O mega-operațiune împotriva bogaților, dar și a unor politicieni, a fost de demarată în trombă. Unii ar spune că pentru a da bine la MCV, alții că sunt niște conturi de reglat. Cert e că numai într-un singur dosar de săptămâna asta au fost cărați pentru audieri peste 100 de patroni de companii.Veți vedea și milionari foarte influenți cărora le-au fost scoase niște dosare de la sertar și trimise în judecată. Dar, atenție, și oamenii unor politicieni foarte importanți. Unii ar spune chiar că i se dă un semnal inclusiv președintelui Iohannis.
Să vedem descinderi în stânga și în dreapta, la traficanți de țigări, abuzatori de copii, traficanți de droguri. Dar nu de genul care în alți ani erau prinși cu tone de cocaină în Portul Constanța, ci unii mai mititei.
Un adevărat desant al anticorupției și antimafiei din România
Ridicări de oameni grei, cunoscuți ca fiind apropiați de unii politicieni puternici, milionari cu nume răsunătoare, trimiși în judecată, a fost un adevărat desant al anticorupției și antimafie din România. În doar câteva zile DIICOT și DNA și-au umflat mușchii, fix când se discuta mai acerb despre intrarea sau nu a României în Schengen. Dar și în timp ce fosta șefă DNA, actual procuror șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, descindea și ea în România, trecând pe la toți cei care contează – ministrul de Finanțe, Fisc, ministrul Justiției și cel de Interne, DIICOT. S-a punctat la capitolul imagine și s-a acoperit practic jumătate din țară numai dintr-o singură acțiune, miercuri, trimițându-se mascații la adrese private și sedii de firme din București și încă 24 de județe: Neamț, Alba, Arad, Argeș, Bacău, Brașov, Brăila, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Cluj, Constanța, Dolj, Galați, Iași, Ilfov, Mehedinți, Mureș, Olt, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Timiș, Vrancea.
100 de afacerişti dintr-un foc. Şi multe fapte prescrise…
Numai dintr-un foc, adică în acest dosar, peste 100 de afaceriști și directori de firme au fost săltați și duși la audieri. Faptele vechi și de 8 ani, dar nu ne mai încurcăm în asta să întrebăm de ce atâta amar de vreme nu s-a întâmplat nimic…
Acuzațiile nu prea spectaculoase, concurență neloială, fiindcă afaceriștii din rețea ar fi adus robineți din Asia, pe care apoi îi vindeau ca fiind fabricați în Europa.
Pe de altă parte, și DNA se ocupă intens de afaceriștii români, dar nu numai. Comunicat după comunicat, de aproape două săptămâni DNA anunță trimiterea în judecată a unor nume cu rezonanță.
A început cu un greu de pe filiera Monaco, Dragoș Dobrescu, alături de alți inculpați, și dosarul constituirii magistralei de metrou Drumul Taberei, despre care însă vă spuneam că, în conformitate cu decizia Curții Constituționale, este prescris de vreun an, apoi a urmat, cu surle și trâmbițe, numele lui Liviu Dragnea și Sebastian Ghiță, primul cu celebrul dosar Teldrum, acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu și alte infracțiuni.
Peste 770 de volume de probe ni s-a transmis, pe surse; numai rechizitorul are peste 1400 de pagini pentru fapte pe care Dragnea le-ar fi comis pe vremea când era președinte al Consiliului Județean Teleorman. Adică aproape în preistorie.
Deci, din nou, aţi ghicit, fapte prescrise.
Sebastian Ghiţă, baronul contractelor publice timp de un deceniu
Sebastian Ghiță, mogulul care pe vremea când era deputat a declarat 40 de milioane de euro în conturi, a rămas încă neegalat din acest punct de vedere. Actual refugiat de lux în Serbia, unde se bate pe umăr și este prieten chiar cu președintele Alexandr Vucic, acum a fost trimis în judecată fix pentru dosarul din cauza căruia a fugit din țară. Sau cel puțin așa susțin procurorii DNA.
A plecat atunci chiar de la petrecerea Comisiei de control a SRI și i-a fost pierdută urma pe autostrada spre Ploiești. Faptele acuzate, pompoase și care sună bine, contracte cu Transelectrica. Ghiță ar fi primit de la alt magnat, șeful UTI, Tiberiu Urdăreanu, între 2007 și 2008, 900.000 de euro ca să intervină la finul său, fost secretar de stat în Ministerul Economiei, pentru ca Urdăreanu să obțină contract la compania de stat, apoi contracte la Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Tot de la Urdăreanu, în perioada 2013-2014 Ghiță ar fi primit alte aproape 1.3 milioane de euro pentru a-i aranja un contract.
