În timp ce experții avertizează că ne vom confrunta cu noi taxe după alegerile din mai, țara noastră este în continuare dependentă de instituțiile internaționale pentru deciziile din economie. În a doua jumătate a acestui an statul trebuie să înceapă discuțiile pentru reforma fiscală, reformă asumată și în planul fiscal trimis la Bruxelles pentru scăderea deficitului bugetar.
Guvernul trebuie să înceapă discuțiile pentru reforma fiscală la jumătatea acestui an. Cei din Executiv spuneau că vor exista multiple discuții și cu patronatele, sindicatele, dar și cu ceilalți parteneri de dialog pentru a găsi o formă cât mai bună a acestei reforme având în vedere că foarte mulți economiști se așteaptă la noi taxe după alegerile prezidențiale.
O reformă fiscală ne-am asumat inclusiv în acel plan negociat cu cei de la Comisia Europeană, prin care vrem să reducem deficitul pe o perioadă de 7 ani. Potrivit acelui document, România va lucra pe scenarii venite de la Banca Mondială.
Noi SCUMPIRI la energia electrică, de la 1 iulie. Cu cât se măresc prețurile
Reprezentanții Băncii Mondială au recomandat în repetate rânduri țării noastre să introducă măsuri mai dure pentru a reduce cheltuielile și pentru a scădea deficitul. Printre aceste măsuri se numără impozitarea progresivă a veniturilor sau majorarea TVA. Sunt însă taxe respinse în acest moment de Executiv.
Premierul spune că nicio taxă nu se va implementa în acest an, astfel încât să fie predictibilitate, așa cum a cerut mediul de afaceri.