Ministerul Afacerilor Externe le recomandă cetățenilor români să evite orice deplasare în Ucraina. Iar cei care sunt deja acolo, sunt sfătuiţi să plece cât mai curând. Este vorba despre câteva sute de conaţionali.
Toate acestea, în contextul în care o parte din presa de peste Ocean spune că deține informații cum că trupele ruse ar fi primit undă verde să invadeze Ucraina.
Franța transmite, însă, că preşedinţii Emmanuel Macron şi Vladimir Putin au convenit să facă tot posibilul pentru a se ajunge rapid la un armistiţiu în estul Ucrainei, după ce au vorbit duminică de două ori la telefon.Mai mult, potrivit unui anunţ făcut sâmbătă noapte de Palatul Elysee, preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american Joe Biden au acceptat să se întâlnească în cadrul unui summit. Informația a fost confirmată și de Casa Albă.Air France şi-a anulat marţi cele două zboruri Paris-Kiev şi Kiev-Paris, ”având în vedere situaţia de la faţa locului, ca măsură de precauţie”, anunţă luni compania franceză.
”Air France va reevalua cu regularitate situaţia şi aminteşyte că situaţia şi siguranţa zborurilor, a clienţilor şi a echipajelor sale sunt un imperativ absolut”, subbliniază compania.
UPDATE 12.40 Rusia califică drept farsă acuzaţiile SUA potrivit cărora a întocmit o “listă neagră” cu ucraineni
Rusia a calificat luni drept “farsă” afirmaţiile SUA care au anunţat că dispun de “informaţii credibile” conform cărora forţele ruse au întocmit o listă cu ucraineni care să fie ucişi sau trimişi în lagăre de detenţie în caz de atac, invazie şi ocupare a Ucrainei de către Moscova.
“Este o farsă absolută. Este o minciună. Ştiu că este o invenţie completă. Această listă nu există. Este fals”, a insistat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în briefingul său de presă zilnic.
UPDATE 12.25 Rusia susține că un obuz lansat de Ucraina a distrus un post de frontieră rus
Un obuz lansat de pe teritoriul Ucrainei a distrus luni un post de frontieră din regiunea rusă Rostov fără a face victime, a acuzat serviciul de securitate din Rusia (FSB).
“La 21 februarie, la ora 09:50 (06:50 GMT), un obuz de tip neidentificat lansat de pe teritoriul Ucrainei a distrus complet postul de frontieră din regiunea Rostov, la o distanţă de circa 150 de metri de graniţa ruso-ucraineană”, a transmis FSB.
UPDATE 11:50 Putin a convocat Consiliul Securităţii Rusiei pentru o reuniune “neobişnuită”
Preşedintele Vladimir Putin va prezida luni o reuniune a Consiliului Securităţii Rusiei, a anunţat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţia oficială rusă TASS. Reuniunea intervine pe fondul îngrijorărilor legate de criza din Ucraina, comentează agenţia de presă germană dpa.
″În scurt timp, chiar în 10-15 minute, preşedintele Putin va reuni Consiliul Securităţii Rusiei”, a afirmat Peskov, indicând că aceasta este o reuniune “extinsă” şi nu una din cele obişnuite pe care le convoacă şeful statului de obicei cu membrii permanenţi ai acestui organism.
El a spus că se aşteaptă ca preşedintele Putin să susţină un discurs în cadrul Consiliului Securităţii Rusiei, mecanism ce reuneşte principalii factori de decizie ruşi, în special şefii armatei şi serviciilor de informaţii. Este posibil ca şi alţi membri ai Consiliului să prezinte rapoarte, a indicat purtătorul de cuvânt.
La insistenţa jurnaliştilor, Peskov a spus că aceasta “nu este o reuniune obişnuită” a Consiliului Securităţii, evitând să precizeze tema întrunirii.
UPDATE 11.20 Ministrul german de Externe, mesaj pentru Moscova
Ministrul de externe german Annalena Baerbock a acuzat Rusia că joacă un joc “iresponsabil” cu populaţia civilă din estul Ucrainei, invitând-o să revină la masa negocierilor.
“Cer urgent guvernului rus, preşedintelui rus: “Nu vă jucaţi cu vieţi omeneşti!”, a declarat Baerbock jurnaliştilor, după sosirea la o reuniune a miniştrilor de externe ai Uniunii Europene la Bruxelles.
