Acasă Stiri „Metoda Klaus Iohannis”. După ce a ținut blocat un post de profesor...

„Metoda Klaus Iohannis”. După ce a ținut blocat un post de profesor peste două decenii, o fostă senatoare PSD a anunțat liceul că se pensionează. A avut rezervat și un post de funcționar la Senat timp de 12 ani

112
0

Gabriela Crețu a avut blocat postul de profesor de științe sociale la Liceul „Mihail Kogălniceanu” din Vaslui din anul 2004 până luna trecută, când a transmis liceului cererea de pensionare. Din 2012 până în 2024, ea a avut rezervat și un post contractual în cadrul Senatului României, pentru care a protestat după tăierile lui Ilie Bolojan. 

RECLAMĂ
  • Pe același model, Klaus Iohannis și Crin Antonescu au blocat timp de 24 de ani posturile de profesor la Sibiu, respectiv Tulcea. Anul trecut, președintele și-a depus dosarul de pensionare. 
  • Și fostul soț al senatoarei Gabriela Crețu, Dumitru Buzatu, a avut blocat postul de profesor la un liceu din Vaslui timp de 28 de ani.
  • Ministrul Educației, Daniel David a anunțat că ia în calcul modificarea legislației, astfel încât să nu mai fie posibilă blocarea posturilor didactice pentru titulari fără o limită de timp.
  • USR a anunțat o inițiativă legislativă prin care cere limitarea la maximum cinci ani a perioadei în care un profesor poate beneficia de rezervarea postului de profesor titular.

Profesor titular de științe sociale la Liceul „Mihail Kogălniceanu” (LMK) din Vaslui, Gabriela Crețu a beneficiat de rezervarea postului didactic timp de 21 de ani, cât a ocupat pe rând funcțiile de deputat, europarlamentar, reprezentant al Senatului la Parlamentul European și senator.

Ea s-a suspendat de la catedră în 2004, când a intrat în Parlamentul României, fiind aleasă deputat. De atunci, nu s-a mai întors în învățământ, însă postul i-a fost păstrat în tot acest timp.

Luna trecută, Gabriela Crețu a înaintat o solicitare Liceului „Mihail Kogălniceanu” din Vaslui privind întreruperea raportului de muncă prin pensionare. Fiind vorba de o ieșire la pensie în timpul anului școlar, a fost necesar avizul consiliului de administrație al unității de învățământ. 

Solicitarea Gabrielei Crețu a fost aprobată săptămâna trecută, pe 22 ianuarie, au precizat surse școlare pentru HotNews.ro. Informația a fost confirmată și de liderul sindicatului Didactica Vaslui, profesorul Sorin Țiplea.

Cel de-al doilea post public pentru care Gabriela Crețu a beneficiat de rezervare pe durata exercitării mandatelor de senator este cel de reprezentant permanent al Senatului pe lângă Parlamentul European, un post contractual salarizat la nivelul funcţiei publice parlamentare de şef departament sau director general, potrivit Legii 7/2006, privind statutul funcționarului public parlamentar.

„Am reluat funcția pe care o aveam anterior alegerii ca senator”, explica Gabriela Crețu, pentru HotNews, în ziua în care mai mulți funcționari ai Senatului au protestat față de decizia lui Ilie Bolojan de a reduce numărul de angajați cu 178.

Fosta senatoare, prezentă și ea la protestul spontan, a precizat că a fost numită în această funcție fără concurs în 2009, după ce și-a încheiat mandatul de europarlamentar, „pentru că eram cea mai în măsură să asigur cerințele postului”.

Post rezervat la Senat 12 ani

Într-un răspuns transmis la solicitarea HotNews, oficialii Senatului României au explicat cum a fost angajată Gabriela Crețu și cum i s-a păstrat postul în toți acești ani.

„În ședința din 9 septembrie 2009, Biroul Permanent, la propunerea Secretarului General, a avizat numirea doamnei Gabriela Crețu în funcția de reprezentant permanent al Senatului pe lângă Parlamentul European, ca personal contractual, conform art. 8 alin. (1) din Legea nr. 7/2006, privind statutul funcționarului public, republicată”, se arată în răspuns. 

Prima suspendare a fost pe o perioadă de o lună, cât a durat campania electorală din 2012. 

Apoi, „începând cu data de 19 decembrie 2012, doamnei Gabriela Crețu i s-a suspendat contractul de muncă pentru exercitarea mandatelor de senator în legislaturile 2012-2016, 2016-2020 și, respectiv, 2020-2024”. 

La 21 decembrie, când i-a încetat mandatul de senator, Gabriela Crețu a putut să se întoarcă la postul păstrat pentru ea timp de 12 ani. 

