Acasă Stiri Reținuți pentru o fraudă de două milioane de euro

Reținuți pentru o fraudă de două milioane de euro

1015
0

Anchetatorii au făcut publice numele a 11 persoane suspectate că au constituit un grup infracțional organizat și au adus un prejudiciu bugetului de stat de peste două milioane de euro. În același dosar au mai fost puse sub acuzare mai multe societăți comerciale, care sunt urmărite penal pentru evaziune fiscală.

RECLAMĂ

Procurorii DIICOT din Craiova au reținut ieri-dimineață, după o noapte de audieri, șase persoane suspectate de comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală, constituirea unui grup infracțional organizat și spălare de bani – Dorinel Iulian Rogojinaru, Robert Mihail Danilă, Andi Daniel Sfârlogea, Daniel Ionescu, Răzvan Tanasă și Alin Stelu Teacă. De asemenea, procurorul a dispus, după audieri, luarea măsurii controlului judiciar față de alți trei suspecți – Constantin Ulăreanu, Mugurel Stănescu și Robert Ștefan Păceană.
Luni dimineață, ofițerii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Craiova, coordonați de un procuror din cadrul DIICOT, au descins la sediile sociale ale unor firme și la locuințele unor persoane suspectate de comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală, constituirea unui grup infracțional organizat și spălare de bani.
Potrivit anchetatorilor, „în perioada octombrie 2011 – noiembrie 2012, membrii grupării formate din 14 persoane au creat mai multe circuite economico-financiare fictive privind livrări și achiziții intracomunitare de materiale de construcții, prejudiciind astfel bugetul consolidat al statului cu peste 9.200.000 de lei (aproximativ 2.100.000 de euro – n.r.)“. Procurorii craioveni spun că suspecții s-au folosit de o societate off shore cu sediul în Cipru, precum și de mai multe societăţi comerciale deschise pe teritoriul României și interpuse în circuitul economico-financiar pentru a acumula toate obligaţiile fiscale către stat, scopul fiind însuşirea unor importante sume de bani şi prejudicierea bugetului consolidat al statului. „Societățile comerciale folosite în acest scop nu aveau patrimoniu, nici salariați, nici spații de depozitare, iar perioada de funcționare era de scurtă durată. Cu toate acestea, în acte, societățile interpuse figurau ca «furnizori» pentru beneficiarii finali ai activității infracționale: societățile SC Ambient SA Sibiu și SC Mitliv Exim SRL Craiova“, au mai precizat procurorii DIICOT.

Suspecți cu cazier

După percheziții, oamenii legii au ridicat și dus la audieri mai multe persoane, dintre care șase au fost reținute și duse în arest, iar trei sunt cercetate în continuare sub control judiciar. Alți doi suspecți, Adrian Gigi Etegan și Costin Viorel Duțu, sunt în pușcărie, după ce au fost condamnați definitiv în alte dosare.
Unul dintre reținuți, Andi Daniel Sfârlogea, a fost condamnat în decembrie, anul trecut, la 11 luni de închisoare cu suspendare pentru complicitate la evaziune fiscală şi la transmiterea fictivă a părţilor sociale sau a acţiunilor deţinute într-o societate comercială. Ofiţerii de la Investigarea Fraudelor au stabilit că, între octombrie 2010 şi martie 2011, Sfîrlogea, în calitate de împuternicit al SC Soradi Com SRL, a pus la dispoziţia lui Horațiu Ene, administratorul societăţii, documente pentru livrări fictive de mărfuri cu scopul sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat. În acest fel, Sfîrlogea l-a ajutat pe Horaţiu Ene la comiterea unei evaziuni fiscale de 1.060.995 de lei. Poliţiştii au mai stabilit că alt inculpat din acest dosar, Mihăiță Mihart, i-a ajutat atât pe Sfîrlogea, cât şi pe Ene să se sustragă urmăririi penale prin preluarea în mod fictiv a părţilor sociale ale SC Soradi Com SRL contra sumei de 35.000 de lei. În acest dosar, Ene a primit o pedeapsă de patru ani și șase luni de pușcărie, iar Mihart – doi ani de închisoare.
De asemenea, Adrian Gigi Etegan și Costin Viorel Duțu, care sunt încarcerați la Penitenciarul Craiova, sunt acuzați de comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și evaziune fiscală.
Adrian Gigi Etegan a fost condamnat definitiv în aprilie, anul trecut, la șapte ani de închisoare pentru lipsire de libertate în mod ilegal: bărbatul a fost acuzat că, în decembrie 2009, împreună cu un amic, au dus cu forța o fată de 17 ani la un hotel, unde au sechestrat-o și silit-o să întreţină cu ei relaţii sexuale. Fata a reușit să fugă după câteva ore și a anunțat poliția. Alt inculpat din acest dosar, Costin Viorel Duțu, a fost condamnat la opt ani de închisoare în martie, anul acesta, într-un dosar de evaziune fiscală. Procurorii DIICOT au mai precizat că cele șase persoane reținute împreună cu Etegan și Duțu vor fi duse la Tribunalul Dolj cu propunere de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile.

Firme puse sub acuzare

Potrivit anchetatorilor, în acest dosar au fost puse sub acuzare mai multe societăți comerciale. Astfel, SC Mitliv Impex SRL Craiova, SC Ambient SA Sibiu, SC Serious Team Serv SRL, comuna Oboga, județul Olt, SC Miandres SRL Craiova, SC Bocstal SRL Brădești, Dolj,  SC Freshener SRL Cârna, Dolj, și Ariana-Nely SRL Bistrița sunt urmărite penal pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală. Firmele de transport implicate, care au atestat cu documente falsificate că marfa a părăsit teritoriul României – SC Bădescu Com SRL Băilești și SC Sincotrans SRL Craiova, sunt urmărite penal pentru complicitate la evaziune fiscală. sursa: gds.ro

RECLAMĂ
Articolul precedentAsociația Pensionarilor Civili Mihai Viteazul din Craiova au sărbătorit Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice
Articolul următorCraiova: Începe distribuirea cererilor de acordare a ajutoarelor băneşti pentru încălzirea locuinţei