Acasă Stiri OFICIAL. DNA dezvăluie dimensiunea fraudei la un examen național: 28 de profesori...

OFICIAL. DNA dezvăluie dimensiunea fraudei la un examen național: 28 de profesori implicați, mare parte dintre ei continuă să profeseze și după ce și-au recunoscut vina. 31 de elevi au trișat

24
0

Într-un răspuns comunicat la solicitarea HotNews, DNA precizează că în cazul fraudării examenului de bacalaureat din Mureș, sesiunea iunie-iulie, 2023, au fost inculpate 61 de persoane, dintre care doar două nu au calitate de profesor sau elev. 19 profesori și 6 elevi au semnat până în prezent acorduri de recunoaștere a vinovăției. Profesorii care și-au recunoscut vina pot în continuare să profeseze și să participe în comisiile de bacalaureat pentru că nu li s-a interzis acest drept

RECLAMĂ
  • Datele din dosarul instrumentat de DNA arată că cel care a orchestrat frauda la examenul din 2023 a fost chiar inspectorul general de la acea vreme, Sabin Gavril Pășcan. Acesta le cerea profesorilor să rezolve subiectele și să strecoare răspunsurile în ciornele elevilor.
  • Sabin Pășcan era un apropiat al secretarului de stat Florin Lixandru din cadrul Ministerului Educației, scrie Edupedu,ro, cei doi fiind surprinși împreună pe Muntele Athos chiar cu o lună înaintea fraudării bacalaureatului. Florin Lixandru a fost președintele Comisiei Naționale de Bacalaureat în 2023, funcție pe care o ocupă și în acest an.
  • Tribunalul Mureș a decis marți, 28 ianuarie, condamnarea la un 1 an și 10 luni închisoare cu suspendare a unei profesoare din Târgu Mureș care în vara anului 2023 a susținut toate cele trei probe ale bacalaureatului în locul fiul ei. Instanța a decis anularea diplomei emise pe numele fiului. Alte patru cadre didactice din Mureș care au făcut parte din comisiile de examen au fost condamnate, marți, pentru fraudarea bacalaureatului.

Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Mureș nu știe câți profesori au fost puși sub acuzare în dosarul fraudării Bacalaureatului din 2023 și nici câți au fost condamnați până în prezent, aceste din urmă date fiind publice pe portalul instanței.

Instituția a răspuns pe 16 ianuarie unei solicitări HotNews, precizând că „nu a primit nicio informare cu privire la persoanele care au fost puse sub acuzare sau au fost condamnare deja”.

Inspectorul general al ISJ Mureș, Paula Dărăban, a menționat că de când a preluat funcția – 1 septembrie 2023, nu a dispus verificări cu privire la sesiunea examenului de bacalaureat iunie-iulie 2023, deoarece toate documentele aferente au fost ridicate de către procurorii DNA.

Ceea ce părea un caz izolat de fraudă, s-a dovedit a fi, arată cercetările procurorilor, o întreagă rețea bine pusă la punct, în care profesorii, coodonați de inspectorul general Sabin Gavril Pășcan, au ajutat zeci de elevi să trișeze, ignorând complet camerele de supraveghere.

Într-un răspuns transmis recent, la solicitarea HotNews, DNA clarifică dimensiunea acestei rețele.

”În acest moment se efectuează acte de urmărire penală față de 61 de inculpați pentru fapte de corupție sau asimilate corupției în contextul presupusei fraudări a examenului de Bacalaureat, sesiunea iunie- iulie 2023, între care și față de persoana menționată în comunicat (Sabin Gavril Pășcan n.r.), la data faptelor având funcția de inspector general școlar. Așadar, în cauză, 28 de cadre didactice au calitatea de inculpat, iar dintre acestea, până în prezent, 19 au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției; de asemenea, 31 de candidați participanți la sesiunea de Bacalaureat au calitate de inculpat, dintre care, până în acest moment, 6 au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției. Mai există 2 inculpați care nu sunt nici cadre didactice, nici candidați”, se arată în răspunsul comunicat de DNA.