“Ceea ce am văzut în ultimele 72 de ore în ceea ce priveşte atacurile, disputele violente este într-adevăr îngrijorător”, a afirmat ea. “Responsabilitatea revine guvernului rus, motiv pentru care lansez un apel urgent către guvernul rus: Reveniţi la masa negocierilor! Stă în puterea dumneavoastră!”, a mai spus ministrul german.
UPDATE 11.15 Kremlinul consideră „prematur” un summit Biden-Putin
Kremlinul a apreciat luni ca fiind „prematur” să se vorbească despre un summit între preşedinţii Vladimir Putin şi Joe Biden, anunţat de Franţa pentru dezamorsarea crizei ruso-occidentale în legătură cu Ucraina şi pericolul unei invazii ruse.
„Există o înţelegere privind necesitatea de a continua dialogul la nivel de miniştri (de externe). A vorbi despre planuri concrete de organizare de summituri este prematur”, a declarat pentru presă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
UPDATE 11.10 Declarațiile premierului Ciucă despre repatrierea românilor din Ucraina
Premierul Nicolae Ciucă a transmis că nu există solicitări de repatriere din partea românilor aflați în Ucraina, dar că autoritățile sunt pregătite pentru astfel de situații.
„Nu avem această solicitare. Există doar comunicatul Afacerilor Externe. În funcţie de solicitări, suntem pregătiţi să acţionăm ca atare. Există pregătite măsuri astfel încât să putem să asiguram sprijinul necesar unui flux de refugiaţi, inclusiv partea de repatriere. Până în acest moment nu avem o solicitare”, a transmis premierul.
UPDATE ora 9.05 Rusia ar pierde accesul pe pieţe financiare şi la produse avansate dacă ar invada Ucraina
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a dezvăluit unele detalii despre sancţiunile ce ar putea fi impuse Rusiei dacă aceasta ar invada Ucraina, şefa executivului european arătând că Moscovei i-ar fi tăiat accesul pe pieţele financiare internaţionale şi la produse de export importante pentru economia sa.
Potrivit şefei Comisiei, ar fi impuse sancţiuni „la toate bunurile pe care noi le producem şi de care Rusia are nevoie urgentă pentru a-şi moderniza şi diversifica economia, acolo unde suntem dominanţi la nivel mondial şi ei nu au înlocuitor”.
Von der Leyen a menţionat că aceste măsuri nu vor fi impuse decât după declanşarea unei invazii, ea respingând astfel apelurile preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski la sancţiuni imediate.
UPDATE ora 8.45 Rusia a întocmit o listă neagră cu ucraineni pe care vrea să-i elimine
Statele Unite ale Americii au avertizat ONU că deţin informaţii credibile cu privire la existenţa unei liste negre, întocmită de Moscova şi care conţine numele unor ucraineni pe care vrea să-i elimine în caz de invazie a ţării vecine, potrivit unei scrisori oficiale.
“Suntem profund îngrijoraţi în legătură cu continuarea abuzurilor în materie de drepturi ale omului de către Rusia în părţi din Ucraina pe care deja le ocupă şi avem toate motivele să credem că aceste preocupări se vor multiplica în urma unei noi ofensive militare”, se arată în scrisoare.
În documentul citat se afirmă că Rusia plănuieşte asasinate ţintite, răpiri, detenţii nejustificate şi utilizarea torturii, vizându-i pe cei care se opun acţiunilor ruseşti, inclusiv disidenţi ruşi şi belaruşi în exil în Ucraina, jurnalişti şi activişti anticorupţie, precum şi populaţii vulnerabile.
Statele Unite au avertizat de asemenea că ele cred că forţele ruse vor folosi măsuri letale de dispersare a protestelor paşnice sau pentru a contracara ceea ce ele vor percepe drept rezistenţă din partea civililor.
UPDATE 8:20 Noi desfăşurări de trupe şi vehicule blindate în apropierea Ucrainei
Mai multe noi desfăşurări pe teren de trupe şi vehicule blindate au loc pe teritoriul Rusiei în apropierea graniţei cu Ucraina, potrivit imaginilor prin satelit obţinute de compania americană Maxar, transmite luni Reuters.
