Pacienţii vor fi informaţi prin SMS sau e-mail privind serviciile medicale de care au beneficiat, a anunţat, luni, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Horaţiu Moldovan.
El a menţionat că CNAS şi Ministerul Sănătăţii vor realiza o platformă online care să permită pacientului să se programeze pentru tipul de investigaţie medicale de care are nevoie.
„Ştim că foarte multe spitale şi clinici au sisteme de programări. Le vom face astfel încât acestea să fie interoperabile cu sistemul pe care îl creăm”, a precizat Moldovan, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria.
Totodată, pacienţii vor primi informări asupra serviciilor medicale de care au beneficiat, dar vor putea solicita şi date suplimentare privind decontul acestora.
„La fel cum, în momentul de faţă, orice pacient care primeşte un serviciu medical spitalicesc primeşte un mesaj prin care i se solicită un feedback, într-o manieră oarecum asemănătoare, în momentul în care un pacient beneficiază de un serviciu medical, la orice nivel, de la medicină de familie, ambulatoriu de specialitate, spital, dispozitiv medical, farmacie va primi un mesaj, un SMS sau un e-mail, în care este informat că i s-a realizat serviciul respectiv şi, desigur, va exista şi posibilitatea transmiterii unei informaţii suplimentare precum decontul de care a beneficiat şi, de asemenea, anumite mecanisme de feedback care pot să fie implementate”, a declarat preşedintele CNAS.
Medicii vor putea avea doar două contracte în mediul spitalicesc, nu trei, aşa cum este posibil în prezent, a indicat el.
„La solicitarea Ministerului Sănătăţii şi dintr-o analiză pe care am făcut-o din perspectiva sustenabilităţii sistemului public de sănătate, am ajuns la concluzia că va trebui să luăm o măsură împreună cu Ministerul Sănătăţii în ceea ce priveşte limitarea contractării în spitalizare continuă, cel puţin pe parcursul anului următor, cu mici excepţii precum este paliaţia, unde se ştie că avem nevoie de un număr mare de paturi în momentul de faţă”, a menţionat Horaţiu Moldovan.
Potrivit acestuia, în prezent, sistemul DRG (sistemul grupelor de diagnostice) nu reflectă costurile aferente complexităţii cazurilor spitalizate. Din acest motiv, unităţile medicale vor fi obligate să raporteze costurile reale.
„Începând cu anul următor, toate spitalele din România, publice şi private, vor fi obligate să raporteze costurile reale, astfel încât, după primul an de raportare, vom fi în situaţia în care să ştim exact cât costă o apendicită, cât costă o hernie şi astfel vom putea să regândim în anii care urmează finanţarea spitalelor din perspectiva costurilor reale pe care le implică”, a spus el.
Moldovan (CNAS): Lucrăm la o nouă metodologie de evaluare a medicamentelor şi de stabilire a preţului de decontare
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Ministerul Sănătăţii lucrează la o nouă metodologie de evaluare a medicamentelor şi de stabilire a preţului de decontare, a anunţat luni preşedintele CNAS, Horaţiu Moldovan.
El a declarat că în bugetul sistemului de sănătate sunt prevăzute în acest an 21 de miliarde de lei pentru medicamente, în condiţiile în care pentru spitale sunt alocate 34 de miliarde de lei.
„În ceea ce priveşte medicamentele, lucrăm împreună cu Ministerul Sănătăţii şi cu alţi parteneri instituţionali la o nouă metodologie de evaluare a medicamentelor şi de stabilire a preţului de decontare şi de rambursare a medicamentelor. Dorim, practic, să facilităm, să grăbim accesul medicamentelor pe piaţa din România şi implicit pe lista medicamentelor compensate şi gratuite, în special a medicamentelor generice, pentru că astăzi acest lucru se întâmplă într-o perioadă de timp inacceptabil de lungă comparativ cu media europeană”, a spus Moldovan, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.
El a precizat că, în prezent, România aplică trei mecanisme de partajare a costurilor medicamentelor: clawback, cost-volum şi cost-volum-rezultat. Urmează să fie introdus un mecanism hibrid, pentru a cuantifica şi beneficiul clinic al pacientului în contractele cost-volum.
„În ceea ce priveşte contractele cost-volum-rezultat, practic, bugetul ţării plăteşte doar acele tratamente care vindecă pacientul. În schimb, pentru contractele de tip cost-volum, practic, producătorul medicamentului vine şi contribuie cu o sumă undeva de 25 – 30%, pe baza volumelor pe care le vinde, însă noi am propus un nou mecanism, un mecanism hibrid între cost-volum şi cost-volum-rezultat, astfel încât pentru o parte din contractele cost-volum să putem să cuantificăm şi un beneficiu clinic al pacientului, astfel încât să putem să introducem mai mulţi pacienţi în cadrul acestor mecanisme de finanţare şi implicit de rambursare şi de decontare a medicamentelor”, a spus Moldovan.
