Acasă Stiri Produsul cumpărat de numeroși de români, un real pericol. Conține metale grele

Produsul cumpărat de numeroși de români, un real pericol. Conține metale grele

190
0

Un nou raport al Clean Label Project a arătat că pulberile proteice, în special cele pe bază de plante, organice și cu aromă de ciocolată, pot conține niveluri ridicate de plumb și cadmiu. Cu intenția de a avea un stil de viață sănătos, milioane de oameni folosesc zilnic pudră proteică.

RECLAMĂ

Ce conține, de fapt, pudra proteică

Aproape jumătate (47%) din cele 160 de produse testate au depășit limitele de reglementare pentru plumb prevăzute de Proposition 65 din California. Potrivit analizei, 21% dintre acestea conțineau niveluri de două ori mai mari decât cele permise de lege.

Directorul executiv al Clean Label Project, Jackie Bowen, a atras atenția asupra acestui fenomen. Potrivit specialistului, contaminarea cu metale grele a devenit o problemă globală de siguranță alimentară.

O cantitate mare de plumb, descoperită în pulberile cu aromă de ciocolată

Ancheta a arătat că pulberile pe bază de plante conțineau de trei ori mai mult plumb decât produsele pe bază de zer, un produs secundar al fabricării brânzeturilor. Pulberile organice aveau de trei ori mai mult plumb și de două ori mai mult cadmiu în comparație cu pulberile neorganice.

Pulberile cu aromă de ciocolată conțineau de patru ori mai mult plumb și de până la 110 ori mai mult cadmiu decât pulberile cu aromă de vanilie.

Plantele absorb în mod natural metalele grele din sol și apă, dar contaminarea poate fi mai gravă dacă acestea sunt cultivate în soluri contaminate și mai mult de deșeuri industriale, minerit și anumite pesticide și îngrășăminte. Ciocolata neagră, cunoscută pentru bogăția sa de flavonoide și antioxidanți, este, de asemenea, predispusă la niveluri mai ridicate de metale grele, inclusiv plumb și cadmiu.

Pudra proteică, folosită ca înlocuitor pentru o masă

Numeroase persoane folosesc acest produs pentru a înlocui o masă. De altfel, mulți dintre cei care fac sport zilnic consumă pudră proteică într-o cantitate mare.

Cercetătorii Clean Label Project au achiziționat pudre proteice de la 70 de mărci cunoscute și au efectuat aproape 36 000 de teste pentru depistarea contaminanților, inclusiv metale grele și perturbatori hormonali precum bisfenolul A (BPA). BPA și vărul său, bisfenolul S (BPS), au fost găsiți în doar trei din cele 160 de pudre testate, comparativ cu 55% din produsele analizate într-un raport Clean Label Project din 2018, arată Medical Express. 

Consiliul pentru Nutriție Responsabilă, care reprezintă mulți producători de suplimente, a pus la îndoială metodologia și concluziile noului studiu. Tehnicile analitice moderne pot detecta chiar și urme de elemente naturale, cum ar fi metalele grele, care sunt adesea mult sub pragurile de siguranță stabilite de agenții federale precum Food and Drug Administration(FDA) și Environmental Protection Agency (EPA).

Sursa: Pudra proteică, pericol pentru organism. Descoperirea specialiștilor

RECLAMĂ
Articolul precedentEl e românul care are un salariu 33.000 de euro pe lună. Are acelaşi loc de muncă din 2013
Articolul următorSerghei Mizil, reacție neașteptată după ce a aflat că va dormi în pat cu Mara Bănică