Acasă Stiri Psihoza coronavirusului face tot mai multe victime printre români! Specialiștii trag un...

Psihoza coronavirusului face tot mai multe victime printre români! Specialiștii trag un semnal de alarmă

286
0

În contextul pandemiei de coronavirus cu care se confruntă omenirea, psihologii vorbesc tot mai mult despre apariția unei psihoze colective.

RECLAMĂ

Izolarea la domiciliu, cifrele alarmante, presa ce abundă de știri despre Covid-19 și măsurile restrictive impuse de autorități pot afecta psihicul uman, dând naștere unor probleme precum neliniștea, atacurile de panică sau anxietatea.

Medicii și psihologii recomandă să încercăm să ne menținem starea de bine în această perioadă, evitând zvonurile, speculațiile sau teoriile conspirației, dar și sentimentele de panică sau de singurătate, ce pot afecta sănătatea mai mult decât ne imaginăm.

Perioadele lungi de stres, de anxietate sau de singurătate afectează sistemul imunitar și nu numai. Specialiștii recomandă să păstrăm legătura cu persoanele tragi prin intermediul telefoanelor sau al internetului, să avem grijă la alimentație, să rămânem activi, să facem sport, să ne găsim ocupație deși stăm în izolare la domiciliu și să nu ne lăsăm afectați de gânduri, idei sau trăiri negative.

CORONAVIRUSUL A GENERAT PSIHOZĂ COLECTIVĂ ȘI ANXIETATE

Psihoza se instalează atunci când starea mintală și gândirea şi percepţia sunt grav afectate, din cauza stresului sau a altor factori.

Epidemia de coronavirus îi afectează pe români și în plan psihic

Izolarea socială a făcut victime peste tot în lume și numeroase persoane au ajuns chiar să își pună capăt zilelor, pentru că nu au mai știut să gestioneze anxietatea născută din cauza izolării din timpul epidemiei de coronavirus.

Psihoza colectivă a ajuns să-i facă pe români să recurgă la gesturi greu de imaginat. Un medic rezident a fost dat afară din locuința în care stătea cu chirie, pe motiv că ar putea aduce coronavirusul în locuință și că „a început lupta pentru supraviețuire”.

Tot recent, o asistentă medicală din Galați s-a trezit cu poliția și cu clor aruncat pe ușa apartamentului, în încercarea vecinilor de-a o alunga. Tot de frica noului coronavirus, o familie din Maramureș și-a obligat fiul întors recent din Italia să stea închis în podul casei. Tânărul a cedat psihic și a ajuns chiar să amenințe că se va sinucide.

La Botoșani, o femeie întoarsă din Italia a fost căutată și urmărită pe străzi de un echipaj de Ambulanţă şi agenţi de Poliţie după ce a fost reclamată de vecinii de bloc, speriaţi că ar putea să-i îmbolnăvească cu coronavirus, scrie botosaneanul.ro.

SFATURI PENTRU PERIOADA DE IZOLARE

Specialiștii trag un semnal de alarmă și ne sfătuiesc să nu cădem pradă psihozei colective. O rutină zilnică, o dietă sănătoasă și o doză de optimism sunt câteva din lucrurile ce ne pot face să depășim mai ușor epidemia de coronavirus din România.

Recent, Jackie Rogers, psihoterapeut în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, a explicat de ce mulți români se simt obosiți în perioada de izolare la domiciliu.

Această stare de oboseală este cauzată de faptul că noi ne adaptăm la un alt stil de viață, acum că trebuie să stăm acasă, din cauza pandemiei de coronavirus. Sunt multe schimbări. În plus, este de vină stresul, chiar dacă îl conștientizăm sau nu.

Corpurile noastre sunt stresate, pentru că nu mai avem rutina noastră – nu ne mai trezim să mergem la locul de muncă, pe drumul cu care suntem obișnuiți, nu mai vedem aceleași fețe pe care obișnuiam să le vedem”, a explicat psihoterapeutul

Dieta sănătoasă, aerisirea frecventă a locuinței pentru a permite un nivel optim de oxigen, comunicarea cu cei dragi prin telefon sau internet, sportul, cititul sau alte metode de relaxare pot contribui semnificativ la starea de bine, în timpul izolării la domiciliu.

Sursa: a1

RECLAMĂ
Articolul precedentUn orădean în izolare, venit din Anglia, a făcut mii de lei vânzând droguri prin gardul locuinţei
Articolul următorCum se distrează în spital doi pacienți cu Covid-19: fac întrecere din cărucioare, pe hol