi, Comisia Europeană lasă statelor membre UE decizia privind o eventuală blocare a rețelelor de social media. După ce a anunțat că nu are „nicio intenţie” să dispună suspendarea reţelei de socializare X pentru presupusă alterare a proceselor electorale, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a precizat că, dacă s-ar ajunge la acest punct la care Bruxelles nu intenţionează să ajungă, sarcina blocării vreunei reţele de socializare va reveni „autorităţilor naţionale” din statele membre ale UE.

ONG-urile critică modificarea legii electorale

11 organizații atrag atenția că oamenii simpli ar putea fi afectați de noile prevederi introduse de Executiv fără o dezbatere publică: „Sunt multe aspecte din proiectul propus care pot afecta drepturi fundamentale, cum ar fi libertatea de exprimare”. 

Organizațiile spun că este „de neacceptat” adoptarea OUG-ului fără o consultare publică: „Proiectul nu a fost pus în dezbatere publică și nici nu a ajuns pe masa Consiliului Economic și Social. Reamintim că, în conformitate cu cadrul legal în vigoare, etapa consultării publice este obligatorie și premergătoare traseului instituțional”. 

Sursa: Reuters, despre modificarea legii electorale care vizează rețelele sociale: Este neclar cum România poate amenda o entitate care nu este înregistrată în țară – HotNews.ro

RECLAMĂ
Articolul precedentRomâni, scrieți-i lui Donald Trump! Pentru binele țării e necesar să semnalăm actul nedemocratic al anulării alegerilor prezidențiale
Articolul următorLia Olguţa Vasilescu, votată preşedinte al Asociaţiei Municipiilor din România. Ce primari vor face parte din noua conducere