Primul român suspect de coronavirus! Este vorba de un tânăr de 24 de ani din Bacău, care s-a întors din China, de la studii, în urmă cu o săptămână. Pacientul este transferat la Institutul Matei Balş din Capitală, unde va fi ţinut în carantină, până când medicii vor confirma sau nu diagnosticul. Mâine, alţi 25 de români, membri ai Ansamblului Folcloric din Mioveni, se vor întoarce în ţară din Beijing. Avem mărturiile lor exclusive, precum şi date despre numărul cetăţenilor chinezi care au ajuns în România în ultimele zile. Adevărata alertă vine însă din modul în care autorităţile de la noi tratează pericolul!
Alerta s-a dat la ora 13, când la Unitatea de Primiri Urgenţe a spitalului din Bacău s-a prezentat un tânăr de 24 de ani care acuza febră, tuse şi dureri musculare. Bărbatul s-a întors din China, de la studii, în urmă cu opt zile.
Iniţial, a crezut că e vorba de o simplă răceală. Doar că testele rapide au arătat că pacientul nu suferă de gripa sezonieră care circulă în ţara noastră.
Adrian Popa, managerul Spitalului Județean Bacău: Înţeleg din declaraţiile dânsului că a tratat-o acasă, la domiciliu, însă după ceva zile a simţit iar simptome agravante şi s-a prezentat în UPU. Deocamdată l-am izolat
Studentul român a trăit până acum câteva zile într-o provincie chineză aflată la o mie de kilometri distanţă de zona de focar Wuhan. Autorităţile au decis să-l trimită imediat la Bucureşti cu o ambulanţă.
Transferul stârneşte deja controverse. În timp ce personalul medical a fost echipat cu costume speciale, suspectul de coronavirus a fost plimbat printre alţi pacienţi doar cu o mască pe faţă.
Deşi, conform protocolului, ar fi trebuit pus într-o izoletă cu presiune, care să nu permită răspândirea virusului! Întrebaţi de reporterii Observator, medicii spus că nu vor să sperie populaţia.
Deşi nu i-au făcut teste speciale, epidemiologii sunt liniştiţi.
Ana Dâncău, medic epidemiolog DSP Bacău: Simptomatologia şi zona din China de unde se întoarce tânărul ne conduc la ideea că acest caz nu se încadrează în definiţia clinică de caz de infecţie cu coronavirus
Primele suspiciuni de coronavirus la noi în ţară au apărut chiar în timpul în care, la Ministerul Sănătăţii, autorităţile făceau apel la calm şi asigurau populaţia că riscul ca virusul să ajungă aici este extrem de redus.
Adrian Streinu Cercel, manager Institutul Matei Balş: Lumea nu e speriată de coronavirus! Noi am spus clar, nu avem niciun caz pe teritoriul României şi lumea trebuie să stea liniştită
Scenariul unui număr mare de îmbolnăviri ar putea deveni însă realitate. Un prim suspect de coronavirus a apărut şi în Austria, la doar 900 de kilometri de ţara noastră. Iar în Franţa, sunt deja trei cazuri confirmate.
România combate situaţia cu pliante de informare distribuite pe toate aeroporturile internaţionale din ţară. În următoarele zile, se vor monta şi termoscanere la terminalele Sosiri. Doar că aparatele ar putea fi inutile. O spun chiar experţii în sănătate publică.
Adrian Streinu Cercel, manager Institutul Matei Balş: În primele două, trei zile, pacientul dezvoltă pneumonie, dar fără febră, ceea ce schimbă cu totul datele problemei
845 de chinezi au ajuns în România în ultimele 11 zile. Alţi doi care studiază la noi în ţară nu au mai fost primiţi la şcoală până nu aduc dovada că nu sunt purtători de coronavirus.
Mâine, alţi 25 de români se vor întoarce în ţară din Beijing, oraş aflat în carantină. Sunt membri ai Ansamblului Folcloric din Mioveni, majoritatea cu vârste cuprinse între 18 şi 23 de ani. În exclusivitate pentru Observator, artiştii au descris atmosfera de groază care a cuprins China.
Aurel Costache, viceprimar Mioveni: Biletele cumpărate de partea chineză. Sigur, ne-au întrebat cum am prefera şi le-am spus că am preferă să plecăm acasă imediat ca să nu se îngrijoreze şi copiii şi părinţii şi să facă tot posibilul ca să ne trimită acasă
Valentin, dansator în ansamblu: Ne-am protejat în China, am purtat măşti. Ne-au luat temperatura des. Au gestionat foarte bine treaba. Suntem bine, venim acasă
O româncă din Gorj, jurnalistă în Beijing, s-a întors în ţară în urmă cu două zile.
Ioana Gomoi, româncă stabilită în China: Soldaţii niciodată nu poartă mască, nici măcar atunci când este foarte, foarte poluat. În momentul în care am văzut soldaţii purtând măşti, atunci am realizat că da, este ceva în neregulă, este foarte seriosă treaba şi ar trebui să o tratăm la modul extrem de serios. Mi-ar fi mult mai frică să mă îmbolnăvesc aici, în România. Şi spun asta cu durere în suflet, pentru că ştiu sigur că în România, mai greu m-ar trata cineva
China continuă să lupte cu virusul care a luat deja 80 de vieţi. 60 de milioane de oameni sunt în carantină, de trei ori cât populaţia României. Medicii de acolo testează un medicament anti HIV pentru a trata simptomele coronavirusului.
De teama viruslui fără leac, Protecţia Consumatorului vrea să blocheze importurile din China prin Portul constanţa.
Sursa: observator