Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat marți, într-un scurt mesaj publicat pe pagina lui de Facebook, în contextul depunerilor de zăpadă de pe arterele orașului, că municipalitatea nu are atribuții pentru curățarea stratului depus și că aceste sarcini țin „exclusiv” de primăriilor de sector.
„Primăria Capitalei nu are atribuții pentru curățarea zăpezii de pe bulevardele și străzile orașului, acestea sunt exclusiv în sarcina primăriilor de sector”, a scris Nicușor Dan.
De asemenea, el publică, defalcat, și bugetele pe care cele șase primării de sector le-au alocat, în 2024, „pentru salubrizarea Bucureștiului, capitol care include și serviciile de deszăpezire”.
Conform edilului general, bugetul total alocat anul trecut de primăriile celor șase sectoare se ridică, în total, la 1,142 miliarde de lei.
Operatorii de salubritate deszăpezeau marți în Capitală cu peste 260 de utilaje şi 1.730 de lucrători
Anterior în cursul zilei, operatorii de salubritate au transmis că deszăpezesc, marţi, în Capitală, cu peste 260 de utilaje şi aproximativ 1.730 de lucrători manuali, potrivit Agerpres.
Primăria Capitalei a anunţat că operatorii de salubritate au raportat, la ora 11:00, că acţionează, pe timpul zilei, cu utilaje şi lucrători manuali: Sector 1 – Romprest: 33 de utilaje şi 232 de operatori, Sector 2 – Supercom: 32 de utilaje şi 208 operatori, Sector 3 – Direcţia de Salubritate: 42 de utilaje şi 268 operatori, Sector 4 – Rosal: 60 de utilaje şi 400 de operatori, Sector 5 – Salubritate: 56 de utilaje şi 460 de operatori, Sector 6 – Administraţia Serviciului Public de Salubrizare: 42 de utilaje şi 159 de operatori.
În Sectorul 1 situaţia străzilor secundare rămâne, în continuare, „extrem de dificilă”, din cauza „activităţilor precare de deszăpezire”; codul galben de ninsoare şi numărul redus de utilaje sunt „provocări” pe care, deocamdată, autoritatea locală nu a reuşit să le depăşească, însă primăria să asigurări că nimeni nu se opreşte din muncă. Potrivit unui comunicat al Primăriei Sectorului 1, toate echipele disponibile sunt pe teren, lucrează non-stop şi încearcă să acopere cât mai multe activităţi urgente: deszăpezirea arterelor principale, accesul la unităţile medicale, curăţarea staţiilor STB şi a trecerilor de pietoni şi, nu în ultimul rând, îndepărtarea zăpezii de pe străzile secundare.
Pentru a mări ritmul intervenţiilor şi a utiliza la maximum resursele disponibile, comandamentul de iarnă al Sectorului 1 a luat mai multe decizii referitoare la activitatea operatorului de deszăpezire: toate echipele rămân în teren şi lucrează la foc continuu, ca şi până în prezent. Marţi sunt pe străzi 40 de utilaje şi 105 oameni pentru curăţatul manual. A fost cerută reorganizarea activităţilor pentru a ajunge mai rapid şi pe străzile secundare. Primăria Sectorului 1 a solicitat, din nou, suplimentarea resurselor, utilajelor şi muncitorilor. Poliţia Locală Sector 1 monitorizează non-stop intervenţiile şi verifică respectarea fiecărui angajament. Programul de deszăpezire, care conţine numărul de utilaje, efectivele de muncitori şi cantităţile de material antiderapant a fost hotărât în septembrie 2024.
Potrivit meteorologilor, va continua să ningă şi miercuri, iar de joi va fi ger, iar în acest context eforturile autorităţii locale de „a restabili normalitatea” în comunitate vor continua neîncetat. Primăria Sectorului 1 afirmă că „înţelege nemulţumirile cetăţenilor”, care sunt „pe deplin justificate” şi „le tratează cu responsabilitate”, de aceea, le reaminteşte cetăţenilor că le pot transmite sesizările prin intermediul următoarelor numere de urgenţă, astfel încât să intervină şi să soluţioneze, în limita resurselor disponibile, fiecare situaţie semnalată: 021/9540 (dispeceratul Poliţiei Locale Sector 1), 021/9460 (operatorul de deszăpezire) şi 031/9440 (Direcţia de Utilităţi Publice, Salubrizare şi Protecţia Mediului).
„Nu poţi plăti 20.000 de euro pe zi să aştepţi să ningă şi când ninge să dai din colţ în colţ că nu ai resurse, nici de oameni, nici de utilaje. Lucrul ăsta trebuie obligatoriu schimbat”, a afirmat primarul Sectorului 1, George Tuţă, într-un clip video postat pe Facebook.
În Sectorul 3 se intervenea, în jurul orei 11:00, cu 268 de operatori manuali, 42 de utilaje şi 600 de tone de sare.
La rândul său, primarul Sectorului 5, Vlad Popescu Piedone, a anunţat că a dispus ca 400 de lucrători stradali ai societăţilor Salubrizare Sector 5, Infrastructură 5 şi Amenajare Edilitară S5 să efectueze operaţiuni de deszăpezire a trotuarelor. El a spus că, în noaptea de luni spre marţi, 66 de utilaje şi 50 de lucrători stradali ai societăţii Salubrizare Sector 5 au intervenit pentru deszăpezire, combaterea poleiului şi menţinerea căilor de circulaţie în stare de funcţiune. Primarul Piedone a informat că 500 de tone de material antiderapant au fost distribuite pe arterele din Sectorul 5.
În Sectorul 6 principalele artere de circulaţie şi intersecţii sunt „la negru”. „Intrăm şi pe străduţe, curăţăm şi trotuare, staţii STB, metrou, pieţe, zona şcolilor, grădiniţelor. La lopată, dar şi mecanizat. Colegii de la Salubrizare Sector 6 şi ADPDU Sector 6 au muncit toată noaptea şi continuă. De duminică suntem în alertă pe străzi”, au scris reprezentanţii autorităţii locale, marţi, pe Facebook.