mori din cauza unei simple analize făcute în spital!” De Mirela Neag, Luni, 17 mai 2021, 06:55. Ultimul update Luni, 17 mai 2021, 12:36 Aurel Tobescu a venit de la Craiova la București pentru o evaluare în vederea unui transplant hepatic la Spitalul Clinic Sfânta Maria, unde s-a infectat cu trei germeni nosocomiali. Nu a mai ajuns acasă. Prin vocea managerului, spitalul consideră că este „bacteria pacientului!”. „La noi, neraportarea infecțiilor ar fi foarte gravă”, spune doctorul Narcis Copcă, managerul de la „Sf. Maria”.
„Aurel iubea cartea, a studiat toată viața lui. Pasiunea lui era cititul. Pur și simplu devora cărțile. După ce anul trecut a fost diagnosticat cu ciroză hepatică, era pregătit să renunțe la muncă și să se pensioneze. Voia să-și dedice timpul cititului”. Acesta este momentul ales de Doina Tobescu, soția lui, ca să înceapă povestea. Boala și pasiunea. Aurel era inginer în IT și ajunsese să aibă propria firmă cu care a lucrat în Germania și Cehia. „După 30 de ani de muncă, apariția bolii și a pandemiei l-a determinat să renunțe la afaceri și să se dedice familiei și pasiunii lui, lectura”, spune femeia.
Aurel Tobescu a decedat pe 27 iulie 2020, în Spitalul Clinic Sfânta Maria din București. „Nicio clipă nu m-am gândit că poți să mori din cauza unei analize simple făcute la spital”, a spus Doina Tobescu, care de 9 luni caută un avocat specializat în malpraxis medical, în cazuri de infecții nosocomiale.
„Nu vreau ca moartea soțului meu să fie doar o statistică. Vreau ca spitalul și cei care s-au ocupat de el să recunoască faptul că el a decedat în timpul internării, timp în care a contractat infecții nosocomiale. Vreau să fac public cazul soțului meu, pentru ca fiecare român să știe la ce riscuri se expune atunci când intră într-un spital”, a spus Doina Tobescu. Aceasta a oferit ziarului Libertatea tot dosarul medical al soțului său, după ce l-a recuperat de la Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale ale Municipiului București, instituție a Primăriei care coordonează și Spitalul Sf. Maria. Dosarul cuprinde epicriza, foaia de observații și toate analizele medicale efectuate în timpul celor 33 de zile de internare. 12 iunie 2020 – prima zi la analize Conform acestor documente, Aurel Tobescu a fost internat pentru o zi, pe 12 iunie 2020, la Spitalul Clinic Sfânta Maria. Venise pentru un consult. El fusese diagnosticat în urmă cu o lună cu ciroză hepatică de etiologie virală tip B. Pe biletul de externare este trecut diagnosticul de hepatită reactivă nespecifică și i s-a recomandat să revină peste o lună pentru „evaluare în vederea includerii pe lista de așteptare pentru transplant hepatic”.
A revenit pentru o săptămână de evaluări S-a întors la București pe 24 iunie, când în spital s-a eliberat un pat în Secția de Gastroenterologie. Se simțea bine, „conștient și cooperant”, cum este trecut și pe fișa de internare. „Nimeni nu s-a gândit că Aurel nu o să mai iasă în viață din spital”, spune soția. De pe 24 iunie și până pe 30 iunie, când a fost supus mai multor analize medicale, Tobescu „a avut o stare generală bună”. Analizele de microbiologie efectuate în 25 iunie, urocultură, hemocultură, exudat nazal și faringian, nu au identificat bacterii sau fungi. Cu o singură excepție, partajul rectal a evidențiat culturi de E-Coli.
După trei zile, febră și Klebsiella Pe 29 iulie, Aurel Tobescu a început să se simtă prost. Starea acestuia este consemnată în fișa de observație: „Pacient somnolent, frisoane, febril”. Pe 1 iulie este „înregistrat un episod de pierderea cunoștinței” și transferarea lui în secția de Terapie Intensivă cu diagnosticul: „sepsis cu punct de plecare în curs de investigare, cu disfuncție neurologică, hepatică, hematologică, renală și respiratorie”.
