Acasă Stiri Percheziţii la Bogdan Peşchir, omul care a finanţat campania lui Călin Georgescu...

Percheziţii la Bogdan Peşchir, omul care a finanţat campania lui Călin Georgescu cu un milion de euro. UPDATE: Cinci influenceri, sub control judiciar, 7 milioane de dolari în cripto, găsite la „bogpr”

81
0

Procurorii Parchetului General şi ofiţeri din cadrul Poliţiei – Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice şi Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate efectuează, sâmbătă dimineaţa, trei percheziţii domiciliare în oraşul Braşov, vizat fiind Bogdan Peşchir (cunoscut în mediul online drept Bogpr), cel care a finanţat campania lui Călin Georgescu pe TikTok cu un milion de euro. Percheziții în țară şi la simpatizanți activi ai Mişcării Legionare și la persoane care au amenințat cu moartea și instigat la violențe.

RECLAMĂ

UPDATE: Bogdan Peșchir, misteriosul donator de pe rețeaua de socializare TikTok asociat cu contul „bogpr” și vizat sâmbătă de percheziții, după ce autoritățile au declanșat o anchetă privind finanțarea campaniei lui Călin Georgescu, a recunoscut, pentru Europa Liberă România, că a donat sute de mii de euro către conturi care îl promovau pe candidatul independent.

El susține însă că nu a făcut donații directe către Călin Georgescu. „Cred că sumele sunt corecte, dar raportul respectiv (raportul SRI desecretizat, n.r.) are un limbaj ce lasă loc de interpretări și chiar dezinformează sugerând că donațiile mele au fost doar către susținătorii unui candidat, în plus nu mentionează perioada când s-a donat cea mai mare parte din suma totală. Cu mult înainte de alegeri”, a spus Peșchir.

De asemenea, el susține că acuzațiile aduse de autorități reprezintă „o dezinformare”.

„Eu nu am finanțat o campanie, eu am făcut donații către conturi de TikTok de tot felul fără să le cer vreun favor sau să le condiționez aceste donații de orientarea lor politică. Iar când mi s-a propus de anumite conturi să le donez pentru a susține pe cineva, le-am spus foarte clar că nu doresc să fac așa ceva, că fiecare trebuie să susțină voluntar pe cine vrea!”, a arătat el.

Bogdan Peșchir nu a răspuns însă cu privire la motivul pentru care a dat sume mari de bani. Dar a ținut să menționeze, în schimb, că „donațiile mele au fost și către utilizatori fără conținut politic, cazuri sociale, utilizatori ce susțineau alți candidați sau utilizatori care vorbeau negativ” despre Călin Georgescu.

El nu a răspuns nici de ce a făcut donații către conturile care îl criticau pe Călin Georgescu, deși oferea bani și conturilor care îl lăudau pe acesta. Nu a explicat nici proporția donațiilor.

UPDATE:  Criptomonede în valoare de 7 milioane de dolari au fost descoperite pe numele finanțatorului campaniei lui Călin Georgescu
O sumă uriașă de bani a fost descoperită sâmbătă seară de procurori și polițiști în portofelul virtual al principalului finanțator al lui Călin Georgescu. Este vorba despre 7 milioane de dolari, spun surse din anchetă. Deocamdată, acesta nu a spus care este proveniența acestor sume de bani. Urmează să fie audiat la poliția din Brașov.

UPDATE: Procurorii Secţiei de Urmărire Penală au dispus măsura controlului judiciar faţă de cinci inculpaţi, cercetaţi în cinci dosare penale, în contextul acţiunii privind sancţionarea comportamentelor ilegale manifestate în mediul online.

În cursul zilei de sâmbătă au fost efectuate percheziţii domiciliare şi audieri în cadrul unor dosare în care sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ameninţare, incitare la violenţă, ură sau discriminare, nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor, fapta persoanei de a promova în public cultul persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război, fapta de a promova în public idei, concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, prevăzută de art. 5 din OUG nr. 31 /2002, precizează Parchetul General.

