Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a anuntat, duminica, la Digi 24, ca nu exclude pregatirea unei ordonante de urgenta pentru aplicarea directivei europene privind confiscarea extinsa, care ar trebui sa fie transpusa in legislatia romaneasca pana la 4 octombrie, scrie news.ro.
„Nu exclud posibilitatea unei ordonante de urgenta, sub conditia ca premierul sa fie de acord, dar am increderea ca Parlamentul ma va sprijini, fiind vorba de una dintre parghiile care ar putea aduce mai multi bani la buget”, a spus Raluca Pruna referitor la aplicarea directivei europene privind confiscarea extinsa.
Ministerul Justitiei a pus, in august, in dezbatere publica proiectul de lege pentru aplicarea directivei Parlamentului European privind inghetarea si confiscarea produselor infractiunilor savarsite in Uniunea Europeana.
Specialistii ministerului au propus ca unui condamnat pentru comiterea unor infractiuni a caror pedeapsa este mai mare de patru ani sa i se confiste bunurile, daca judecatorul considera ca acestea au fost achizitionate in urma comiterii unor infractiuni.
In plus, “confiscarea extinsa se dispune daca instanta are convingerea ca bunurile respective provin din activitati infractionale si are in vedere bunurile dobandite de persoana condamnata, intr-o perioada de cinci ani inainte si, daca este cazul, dupa momentul savarsirii infractiunii, pana la data emiterii actului de sesizare a instantei”, se arata in proiectul de lege.
In acelasi timp, nou infiintata Agentie Nationala de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) anunta judecatorul delegat cu executarea despre orice impiedicare ori intarziere survenita in cursul executarii unei confiscari speciale sau confiscari extinse, pe baza informatiilor periodice primite de la Agentia Nationala de Administrare Fiscala si de la alte autoritati competente cu punerea in executare a acestor masuri de siguranta.
Potrivit proiectului de lege, prevederile Codul penal privind confiscarea extinsa se aplica in ceea ce priveste bunurile dobandite inainte de intrarea in vigoare a normei numai in cazul comiterii unor infractiuni grave, de la proxenetism, trafic de droguri si spalare de bani, pana la infractiuni de coruptie, evaziune fiscala sau infractiuni informatice.
sursa: huff.ro