Și aici, contracte pentru celebra firmă Siveco, despre a cărei directoare au fost voci care au spus că era în relații strânse cu șeful operativ al SRI de la acea vreme, generalul Florian Coldea, cu care, de altfel, și Ghiță mergea în vacanțe de lux.
De la Siveco, Ghiță ar fi luat, timp de 7 ani, între 2007 și 2014, aproape 5 milioane de euro ca să le aranjeze contracte pe bani publici la CNAS, Agenția Națională de Cadastru, Consiliul Județean Brașov și Spitalele județene din Ploiești și Tulcea. De la Romsis ar fi luat alte 5 milioane de euro între 2013 şi 2014 pentru a le obține un mega-contract de la Ministerul Mediului.
Dincolo de faptul că procurorii spun că aceste șpăgi ar fi fost mascate în comisioane fictive – și vor trebui să explice cum demonstrează ei că nu erau reale-, mai sesizăm și că Ghiță este portretizat de DNA ca un adevărat aranjor de contracte publice timp de aproape 10 ani din 2007 până în 2016, deci inclusiv mulți ani înainte ca Ghiță să devină deputat sau ca Victor Ponta să ajungă premier. Fiindcă este mult vânturată, în legătură cu acest dosar, relația de prietenie dintre cei doi…
Şi atunci, statul de drept, doamna Kovesi și prietenul din fruntea SRI al domnului Ghiță, Florian Coldea, și-au făcut – când se presupune că Ghiță umbla slobod prin instituții publice și aranja contracte contra șpăgi? Iar dacă răspunsul este că l-au susținut și protejat, de ce nu sunt inculpați în dosar alături de el?
Din nou, remarcăm că cea mai recentă faptă reclamată datează din 2016, deci vorbim iarăși despre un dosar prescris conform deciziei Curții Constituționale. Ceea ce poate însemna că toată această campanie cu VIP-uri este doar praf în ochi, una de imagine. Sau se vor găsi judecători care, ca în cazul Elenei Udrea, să nu țină cont de decizia CCR. Iar ăsta să fie un as în mânecă pentru o eventuală negociere.
Asta în timp ce dosarele făcute după denunțurile lui Ghiță împotriva Laurei Codruța Kovesi și a generalului Coldea zac în nelucrare, după ce Secția Specială pentru Investigarea Magistraților a fost dată peste cap și efectiv degringolată.
Despre Ghiță ni se zice că stă fericit în Serbia, unde și-a deschis și o spălătorie. N-am înțeles dacă și de bani negri. Plus, îl mai vedem distrându-se prin locuri exotice de bogați ca și el, de exemplu, în Mykonos.
Fraudele (neprobate) ale pandemiei
56 de urmăriți penali pentru achiziții supraevaluate în timpul pandemiei COVID. Cu asta s-a lăudat chiar ieri DNA: tablete, termoscanere, nebulizatoare, unele cumpărate, zic procurorii, și cu de peste 3,5 ori decât prețul practicat de furnizorul inițial.
Printre inculpați, Marian Vanghelie și fostul primar al Sectorului 1, Dan Tudorache. Nu ni se spune care ar fi prejudiciul, ci doar că inculpații și-ar fi însușit foloase necuvenite de peste 13,6 milioane de euro. Atenție, nu se vorbește nicăieri despre luare sau dare de mită, ci despre foloase necuvenite. De unde e clar că nu s-a putut proba vreo mită, iar procurorii trebuie să probeze intenția asupra evaluării bunurilor și că cei acuzați și-au însușit acele foloase.
La Cluj, DNA a BOCănit pe ritm de manele
Adevărata lovitură de imagine însă, DNA a dat-o joi la Cluj, când fostul șef al poliției și un apropiat al lui Emil Boc, Mircea Ion Rus, a fost săltat, iar apoi reținut pentru 24 de ore. Personaj pitoresc, înconjurat de controverse și scandaluri când era pe funcție ca șef al IPJ Cluj, se spune despre Rus că este inclusiv patronul din umbră al unui club de manele. Unde ar fi ajuns să se bată cu clienții, motiv pentru care în 2020 a fost mutat timp de 2,5 luni la IPJ Ialomița. Apoi s-a întors și a fost repus pe funcție.
Ani în șir, Mircea Ion Rus a fost de neatins, indiferent câte controverse au apărut în jurul numelui său, inclusiv că s-a încuscrit cu interlopi. A plecat de la conducerea Poliției Cluj acum o lună fiind că i-a fost retras certificatul ORNIS. Cel dat după consultarea serviciilor de informații și care spune că poți avea acces la informații clasificate.
Când rămâi fără ORNIS, înseamnă că serviciile sau procurorii te-au prins cu ceva. Așa că nu a venit acum, chiar ca o surpriză, reținerea sa. Numai că să nu vă așteptați că este vorba despre vreo mega-afacere sau că a mai fost ridicat și vreun interlop dintre cei cu care se ținea de gât.
