O petiţie a fost deschisă de mai multe organizaţii, care cer excluderea din magistratură a procurorului responsabil de instrumentarea cazului Ţăndărei, în care 25 de inculpaţi pentru trafic de persoane au fost achitaţi definitiv.
În cele mai multe dintre cazuri a intervenit prescripţia, iar Curtea de Apel Târgu Mureş a decis definitiv achitarea celor 25 de inculpaţi. Mai mult, inculpaţii au precizat că vor cere despăgubiri.
Procurorul care a instrumentat Cazul Ţăndărei, subiect de petiţie
În petiţia intitulată „O rază de lumină şi speranţă pentru copiii români, victime ale traficului de persoane”, Centrul European pentru Educaţie şi Cercetare Juridică, Freedom House România, Cambridge Center for Applied Research in Human Trafficking (UK), Human Trafficking Foundation (UK), Asociaţia WorldTeach România, Valoare Plus, Asociaţia Femeilor Românce din Italia, Centrul Syene pentru Educaţie, Uşa Deschisă şi Asociaţia Cultural Socială Economică Christiana au lansat o petiţie prin care solicită demisia de onoare sau excluderea din magistratură a procurorului care a instrumentat Cazul Ţăndărei.
”Împreună, noi – cetăţenii României, solicităm demisia de onoare sau excluderea din magistratură a procurorului care nu a utilizat corespunzător probele şi informaţiile pe care le avea la dispoziţie. Raportul UE din decembrie 2018 (pg.75) arată că românii reprezintă 74% dintre victimele traficului de persoane, cetăţeni europeni, identificate în cele 28 de State Membre. În acest context de vulnerabilitate, există unii procurori în România care, deşi au probe clare împotriva reţelelor de crimă organizată, nu le utilizează în mod corespunzător. Aceste situaţii trebuie să înceteze acum!”, se arată în petiţie.
Sursa: observator