Acasă Stiri Mierea românească, considerată aliment de lux pentru străini, în timp ce, la...

Mierea românească, considerată aliment de lux pentru străini, în timp ce, la noi, produsul se iroseşte pe tarabe

366
0

Statisticile arată că jumătate din mierea produsă de apicultorii din ţară noastră pleacă spre export, în ţări precum Germania, Italia sau Spania, cu preţuri de peste 10 euro/ kg. În ţara noastră, în schimb, cumpărătorii se uită la preţ şi pleacă. Din acest motiv, mulţi producători au rămas cu butoaiele pline de alimentul dulce si aşteaptă perioade mai bune pentru vânzare. 

RECLAMĂ

Daniel a renunţat la o carieră în învăţământ pentru munca printre albine. Din cei 260 de stupi a rămas cu 100, care se întind pe câmpiile din comuna doljeană Calopăr. Apicultorul nu a vândut anul acesta nici măcar un kg de miere, pentru că preţurile de pe piaţă nu-i acoperă costurile de producţie. 

“Oamenii nu-şi mai pot permite să dea banii şi pe miere. Continuă să se hrănească cu zahăr, cu produse industriale, care ne fac şi mai mult rău” a spus Daniel Peterneamț, apicultor.

Aşa că a pus la păstrat câteva tone de miere, pe care speră să le vândă unui procesator din Sibiu, cu preţuri mai mari decât anul trecut. În jur de 8 lei costă kg de miere polifloră neprocesată, care, de cele mai multe ori, pleacă la export. 

“Mierea naturală, toată mierea naturală cristalizează. Nu se zaharisește, cristalizează. Ea aşa pleacă de la noi din ţară, în butoaie, unde ajunge în Germania și se vinde la 10 euro pe kg. Noi o dăm la procesatorii care o vând în Germania şi fac bani. Noi nu facem bani, noi muncim patriotic” a adăugat apicultorul doljean.

Vânzările slabe sunt determinate de neîncrederea clienţilor în calitatea produselor, spun apicultorii şi asta pentru că mierea de pe piaţă este amestecată cu diverse sortimente, aduse din import.  

“Se introduce şi foarte multă miere fără acte, care se vinde pe piaţă, în supermarketuri, deci miere falsificată. Deci mierea românească de calitate pleacă la export, la intern se vinde o miere de calitate îndoielnică” precizează producătorul.

Mai mult, un cumpărător român consumă în medie doar 550 grame de miere pe an. Prea puţin pentru ca afacerea să meargă şi la noi în ţară. Costurile de producție sunt mai mari, iar asta implică un posibil faliment pentru cei care vor să continue. 

„Am redus numărul de familii de albine. Nu putem să concurăm cu falsurile de pe piaţă, nu putem să concurăm cu supermarketurile, nu putem să concurăm cu mierea introdusă de afară, fără acte” spune apicultorul.

Nici în magazinele specializate mierea românească nu are prea mult succes, mai ales că preţul a crescut cu 2-3 lei faţă de anul trecut. În sezonul rece, clienţii o folosesc doar pe post de medicament. 

“Nu s-a făcut suficientă anul acesta si-atunci cantitatea dictează preţul” ne-a spus Adela Bălă, vânzatoare la un magazin specializat.

Prețul mierii de pe piaţă porneşte de la 20 lei, pentru cea polifloră şi rapiță şi poate ajunge la 30-40 de lei, pentru mierea de salcâm sau alte sortimente mai pretenţioase. 

Sursa: ziar de craiova

RECLAMĂ
Articolul precedentCAZ REVOLTĂTOR LA CRAIOVA: Fetiţă gonită din grădiniţă de educatoare, de ziua ei
Articolul următorReacţia unui bebeluş născut surd care aude prima dată vocea mamei