Acasă STIRI SPORTIVE Oficial A venit decizia TAS! Mihai Rotaru, învins

Oficial A venit decizia TAS! Mihai Rotaru, învins

80
0

Universitatea Craiova a pierdut joi procesul de la TAS deschis împotriva celor de la LPF și FRF

Oltenii au contestat modificarea regulii 5+6, intrată în vigoare odată cu sezonul actual, conform căreia echipele care nu folosesc cel puțin cinci jucători români formați la nivel național pe toată durata unui meci vor fi sancționate cu 150.000 de euro. 

Universitatea Craiova, eșec la TAS în procesul legat de regula 5+6

Echipa patronată de Mihai Rotaru nu a avut câștig de cauză, iar Tribunalul de la Lausanne a anunțat că va publica și costul cheltuielilor de judecată, într-o dispoziție ulterioară. 

Amintim că și Rapid are un proces similar pe rol, tot la TAS, pentru aceeași cauză, însă momentan decizia este în așteptare. 

Decizia celor de la TAS

Cum a justificat FRF modificarea regulamentului 

„Confirmăm faptul că există două litigii pe rol la TAS, în urma acțiunilor cluburilor Universitatea Craiova și FC Rapid 1923. Procedurile sunt în desfășurare, iar Federația Română de Fotbal va prezenta în fața arbitrilor TAS și a contestatarilor argumentele care au stat la baza implementării, în forma actuală, a regulii „5+6”, o măsură pe care FRF o susține și o consideră benefică pentru dezvoltarea fotbalului românesc.

Prin regula „5+6”, FRF își dorește să încurajeze creșterea numărului de jucători formați la nivel național eligibili pentru naționalele României la nivelul primului eșalon fotbalistic din țara noastră, precum și creșterea bazei de selecție printr-o conectare mai bună la diaspora și repatrierea copiilor românilor care au plecat în afara țării.

În același timp, regula a fost implementată în conformitate cu normele legale în vigoare”, a detaliat FRF pentru digisport.ro, la începutul lunii. 

Ce înseamnă, în detaliu, noua regulă 5+6, obligatorie din acest sezon

  • Începând cu sezonul 2025/2026, pe durata unui joc este necesar să participe în teren minim cinci jucători formați la nivel național, eligibili pentru echipele naționale ale României. Această regulă se aplică pentru minimum 75% din meciurile aferente unui sezon competițional al Ligii 1 și Cupei României (procentajul fiind calculat separat pentru fiecare competiție în parte). Prin excepție, utilizarea de jucători U21 va conta suplimentar, astfel încât dacă se utilizează jucători U21 regula se va considera îndeplinită pentru jocul respectiv dacă sunt utilizați 3 jucători U21 în teren pe durata întregului meci.
  • Pentru evitarea oricărui dubiu, procentul de 75% va fi calculat prin rotunjire similar cu modalitatea de stabilire a punctajului ulterior finalului sezonului regular. De asemenea, jocurile de baraj nu intră în calculul procentajului respectiv.
  • Sancțiunea aplicabilă pentru nerespectarea regulii mai sus menționate va fi penalitate financiară în cuantum de 150.000 de euro.
    Sumele astfel obținute vor fi împărțite în mod egal primelor 5 cluburi, în ordinea clasamentului final al sezonului competițional respectiv, care au respectat regula.

Președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, e convins că regula va avea un impact benefic în viitorul fotbalului românesc, așa cum s-a întâmplat și cu regula U21. Cele două vor avea un modul de aplicare integrat, după cum a explicat Burleanu, tot în ideea de a stimula folosirea tinerilor.

„Pentru a facilita și mai mult respectarea acestei reguli 5+6 și pentru a încuraja tranziția din academii către cele mai bune cluburi, utilizarea jucătorilor de U21 va conta suplimentar. Un jucător de U21, altul decât cel obligatoriu, ține locul a 2 jucători formați la nivel național. De exemplu, utilizarea a 3 jucători de U21 pe toată durata jocului este similară cu utilizarea a 5 jucători formați la nivel național. Sau, de asemenea, utilizarea a doar 2 jucători de U21 pe toată durata jocului solicită doar alți 2 jucători formați la nivel național pentru respectarea regulii”, a spus Burleanu.

Sursa: Oficial | A venit decizia TAS! Mihai Rotaru, învins

Lasă un răspuns