CNAS ia în calcul şi trecerea pe nivele inferioare de rambursare a medicamentelor foarte ieftine, pentru a lăsa loc medicamentelor mai scumpe, inovativelor sau genericelor care nu se regăsesc pe lista medicamentelor compensate şi gratuite.
Moldovan a remarcat că, în prezent, pacienţii cu afecţiuni grave, care nu pot să beneficieze de cele mai noi medicamente, apelează uneori la decizii ale instanţelor.
„Dorim să reglementăm acest aspect, astfel încât să dăm o şansă egală tuturor: şi celor care astăzi apelează la aceste mecanisme, şi pacienţilor care nu apelează la aceste mecanisme. În acelaşi timp, dorim să ni-i facem parteneri în acest demers şi să cointeresăm producătorul medicamentului respectiv, pentru că astăzi acele medicamente sunt plătite de către statul român fără să fie purtătoare de clawback. Dorim să cointeresăm producătorul în acest sens şi dorim să cointeresăm medicul, care să ne ofere practic rapoarte sau feedback-uri periodice în legătură cu îmbunătăţirea stării de sănătate a pacientului, astfel încât să putem să continuăm aceste tratamente”, a spus el.
La medicii de familie, vom creşte ponderea plăţii per serviciu în detrimentul celei per capita
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Horaţiu Moldovan, a declarat că Executivul intenţionează prin măsurile privind reforma sistemului de sănătate să crească nivelul de decontare a serviciilor medicale efectuate de medicii de familie în detrimentul plăţii per capita către aceştia.
„În ceea ce priveşte asistenţa medicală primară, în momentul de faţă există o combinaţie, un mix de plată, plata per capita şi plata per serviciu în ceea ce priveşte decontul medicilor de familie, pe care Casa de Asigurări de Sănătate îl realizează. În prezent, 35% din sumele decontate medicilor de familie sunt în plata per capita şi 65% sunt în plata per serviciu. Dorim practic să creştem nivelul de decontare a serviciilor medicale pentru că dorim să stimulăm realizarea serviciilor medicale. Vreau să menţionez, să fie foarte clar acest lucru, îl vom face în cadrul bugetului acordat; practic nu se vor duce bani din segmentul medicinei de familie în alt segment. În acelaşi buget vom inversa această balanţă sau vom creşte ponderea plăţii per serviciu în detrimentul plăţii per capita la 20 – 80%”, a explicat Horaţiu Moldovan.
El a subliniat că veniturile medicilor de familie nu vor scădea decât în cazul medicilor de familie care vor avea peste 4.500 de pacienţi.
„Cei care vor avea peste 4.500 de pacienţi vor avea o scădere globală de 11%. Cei care vor avea sub 4.500 de pacienţi vor avea o creştere globală a veniturilor de până la 11%, pentru că noi practic dorim prin această măsură o creştere a calităţii serviciilor medicale”, a spus el.
În context, şeful CNAS a anunţat că se va renunţa definitiv la mecanismul în baza căruia ceea ce nu se cheltuia din bugetul medicinii de familie se împărţea în luna a 12-a.
„Exista mai demult o prevedere conform căreia exista o regularizare la 11 luni. Cu alte cuvinte, ceea ce nu se cheltuia din bugetul medicinii de familie se împărţea în luna a 12-a. Lucrul acesta nu se mai întâmplă de câţiva ani şi, practic, vom renunţa definitiv la acest mecanism, fără ca banii să dispară din sănătate, ci ei vor rămâne în bugetul FNUASS şi vor fi redirecţionaţi către serviciile medicale oferite medicilor de familie”, a precizat Moldovan.
Acesta a anunţat şi simplificarea procedurii privind posibilitatea ca medicii de familie să fie înlocuiţi pe perioadele în care absentează de la cabinet, din diverse motive, cel mai frecvent – concediu medical sau concediu de odihnă.
„În momentul de faţă există o procedură foarte complicată şi dorim să simplificăm la maximum posibil această procedură, în sensul în care vom oferi posibilitatea ca, în situaţia în care medicul de familie este în concediu, pacienţii acestuia să poată să fie investigaţi, consultaţi de oricare medic de familie la care acesta se adresează şi, bineînţeles, acel medic de familie să fie şi plătit pentru serviciile pe care le prestează”, a explicat Horaţiu Moldovan.