Percheziţiile au vizat comportamente ilegale manifestate pe mai multe platforme online şi care pot fi împărţite în două categorii: mesaje care incită la violenţă împotriva unui candidat la alegerile prezidenţiale sau împotriva celor care susţin un anumit candidat şi mesaje care promovează concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, precum ura şi violenţa pe motive etnice, rasiale sau religioase, mai arată sursa citată.

Procurorii Parchetului General şi ofiţeri din cadrul Poliţiei – Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice şi Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate efectuează, sâmbătă dimineaţa, 7 decembrie, trei percheziţii domiciliare în Braşov. Vizat este Bogdan Peşchir, cel care a finanţat campania lui Călin Georgescu pe TikTok cu un milion de euro.

Ministerul Public anunţă că au loc percheziţii domiciliare sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de coruperea alegătorilor, spălarea banilor,  fals informatic şi infracţiunea prev. de art. 5 din OUG nr. 31/2002 privind interzicerea organizaţiilor, simbolurilor şi faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război. Articolul se referă la promovarea, în public, a cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război, precum şi fapta de a promova, în public, idei, concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, care se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi.

„Percheziţiile vizează posibila implicare a unei persoane fizice în finanţarea nelegală a campaniei electorale a unui candidat la Preşedinţia României, prin utilizarea unor sume de bani cum privire la care există indicii că ar putea proveni din săvârşirea unor infracţiuni, fiind ulterior introduse într-un proces de spălare a banilor”, spune Parchetul.

CCR spune că Călin Georgescu a încălcat legislaţia referitoare la finanţarea campaniei electorale

Călin Georgescu a încălcat legislaţia electorală referitoare la finanţarea campaniei pentru alegerile prezidenţiale, după ce a raportat la Autoritatea Electorală Permanentă zero cheltuieli, în contradicţie cu datele prezentate de SRI şi MAI.

„În prezenta cauză, Curtea ia act de faptul că un candidat a încălcat legislaţia electorală referitoare la finanţarea campaniei pentru alegerile prezidenţiale. Astfel, declaraţiile depuse la Autoritatea Electorală Permanentă ale unuia dintre candidaţi referitoare la bugetul său de campanie, pe care l-a raportat ca fiind 0 lei, sunt în contradicţie cu datele prezentate în ‘Notele de informare’ ale Ministerului Afacerilor Interne – Direcţia Generală de Protecţie Internă şi a Serviciului Român de Informaţii. Or, este de notorietate că o campanie electorală presupune costuri şi cheltuieli importante, iar situaţia analizată relevă o incongruenţă evidentă între amploarea campaniei desfăşurate şi inexistenţa asumată de candidat în privinţa cheltuielilor efectuate. A fost, astfel, încălcat principiul transparenţei finanţării campaniei electorale, fiind induse suspiciuni cu privire corectitudinea desfăşurării alegerilor”, spune CCR în motivarea deciziei prin care au fost anulate alegerile prezidenţiale.

Judecătorii explică, referindu-se la finanţarea campaniei lui Călin Georgescu, că publicitatea electorală online trebuie întotdeauna să fie identificată ca atare şi să fie transparentă, atât în ceea ce priveşte identitatea sponsorului său, cât şi cu privire la tehnica de diseminare utilizată.

„Finanţarea legală şi transparentă a campaniei electorale este un factor important în regularitatea procesului electoral, iar finanţarea activităţilor online trebuie, de asemenea, să fie transparentă (pct.107 şi 108 din Raportul explicativ la Codul de bune practici în materie electorală şi pct.46 din Declaraţia interpretativă a Codului de bună conduită în materie electorală privind tehnologiile digitale şi inteligenţa artificială). Publicitatea electorală online trebuie întotdeauna să fie identificată ca atare şi să fie transparentă, atât în ceea ce priveşte identitatea sponsorului său, cât şi cu privire la tehnica de diseminare utilizată. Platformele de socializare ar trebui să fie obligate să dezvăluie permanent datele privind publicitatea politică şi sponsorii electorali (a se vedea şi pct.46 din Declaraţia interpretativă a Codului de bună conduită în materie electorală privind tehnologiile digitale şi inteligenţa artificială)”, precizează CCR.

