Surse politice indică faptul că premierul Ilie Bolojan a început marți, 1 iulie, o amplă acțiune de reorganizare în aparatul guvernamental, vizând în special Secretariatul General al Guvernului (SGG) și Cancelaria prim-ministrului. Potrivit informațiilor obținute „pe surse”, tuturor celor care ocupau funcții de conducere în aceste structuri, fără concurs – aduși prin numire politică sau administrativă – le-au fost încetate contractele.
Demersul are loc în contextul în care Bolojan a anunțat, încă din perioada negocierilor pentru formarea noului Executiv, că va urma o reformă a aparatului bugetar și o restructurare profundă a instituțiilor guvernamentale. Măsurile de marți par să confirme începutul acestei politici de forță.
Control la final de program
Într-un gest de verificare a disciplinei interne, premierul a mers personal, marți după-amiază, împreună cu șeful Cancelariei, Ștefan-Radu Oprea, prin birourile din Palatul Victoria, pentru a constata prezența la program. Vizita a avut loc spre finalul zilei de lucru, în condițiile în care angajații instituțiilor guvernamentale au program până la ora 17:00.
Tensiuni în creștere la Ministerul Finanțelor
În paralel, situația este tot mai tensionată la Ministerul Finanțelor, unde, potrivit surselor politice, circulă mai multe informații neoficiale privind iminente restructurări masive. Printre zvonurile care au inflamat atmosfera în minister se numără:
Inițierea procedurilor de preaviz pentru angajați;
- Organizarea unor testări în următoarele două săptămâni pentru păstrarea posturilor;
- Reducerea programului de lucru și impunerea unor concedii fără plată;
- O posibilă comasare între Ministerul Finanțelor și Ministerul Economiei, cu o reducere semnificativă de posturi.
Potrivit acelorași surse, Guvernul ar urma să adopte o ordonanță de urgență care prevede măsuri radicale: introducerea a cinci zile de concediu fără plată pe lună pentru angajații din aparatul guvernamental, reorganizarea ministerelor și impunerea unor concursuri pentru ocuparea posturilor existente, după preaviz generalizat.
Amintim că Ordonanța de urgență prin care sunt tăiate sporurile din sectorul bugetar și zilele libere compensație a fost publicată în Monitorul Oficial. Ordonanța intră în vigoare marți, 1 iulie, și este valabilă până la data de 31 decembrie 2026, timp în care ar urma să fie adoptată noua lege a salarizării la care România s-a angajat prin PNRR.