“Această nouă activitate reprezintă o schimbare în tiparul desfăşurărilor de grupuri de luptă (tancuri, transportoare blindate de trupe, artilerie şi echipamente de sprijin) observate anterior”, a informat duminică Maxar într-un comunicat.
UPDATE ora 7:30 Premierul Boris Johnson a declarat că promisiunile făcute de preşedintele Putin omologului francez sunt un semnal pozitiv
În urma discuțiilor dintre Vladimir Putin și Emmanuel Macron despre necesitatea intensificării căutării de soluţii diplomatice la escaladarea crizei din estul Ucrainei, premierul britanic Boris Johnson a declarat că angajamentele preşedintelui rus faţă de preşedintele francez sunt un semnal binevenit, care indică faptul că liderul de la Kremlin ar putea fi încă dispus să se angajeze într-o soluţie diplomatică a crizei din Ucraina.
UPDATE 7:25 Ambasadorul Rusiei la Washington neagă intenţia Moscovei de a invada Ucraina
Ambasadorul Rusiei la Washington a respins temerile cu privire la o invazie iminentă a Ucrainei de către soldaţii ruşi, declarând duminică la emisiunea de ştiri Face the Nation a postului de radio CBS că „nu există nicio invazie şi nu există astfel de planuri”.
Rusia intenţionează să continue eforturile diplomatice pentru a rezolva toate problemele restante, a mai spus ambasadorul rus Anatoli Antonov, repetând cererile Moscovei ca NATO să ofere garanţii de securitate obligatorii din punct de vedere juridic. NATO nu este un “ONG iubitor de pace”, a afirmat Antonov pentru postul de radio american.
Criza din Ucraina: Macron și Putin s-au înțeles la telefon
Franța a transmis, însă, că preşedinţii Emmanuel Macron şi Vladimir Putin au convenit să facă tot posibilul pentru a se ajunge rapid la un armistiţiu în estul Ucrainei, după ce au vorbit duminică de două ori la telefon.
Mai mult, potrivit unui anunţ făcut duminică noapte de Palatul Elysee, preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american Joe Biden au acceptat să se întâlnească în cadrul unui summit.
„Preşedintele Republicii a discutat cu preşedintele Statelor Unite ale Americii, domnul Joe BIDEN, precum şi cu preşedintele Federaţiei Ruse, domnul Vladimir PUTIN. El a propus ca un summit să poată avea loc între preşedintele BIDEN şi preşedintele PUTIN, iar apoi cu toate părţile interesate, despre securitatea şi stabilitatea strategică în Europa. Preşedinţii BIDEN şi PUTIN au acceptat fiecare principiul unui astfel de summit. Conţinutul său va fi pregătit de secretarul de stat BLINKEN şi ministrul LAVROV în cadrul întâlnirii lor de joi, 24 februarie. Acesta nu va putea să fie organizat decât dacă Rusia nu invadează Ucraina. Preşedintele Republicii se va strădui să pregătească împreună cu toate părţile interesate conţinutul acestor discuţii”, se arată în comunicat.
Informația a fost confirmată și de Casa Albă. Pregătirile pentru reuniunea la nivel înalt ar urma să înceapă chiar în această săptămână.
„Statele Unite s-au angajat să continue diplomaţia până în momentul în care începe o invazie. Preşedintele Biden a fost de acord în principiu cu o întâlnire cu preşedintele Putin (…) dacă nu are loc o invazie. Suntem, de asemenea, pregătiţi să impunem consecinţe rapide şi severe dacă, în schimb, Rusia alege războiul. În prezent, Rusia pare să îşi continue pregătirile pentru un atac la scară largă asupra Ucrainei foarte curând”, a transmis purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.
„Ei bine, cu siguranță se pare că tot ceea ce am spus ar putea avea loc înainte ca invazia reală să se întâmple. Vedem operaţiuni sub steag fals, care au loc în estul Ucrainei. Sunt măsluite provocări și justificări pentru ca Rusia să invadeze. Tocmai am auzit în această dimineață că aceste exerciții, și citez, pe care Rusia le face în Belarus, cu 30.000 de forțe ruse, exerciții care trebuiau să se încheie, vor continua de fapt din cauza presupuselor tensiuni din estul Ucrainei. Aceasta, desigur, este produsă de Rusia și oamenii săi de acolo. Așa că totul pare să urmeze scenariul pe care l-am prezentat Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite și despre care președintele Biden a vorbit zilele trecute”, a declarat Antony Blinken, secretar de stat SUA.