„La data de 21 decembrie 2024, i-a încetat suspendarea și și-a reluat activitatea în aceeași funcție de reprezentant permanent al Senatului pe lângă Parlamentul European, ca personal contractual”, se arată în răspunsul comunicat HotNew de Biroul de relații publice din cadrul Senatului.

Gabriela Crețu a putut beneficia de rezervarea a două posturi publice pentru că legea îi permite acest lucru.

Potrivit Statutului personalului didactic, „cadrele didactice titulare, alese în Parlament, numite în Guvern sau îndeplinind funcţii de specialitate specifice în aparatul Parlamentului, al Președinției, al Guvernului şi în Ministerul Învăţământului, precum şi cele alese de Parlament în organismele centrale ale statului au drept de rezervare a postului didactic sau a catedrei pe perioada în care îndeplinesc aceste funcţii”.

Dumitru Buzatu, 28 de ani post rezervat la două licee

Blocarea posturilor de titulari din învățământ care ocupă funcții publice a stârnit critici în spațiul public de-a lungul timpului. 

Președintele Iohannis a beneficiat de rezervarea postului de profesor de fizică la Colegiul Național „Samuel Von Brukenthal” timp de 24 de ani. La rândul său, Crin Antonescu a avut blocat postul de profesor de istorie la Colegiul National «Spiru Haret» din Tulcea, tot timp de 24 de ani.

Și fostul soț al Gabrielei Crețu, ex-președintele Consiliului Județean Vaslui, a avut rezervat postul de profesor la Liceul Emil Racoviță Vaslui și Colegiul Anghel Rugină Vaslui timp de 28 de ani, perioadă în care nu a susținut niciun grad didactic. 

Buzatu, judecat în prezent pentru luare de mită, s-a pensionat din învățământ în 2020, având doar definitivatul. Deși nu se prezentase la post în ultimii 28 de ani, Dumitru Buzatu a cerut Inspectoratului Școlar Vaslui în februarie 2020 să-i prelungească menținerea în postul de profesor și după împlinirea vârstei de pensionare, însă cererea i-a fost respinsă.

Pe fondul criticilor apărute în ultima perioadă, ministrul Educației, Daniel David a anunțat săptămâna trecută că ia în calcul modificarea legislației privind rezevarea posturilor profesorilor titulari pentru cei care ocupă funcții publice.

La rândul lor, parlamentarii USR au anunțat pe 30 ianuarie că au depus o inițiativă legislativă privind limitarea rezervării posturilor din învățământ pentru o perioadă de cel mult cinci ani.

Sindicatele: „Dacă nu mai predai mult timp, uiți”

Liderul Sindicatului Didactica Vaslui, afiliat Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Sorin Țiplea a precizat, pentru HotNews, că profesorii care beneficiază de rezervarea posturilor în timpul ocupării unor funcții elective sau alte posturi publice ar trebui să fie evaluați profesional atunci când se reîntorc la catedră.

”Un șurub ruginit se erodează, uitarea este firească nu mai ai antrenament. Dacă nu mai predai mult timp, uiți. Da, îți mai poți aduce aminte, dar nu mai poți performa. Este complicat de spus cât ar trebui rezervat un post pentru că este greu de stabilit, de aceea consider că la întoarcerea în activitatea didactică ar trebui să te așezi în fața foii de hârtie pentru o evaluare a competențelor profesionale”

Liderul de sindicat a subliniat că legislația nu a fost reglementată în acest sens pentru că aleșii, care provin din învățământ, au avut interesul să-și protejeze posturile.

„Toate funcțiile elective au drept de rezervare a posturilor din învățământ. Și-au dorit o anumită protecție, invocând că desfășoară o activitate în interes public. Legea a fost făcută de ei, pentru ei”, a punctat profesorul Țiplea.

HotNews.ro a contactat-o pe Gabriela Crețu pentru un punct de vedere în legătură cu posturile publice care i-au fost păstrate atât de mult timp. Inițial a spus că nu poate să vorbească pentru că este într-o ședință, iar ulterior nu a mai răspuns apelurilor redacției.

Sursa: „Metoda Klaus Iohannis”. După ce a ținut blocat un post de profesor peste două decenii, o fostă senatoare PSD a anunțat liceul că se pensionează. A avut rezervat și un post de funcționar la Senat timp de 12 ani – HotNews.ro

RECLAMĂ
Articolul precedentRotaru face shopping și anunță două transferuri la Universitatea Craiova
Articolul următorDonald Trump anunță că a vorbit cu Vladimir Putin despre oprirea războiului din Ucraina: „Vrea să nu mai vadă că mor oameni”