Hotnews a întrebat conducerea ISJ Mureș dacă va dispune măsuri suplimentare la examenele naționale din acest an. Instituția a ocolit întrebarea, menționând că după incidentele din iunie-iulie 2023 au mai fost organizate alte trei sesiuni de bacalaureat și nu s-a mai înregistrat nicio abatere.

Toți profesorii din Mureș puși sub acuzare pentru fraudele din 2023 continuă să lucreze în învățământ. Mai mult, ei pot participa în calitate de supraveghetor sau evaluator la examenele naționale pentru că nu li s-a interzis acest drept.

În acordurile de recunoaștere a vinovăției, încheiate între cadrele didactice inculpate și procurorii DNA, au fost consemnate doar condamnări și măsuri generale de supraveghere, nu și pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a exercita profesia în exercițiul căreia a fost săvârșită infracțiunea.

Cine e Sabin Pășcan

Acuzat că primea bani de la părinții elevilor, pentru a le fi strecurate în ciornele de examen răspunsurile de către supraveghetori, Sabin Pășcan se afla la conducerea ISJ Mureș din 2018, inițial fiind inspector general adjunct.

Absolvent de liceu pedagogic, Pășcan a intrat în învățământ în 2001, după absolvirea liceului. Potrivit datelor din CV-ul său, în timp ce profesa ca învățător în mediul rural a urmat și cursurile Universității Dimitrie Cantemir din Târgu Mureș, fiind licențiat în istorie și geografie începând cu anul 2005. În același an se înscrie la Universitatea Spiru Haret din București, iar trei ani mai târziu devine licențiat în filologie, specializarea limba şi literatura română –limba franceză. În paralel cu facultatea a continuat să fie învățător la școala din Bistra Mureșului până în anul 2008. După obținerea diplomei de la Spiru Haret a devenit profesor de limba română/limba franceză la aceași unitate de învățământ. În 2011 ajunge profesor la o școală din Târgu Mureș, moment în care ascensiunea sa cunoaște noi cote.

În 2012, Sabin Pășcan ajunge inspector școlar de specialitate pentru mentorat, iar după un an este numit director adjunct la Palatul Copiilor. În 2017 a fost numit director adjunct al uneia dintre cele mai titrate unități de învățământ din Mureș- Colegiul Național Unirea, unde a ajuns profesor titular prin transfer. După doar trei luni, ajunge din nou inspector școlar, de această dată pentru management educațional, funcție pe care o ocupă până în decembrie 2018, când este numit inspector general adjunct.

Ascensiunea lui Sabin Pășcan este strâns legată de activitatea sa politică. Inițial a fost membru PNL, însă când liberalii au ieșit de la guvernare și-a dat demisia și a trecut la PSD, pentru că risca să-și piardă funcția.  

Edupedu a scris că în luna mai 2023, cu o lună înaintea fraudelor de la Bacalaureat, Sabin Pășcan a fost împreună cu secretarul de stat în Ministerul Educației, Florian Lixandru, a fost la muntele Athos. Amândoi au postat fotografii pe rețelele de socializare. Cei doi au participat la evenimente oficiale în calitate de colegi de partid, dar și la deschideri de unități de învățământ sau gale, precizează sursa citată. Florin Lixandru era în 2023 președintele Comisiei Naționale de Bacalaureat, funcție pe care o ocupă și în acest an.

Sursa: OFICIAL. DNA dezvăluie dimensiunea fraudei la un examen național: 28 de profesori implicați, mare parte dintre ei continuă să profeseze și după ce și-au recunoscut vina. 31 de elevi au trișat – HotNews.ro

RECLAMĂ
Articolul precedentNumerele de telefon la care nu trebuie să răspunzi și nici să suni înapoi. Te pot lăsa fără bani în câteva secunde