Conform documentelor prezentate de SRI la CSAT, finanţarea campaniei lui Călin Georgescu pe TikTok a fost realizată de Bogdan Peşchir şi s-a ridicat la un milion de euro.

„Acesta, utilizând contul ‘bogpr’, a realizat donaţii pe TikTok de peste un milion de euro. După ce a devenit subiect de dezbatere publică, implicarea ‘bogpr’ în finanţarea promovării lui Călin Georgescu la nivelul platformei a fost confirmată inclusiv de reprezentanţii TikTok în dialogul cu autorităţile române în data de 28 noiembrie 2024”, arată SRI.

Reprezentanţii TikTok au confirmat identitatea utilizatorului „bogpr” şi au menţionat că acesta a efectuat plăţi în valoare de 381.000 de dolari, în perioada 24 octombrie – 24 noiembrie 2024, către utilizatori ai unor conturi de TikTok implicaţi în promovarea lui Călin Georgescu, inclusiv după data încheierii campaniei electorale, punctează SRI.

SRI arată că finanţarea influencerilor TikTok a fost asigurată prin platforma FameUp (dedicată monetizării activităţilor de promovare în mediul online), la nivelul căreia a fost publicată oportunitatea de reclamă, alături de descrieri bine definite. „Una dintre metodele de atragere la colaborare a influencerilor români pentru promovarea candidaturii lui Călin Georgescu a fost contactarea pe e-mail a acestora de firma (…), de origine sud-africană, care oferea suma de 1.000 de euro pentru distribuirea unui videoclip realizat de aceştia”, arată SRI.

Curtea Constituţională a decis vineri anularea întregului proces electoral al alegerilor prezidenţiale.

În urma acestei decizii se anulează rezultatele din primul tur, iar alegerile prezidenţiale se reiau de la zero, inclusiv programul pentru desfăşurarea campaniei electorale.

Percheziții în țară la simpatizanți activi ai Mişcării Legionare și la persoane care au amenințat cu moartea și instigat la violențe

Mai multe percheziții au loc sâmbătă dimineață în țară, în dosare care vizează infracțiuni comise în ultima vreme, în contextul în care mai multe persoane l-au comemorat pe Corneliu Zelea Codreanu la monumentul din localitatea Tâncăbeşti, judeţul Ilfov, iar o asociație pentru drepturile romilor a primit amenințări.

Şase percheziţii au loc sâmbătă dimineaţă, în municipiul Bucureşti şi în judeţul Ilfov, în dosare care vizează infracţiuni de promovarea ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe, incitarea la ură sau discriminare, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, transmite News.ro.

„În această dimineaţă, 7 decembrie 2024, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Inspectoratului General al Poliţiei Române, Poliţia Capitalei efectuează 6 percheziţii domiciliare, în cadrul a şase dosare penale, care vizează săvârşirea infracţiunilor de promovarea ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe, prin propagandă, săvârşită prin orice mijloace, în public, incitarea la ură sau discriminare, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor”, a anunţat sâmbătă Poliţia Capitalei.

”În fapt, autorii faptelor menţionate au postat în mediul online, pe diferite platforme de socializare, mesaje cu un conţinut intimidant şi ameninţător, sau simboluri/însemne fasciste, rasiste ori xenofobe, de natură a incita la ură”.

De asemenea, după efectuarea percheziţiilor, poliţiştii din Capitală vor pune în aplicare 6 mandate de aducere.

Sursa:Percheziţii la Bogdan Peşchir, omul care a finanţat campania lui Călin Georgescu cu un milion de euro. UPDATE: Cinci influenceri, sub control judiciar, 7 milioane de dolari în cripto, găsite la „bogpr”

RECLAMĂ
Articolul precedentCălin Georgescu, întâmpinat de susţinători la secţia de votare din Mogoşoaia: „Am venit cu flori şi rugăciune, de Ziua Constituţiei”
Articolul următorUSR face primul pas în afara coaliţiei europene. Claudiu Năsui: „PSD-PNL-UDMR-minorităţi au o majoritate singuri în noul parlament”