Apar încă doi germeni I se fac mai multe transfuzii de sânge, pe fișele de observație de la ATI fiind menționate sângerări în SIOT și cavitatea bucală. În 12 iulie, în probele microbiologice prelevate din plagă a fost evidențiată infecția cu Pseudomonas Aeruginosa multirezistent.
Pe 13 iulie, la partajul rectal sunt identificate colonii de bacterii Klebsiella Pneumoniae și colonii de fungi Candida Albicans, ciupercă ce este depistată și în sânge, în urma hemoculturii. Pe 23 iulie, Pseudomonas Aeruginosa apare și în culturile prelevate din nas. „Nicio clipă nu m-am gândit că poți să te infectezi și să mori din cauza unei simple analize făcute în spital!” Printre antibioticele administrate pacientului la ATI s-au aflat Colistin și Meropenem, specifice infecțiilor nosocomiale multirezistente la tratamentul antibiotic. Starea pacientului Aurel Tobescu s-a menținut deosebit de gravă pe tot parcursul internării acestuia în secția ATI, conform documentelor. Din cauza „infecției sistemice” și a „șocului septic”, în seara de 27 iulie, pacientul a intrat în stop cardio-respirator neresuscitabil și a fost declarat decesul acestuia, susțin medicii în actele aflate în posesia familiei. Ce spune un avocat specializat în astfel de cazuri „Având în vedere evoluția analizelor microbiologice, de la data de 25.06.2020, când nu se detectează decât Escherichia coli (E-coli) și Candida Albicans, până la data de 12.07.2020, când s-a detectat Pseudomonas spp, la data de 13.07.2020, când s-a detectat Klebsiella Pneumoniae și la data de 23.07.2020 când s-a detectat Pseudomonas Aeruginosa, rezultă că dl Aurel Tobescu a contractat infecții nosocomiale care ar fi condus la decesul acestuia”, crede avocata Silvia Uscov, care a studiat dosarul medical al pacientului la solicitarea familiei acestuia.
„Sunt convinsă că soțul meu a murit din cauza infecțiilor cu bacterii nosocomiale contractate în spital și totul a plecat de la colonoscopia efectuată în a doua zi de internare. Chiar medicul mi-a spus că în timpul acestei investigații s-a produs o eroare. Manevrele au fost greșite și atunci s-a produs contaminarea cu Klebsiella, care i-a fost depistată câteva zile mai târziu în sânge. Analizele arată că la internare avea doar o infecție cu E-coli”, a afirmat soția lui Tobescu.
Dr. Copcă: „Este bacteria pacientului” Libertatea a solicitat Spitalului Clinic Sfânta Maria un punct de vedere privind cazul pacientului Aurel Dobrescu. „Nici vorbă de infecții nosocomiale. Nici pe departe! Pacientul a sosit infectat masiv. Examenele sunt clare, fără dubii, așa că este fake news. Sunt date foarte clare de la internare”, susține doctorul Narcis Copcă, managerul spitalului bucureștean. Doctorul Copcă a precizat că neraportarea infecțiilor nosocomiale în unitatea sa reprezintă o abatere foarte gravă și că, tocmai de aceea, toată lumea este extrem de atentă în aceste cazuri. „Nicio clipă nu m-am gândit că poți să te infectezi și să mori din cauza unei simple analize făcute în spital!” Narcis Copcă, managerul Spitalului Sfânta Maria „Este bacteria pacientului”, a precizat managerul, fără însă să precizeze dacă se referă la E-coli, care i-a fost depistată pacientului la internare sau la infecțiile cu Klebsiella, Pseudomonas și Candida, germeni identificați în probele prelevate după 7 zile de internarea în Spitalul Sfânta Maria.
SURSA: https://www.libertatea.ro/stiri/nicio-clipa-nu-m-am-gandit-ca-poti-sa-te-infectezi-si-sa-mori-din-cauza-unei-simple-analize-facute-in-spital-3544995