Atenție, în perioada mai-iunie 2021, Rus l-a împuternicit pe suspectul Marton Elek la conducerea municipiului Dej, pentru a treia oară consecutiv, cu scopul ca acesta din urmă să ia banii de salariu pentru această funcție mai mare. Iar pentru asta a fost și ținut în arest peste noapte. Nu spunem ca procurorii să nu fie intransigenți, doar că există niște dezvăluiri prin presă care ni s-ar fi părut că ar fi meritat mai multă atenție și ceva prioritate.
O linie roșie de grei din PNL, care sunt tot mai strânși cu ușa
Este acțiunea unui semnal transmis chiar și lui Emil Boc? Pe tema asta nu se pot face decât speculații, dar nu putem să nu sesizăm că de ceva vreme, mai mulți grei din PNL s-au trezit cu astfel de ghinioane…
Milionarul de top 300 și șef al Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca, nu mai departe de vara asta în august, s-a plâns, printr-un memoriu transmis ministrului justiției, Cătălin Predoiu, că în DIICOT ar acționa un adevărat grup infracțional organizat, care i-a săltat colaboratorii apropiați de la Consiliul Județean, de la direcția Drumuri, cercetați de DIICOT pentru atribuirea unor contracte cu dedicație. Așadar, o linie roșie de grei din PNL, care sunt tot mai strânși cu ușa de procurori din diverse direcții. Ei sau apropiați de-ai lor.
Iar în cel mai sensibil dosar a dat semnalul chiar Laura Codruța Kovesi însăși.
Întrebată despre celebrul scandal al achiziției de BMW-uri de către Poliția Română, dacă este adevărat că a deschis o anchetă după ce europarlamentarul Alin Mituță din formațiunea lui Cioloș, a declarat că a fost audiat la biroul din București al Parchetului European în această speță, Laura Codruța Kovesi a răspuns că nu poate nici să confirme, nici să infirme.
Unii au luat-o ca pe un semnal direct pentru președintele Iohannis, mai ales că Laura Codruța Kovesi a ținut să explice cât de dezamăgită s-a simțit când Klaus Iohannis i-a cerut să demisioneze înainte să o revoce de la șefia DNA, în loc să-i mulțumească pentru activitate. Alte voci văd în asta o prelansare de candidatură pentru prezidențiale a lui Kovesi și că, la momentul potrivit de campanie, va detona și câteva bombe…
În același timp însă, este posibil ca ea însăși să se trezească peste cap cu niște surprize, pentru că niște dosare nu chiar minunat făcute din trecut stau să explodeze. Nu de alta, dar un milionar, trofeu pentru DNA, tocmai a reușit o mega-lovitură. Exact în acest sens.
Puiu Popoviciu, o victorie cât un eşec. Şi o mare ameninţare
Puiu Popoviciu este unul dintre cei mai bogați și influenți afaceriști din România și, în același timp, unul dintre cele mai mari trofee cu care s-a lăudat DNA. Răsturnat însă în cel mai răsunător eșec. Pus pe lista celor mai căutați fugari, după condamnarea la 7 ani de închisoare în dosarul Ferma Băneasa, Puiu Popovici a reușit la începutul acestui an una dintre cele mai dureroase lovituri pentru justiția din România.
Londra a refuzat irevocabil extrădarea milionarului, motivând că „domnul Popoviciu nu a fost judecat de către un tribunal imparțial și a suferit o negare completă a drepturilor sale la un proces echitabil, protejate de articolul 6 al Convenției Europene privind Drepturile Omului. Încarcerarea în baza unei condamnări improprii ar fi arbitrară și extrădare a domnului Popoviciu, în consecință, reprezintă o negare flagrantă a dreptului său la libertate, după cum e protejat de articolul 5 al Convenției Europene”.
Dar loviturile nu s-au terminat, fiindcă milionarul a pus toate tunurile pe DNA ca să recupereze și cele 224 de hectare din una dintre cele mai scumpe zone ale Capitalei, pe care se află celebrul complex Băneasa, un asamblu rezidențial de lux, dar și două ambasade importante, cea a Statelor Unite și cea a Coreei de Sud.
După ce în iunie 2020, Curtea Supremă a anulat decizia de confiscare și a trimis dosarul pentru rejudecare înapoi la Curtea de Apel, lucrurile în instanță nu merg deloc bine pentru procurorii români. Cazul se complică, iar judecătorii au decis să fie aduși în cauză și toți cei care au acum proprietăți pe terenurile respective, de la companii celebre, locatarii din asamblul imobiliar și inclusiv cele două ambasade.
sursa:https://www.antena3.ro/actualitate/justitie/mega-operatiunea-dosare-dna-655228.html