Postul american de televiziune CBS a transmis, citând surse din rândul serviciilor de informații ale Statelor Unite, că militari ruşi au primit deja ordinele de atac în vederea invadării Ucrainei. Și CNN spune că are informații cum că Rusia are în prezent aproape 75% din totalul forţelor armate pregătite de atac. Totul a fost catalogat ca fiind “fake news” de către ambasadorul Rusiei la Washington.
„Nu există nicio invazie și nu există astfel de planuri. Acest lucru a fost transmis prin documentele pe care Rusia le-a transmis prietenilor noștri americani și Departamentului de Stat. Rusia a declarat public că este gata să continue eforturile diplomatice pentru a rezolva toate problemele”, a tr4ansmis ambasadorul Rusiei la Washington.
După o convorbire telefonică ce a durat oră și 45 de minute, între președintele francez și cel rus, surse de la Palatul Elysee spun că Putin i-a reiterat omologului său francez Emmanuel Macron “intenţia de a-şi retrage trupele” din Belarus “la finalul exerciţiilor în desfăşurare”. Doar că mesajul venit dinspre Belarus este cu totul altul. Oficialii de la Minsk spun că trupele ruse prezente pe teritoriul pentru exerciţiile militare ce trebuiau să se încheie duminică, vor rămâne pentru alte manevre similare.
„Cred el (n.r. – Vladimir Putin) a prăgătit lucrurile așa cum este nevoie pentru a conduce o invazie de succes”, a spus un secretar al Apărării SUA.
După anunţul de menţinere al trupelor ruseşti în Belarus, ţările vecine Letonia şi Lituania fac apel la aliaţii occidentali să impună imediat sancţiuni împotriva Rusiei şi să consolideze flancul estic al NATO.
„Partea tristă este că asta s-ar putea să nu-l afecteze pe domnul Putin în măsura în care îl va afecta pe rusul obișnuit. Deciziile pe care le ia (n.r. – Putin) acum vor aduce multă durere și suferință camarazilor săi din Rusia”, a mai spus secretarul.
Pe de altă parte, Kremlinul a transmis după discuția dintre Putin și Macron că “provocările” ucrainene sunt cauza agravării ciocnirilor cu separatiştii în estul Ucrainei și a cerut încă o dată ca NATO şi SUA “să ia în serios” cerinţele Rusiei.
„Nu vom stabili un termen, dar aliații NATO au spus foarte clar clar că Ucraina și cei 30 de aliați ai NATO vor decide aderarea, nu Rusia”, a spus Jens Stoltenberg, secretar general al NATO.
Între timp, stuaţia în zonelor controlate de rebelii separatiști din estul Ucrainei rămâne extrem de tensionată.
„A fost un val de bombardamente şi încălcări ale armistiţiului în regiunea Donbas din estul Ucrainei, potrivit observatorilor independenţi din OSCE”, spune un reporter CNN.
Evacuările continuă. În total, din republicile auto-proclamate Donețk și Luhansk ar fi plecat aproximativ 32.000 de oameni, iar alţi 10 mii urmau să facă asta. Însă, ministrul ucrainean al Apărării a declarat duminică că unele dintre persoanele evacuate în Rusia de separatiștii din Donbas se întorc singure acasă, pentru că odată ajunse în Rusia nu li s-a oferit nici mâncare și nici cazare, aşa cum li s-a promis.
Dupa ce au decretat mobilizare generală, liderii separatiștii pretind că au arestat un agent ucrainean, care ar fi încercat să-l asasineze pe liderul miliţiei populare din autoproclamata republică Doneţk. Şi invocă planuri pentru o presupusă agresiune a armatei ucrainene şi acţiuni de purificare etnică.
Retorica liderilor separatişti și teama de o operațiune aşanumită sub “steag fals”, adică fabricarea unei crize care să fie folosită de Rusia ca pretext pentru o invazie, ridică tensiunile la cote maxime.
sursa:https://stirileprotv.ro/stiri/international/live-update-criza-din-ucraina-jen-psaki-zrusia-pare-sa-isi-continue-pregatirile-pentru-un-atac-la-scara-larga.html?fbclid=IwAR2uT0UR4xrcBQIQJ1JTl4FMl8fu85InJgwmdGd7xpEzwUMJUqglVvoroX8