În timpul dezbaterii electorale de miercuri seară, organizată la Palatul Parlamentului de către Antena 3 CNN, Crin Antonescu l-a întrebat repetat pe Nicușor Dan dacă ”ați semnat azi o aprobare pentru un spital oncologic pe care până acum ați amânat-o”. Primarul Bucureștiului a recunoscut că da și a adăugat că nu e normal ca un privat să construiască unde vrea.
Crin Antonescu și Nicușor Dan au avut miercuri un nou schimb aprins de replici, candidatul coaliției de guvernare acuzându-l pe primarul general al Capitalei că a întârziat nepermis de mult acordarea unei autorizații privind construirea unei clinici oncologice private pentru copii, în București. Antonescu a spus că acea clinică avea decizie judecătorească ”de doi ani”. ”De câteva luni”, a răspuns Nicușor Dan, contrându-l. ”Dar e adevărat că ați semnat aprobarea chiar azi?”, a insistat Antonescu. Cum a început totul?
Dialogul dintre cei doi candidați
„Domnule Nicușor Dan, acum 5 ani de zile, vi s-a solicitat aprobarea pentru unei clinici oncologice pentru copii, Sanador, ați stat în procese. Acum doi ani o instanță a pronunaț o decizie definitivă, în doi ani erați obligat să semnați autorizația. Aud, înțeleg, îmi spuneți dacă e adevărat sau nu că totuși azi ați semnat-o după ce am avut discuții publice”, a spus Antonescu.
„Nu mă interesează doar cum un om onest care vrea să lupte cu corupția zice, care vrea să facă într-adevăr domnia legii în România, nu respectă de doi ani o decizie a instanței. Vă întreb totuși, v-ați gândi la copiii, tinerii care au fost privați de posibilitatea unui tratament mai bun? De ce faceți aceste lucruri? E un hobby, e un lobby, e lentoare în decizii? E altceva? Ce e?”, a întrebat el.
Nicușor Dan a răspuns: „Dacă dumneavoastră aveți vreo problemă cu modul în care se tratează cancerul în România vă rog să vă adresați colegului dumneavoastră, domnul Rafila (Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, n.r). Dacă vorbim de sistemul medical din România, trebuie să constatăm că noi de 30 de ani nu avem o viziune pentru sistemul medical, pentru infrastructură, nu există proiecte pentru mari spitale care să înlocuiască infrastructura improprie pentru activitatea medicală din România”.
„Dacă din lipsa acestei viziuni pe sistemul de sănătate se pune presiune pe un primar să semneze un act pe care-l consideră ilegal, cred că trebuie să-i lăsăm posibilitatea de a judeca legalitatea. Și nu sunt doi ani, sunt câteva luni și mai puțin de când s-a redactat hotărârea definitivă, să știm și noi ce să facem”, a explicat edilul general.
Crin Antonescu a replicat apoi: „Eu și cred că și dumneavoastră, noi toți chiar avem o problemă cu tratarea cancerului, pentru că România e pe primul loc. E vorba de faptul că cineva avea puteri, avea tot temeiul să construiască o clinică pentru copii. Nu v-a cerut nimeni să vă decideți repede sau lent. Cinci ani ați stat în procese, de doi ani e o sentință definitivă și tot n-am înțeles dacă ați semnat sau nu azi ce trebuie să semnați de cel puțin doi ani de zile”.
„Asta e întrebarea, nu e despre Rafila, nu e despre combaterea cancerului în general pe lumea asta. Fiți uman! Lent, dar uman, dați-mi un răspuns”, a continuat candidatul coaliției.
Iar Nicușor Dan i-a răspuns: „E vorba exact despre domnul Rafila, dacă dumeanvoastră ați adus în discuție bolnavii de cancer, cred că trebuie să-i întrebăm dacă ei sunt bine tratați de colegii dumneavoastră de coaliție”.
Crin Antonescu a insistat: „Ați dat sau nu aprobarea?”.
„Da. Asta nu înseamnă că un privat care are medici foarte buni trebuie să construiască ilegal acolo unde construiește”, a replicat Nicușor Dan.
Candidatul susținut de PSD-PNL-UDMR a încheiat subiectul afirmând: „De doi ani e sentința judecătoarească. Tot ce trebuie să constat e că trebuie să facem campanie electorală în fiecare lună pentru că, din motive electorale, ați semnat azi ceea ce de doi ani nu semnați, două zile au fost suficiente”.
Anul trecut, în iunie, edilul general a dat câteva detalii, pentru HotNews, despre situația clinicii private invocate acum de Crin Antonescu.
„Este vorba despre un proces cu Spitalul Sanador de la intersecția Calea Victoriei cu Sevastopol. Există deja o clădire care agresează foarte mult zona istorică și vor să se extindă și mai mult. Noi am refuzat să le emitem autorizația de construcție, ne-au dat în judecată și am pierdut în prima fază și acum suntem în faza de executare”, a spus, la acel moment, Nicușor Dan.