S-a lăudat că a fost un erou, dar i s-au înecat corăbiile. Victor Ponta este acuzat de Înaltă Trădare, după ce a declarat că în 2014 a salvat Belgradul, cu prețul inundațiilor catastrofale din România. Candidatul la preşedinţie spune că ar da ordin şi astăzi să fie inundată România în locul Serbiei. Zece mii de hectare au ajuns atunci sub ape. După dezvăluiri, e potop de declaraţii şi acuzaţii.
Rast, Dolj. Este doar una dintre localităţile inundate intenţionat de fostul premier Victor Ponta, pentru a-i salva pe prietenii săi sârbi.
„Ne-am simţit trădaţi! Cum tu, un fost prim-ministru, să faci aşa ceva! Adică să-ţi distrugi propria ta ţară? Imposibil!” „Asta este o lipsă de caracter. Nu a ştiut să apere poporul român”, spun localnicii.
„În felul ăsta nu s-a inundat Belgradul, s-a inundat doar o suburbie. Dar dacă nu deschideam Porţile de Fier, se inunda Belgradul”, a declarat Victor Ponta, candidat la preşedinţie.
Reacţiile românilor inundaţi intenţionat de Ponta în 2014
„A făcut cea mai mare prostie, el! Cum să salvezi Belgradul şi ne laşi pe noi românii?”, spune un alt localnic.
În mod cinic, primul ministru a sacrificat tocmai o zonă care încerca să-şi revină după un dezastru de proporţii. 800 de familii de aici au fost strămutate, în 2006, când Dunărea le-a înghiţit casele. La deversarea ordonată de premier, din 2014, oamenii s-au trezit din nou cu vieţile sub ape.
„Simţeam pericolul cum pluteşte în aer! Deci vă daţi seama! Simţeam că în aer e ceva!”, spune un alt localnic.
„Nu pot să cred că un premier şi un candidat la preşedinţie poate să declare aşa ceva, că cu bună intenţie deschide barajul să inunde România în favoarea Serbiei”, a declarat Ciprian Arnăutu, primar Rast.
Inundaţiile de atunci au afectat toată Clisura Dunării. După ce a declarat senin că el a dat ordinul sinucigaş, Victor Ponta a încercat să liniştească apele.
„M-am uitat astăzi pe raport, că s-a făcut un raport oficial. Au fost câteva hectare în judeţul Mehedinţi şi Dolj”, a mai spus Victor Ponta, candidat la preşedinţie.
Raportul ISU din 2014 arata ca peste 10.000 de hectare de pășuni, teren agricol și pădure au fost inundate în județul Dolj, în urma revărsării Dunării. Apele au venit cu un debit uriaș de la Porțile de Fier și digurile de aici nu au mai rezistat.
„Aş face la fel! Şi voi face la fel când voi fi preşedinte!”, a declarat Victor Ponta, candidat la preşedinţie.
Inundaţiile venite din ordinul premierului au avut loc la finalul lunii mai 2014. Dacă acum Ponta se laudă că a trecut peste sfaturile specialiştilor să le provoace, în şedinţa de guvern de atunci avea grijă să-şi acopere urmele.
„În timpul inundaţiilor am dat eu ordin peste structurile româneşti să deschidă vana de la Porţile de Fier. Să reuşim să găsim acele soluţii pe care doar specialiştii le pot spune, nu oamenii politici, apopo de debit, de cât de mult lăsăm la Porţile de Fier şi cum controlăm aceată deversare a surplusului de apă”, a declarat Victor Ponta, candidat la preşedinţie.
În urma scandalului, foştii colaboratori sar din barca lui Ponta. Şi se contrazic între ei.
Dragnea: „Ponta, un mitoman”
Ministrul Apelor de la acea vreme spune că nu a ştiut de deschiderea Porţilor de Fier.
„M-a şocat afirmaţia premierului că peste structurile româneşti a dat ordin, citez din dumnealui, a dat ordin să se deschidă Porţile de Fier. La 13.800 de metri cubi pe secundă trebuie deschise Porţile de Fier. Noi aveam 13.200. Deci nu 13.800”, a declarat Doina Pană, fost ministru al Apelor şi Mediului.
Liviu Dragnea, pe atunci vicepremier, vine cu altă variantă.
„Ponta e un mitoman. (…) El a vrut să ascundă motivul real al faptului că are și cetățenia sârbă. El și-a luat cetățenia sârbă, iar dacă ieșea prost cu dosarele voia să meargă în Serbia, la fel ca și prietenul lui Sebi Ghiță”. Sursa: Liviu Dragnea/stiripesurse.ro
„I-am ajutat şi atunci domnul Vucic, care a devenit şi preşedinte, a propus Guvernului şi Parlamentului m-a pus pe acea listă – dom’le, cineva care a făcut ceva bun pentru Serbia”, a declarat Victor Ponta, candidat la preşedinţie.
De altfel, la două luni după inundaţii, Ponta mergea Belgrad pentru a se vedea cu Vucic.
„Mă simt foarte bine ca prim ministru in compania domnului Vucic. Şi dacă voi fi preşedinte, tot prieteni vom fi. Voi rămâne un mare avocat al Serbiei!”, declara Victor Ponta.
Dragnea a povestit şi cum s-a ajuns la faimosul moment în care Ponta a fost tractat cu barca în apa până la genunchi, la inundaţiile din acelaşi an.
„Cu o zi înainte, apa era până la brâu. Frate, mâine când o să vii, nu o să mai fie apa. I-am zis nu care cumva să te urci în barcă că e apa până la gleznă. Dar a vrut neapărat să se urce în barcă şi a ieşit ce a ieşit”, a declarat Liviu Dragnea.
Pentru favoarea făcută sârbilor, Ponta s-a ales acum cu mai multe plângeri penale.
„Primul capăt de plângere este cu privire la infracţiunea de înaltă trădare. Înaltă trădare pentru că a fost comisă de premierul României în funcţie şi asta atrage calitatea infracţională a respectivului şi trădare pe partea de fond, pentru că a lucrat premierul României în beneficiul şi împreună cu o putere străină pentru a provoca pagube severe în România”, a declarat Vlad Gheorghe, lider DREPT.
Cercetările vor fi preluate de DIICOT.
„Chiar prin faptul că susţine că ar fi putut să facă asta dovedeşte încă odată iresponsabilitatea. Am cerut public primului ministru să prezinte public actele oficiale din acea perioadă pentru ca noi să avem imaginea exactă”, a declarat Nicuşor Dan, candidat la preşedinţie.
Fostul premier s-a lansat într-un război al declaraţiilor şi cu actualul prim-ministru. Ponta s-a supărat după ce Marcel Ciolacu, care i-a fost consilier onorific în 2014, fix in perioada inundaţiilor, i-a cerut să se retragă din cursa prezidenţială.
„Cred că domnul Ciolacu ar trebui să se retragă de urgență din funcția de premier. Altfel îl voi demite eu, imediat ce voi ajunge președinte”, i-a transmis Ponta.
„Nicio șansă! Românii îi văd acum, din nou, adevărata față”, a venit replica lui Ciolacu.