Acasă Stiri Mafia aurului din Iași: patronii magazinelor de bijuterii au autoritățile la picioare....

Mafia aurului din Iași: patronii magazinelor de bijuterii au autoritățile la picioare. Piedone a făcut valuri, dar apele s-au liniștit după ce a plecat. Cine este în spate?

124
0

Patronii magazinelor de bijuterii au autoritățile la picioare. Mafia aurului din Iași pare că este de neclintit. Deși, probabil, sute de oameni au fost înșelați, nimeni nu a făcut nimic pentru ca asta să se oprească. Piedone a arătat nereguli, a amendat, dar asta a fost tot

RECLAMĂ

Grup infracțional organizat? Înșelăciune? Trafic de metale prețioase? Cu siguranță, dar nu în ochii autorităților din Iași. În urmă cu aproximativ două săptămâni, Iașul era „zguduit” de vizita șefului Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Cristian Popescu Piedone. Printre magazinele controlate de comisari, s-au regăsit și câteva în care se vindeau bijuterii din aur sau, cel puțin, așa ar fi trebuit. Cristian Popescu Piedone a apelat la o metodă pe care o foloseau bișnițarii anilor `90. Atunci, aurul era testat, în primul rând, cu magnetul, apoi, cu diferite substanțe chimice.

Asta a făcut și Piedone în vizita sa la Iași. A testat cu magnetul diferite bijuterii din aur (cel puțin, așa scria pe etichete). Acestea au fost atrase de magnet, motiv pentru care șeful ANPC a pus mâna pe un clește și le-a rupt. În interiorul acestora a găsit sârme care nu erau din aur. Practic, clienții plăteau o brățară de 10 grame de exemplu, în interiorul căreia se afla poate chiar peste 2 grame de metal neprețios, dar la preț de aur. Astfel, în buzunarul patronilor magazinelor de acest gen intrau câteva sute de lei la un singur produs vândut. Clienții au fost înșelați? Cu siguranță.

Drumul aurului. Dezvăluiri sub protecția anonimatului

Reporterii BZI au încercat să afle filiera prin care aurul ajunge la Iași, iar bijuteriile care conțin metale neprețioase sunt vândute la preț de aur. Sub protecția anonimatului, o persoană care se ocupă cu comercializarea aurului de peste 25 de ani a explicat reporterilor cum funcționează această piață de miliarde de euro la nivel mondial.

„Aurul care se vinde la Iași acum este în proporție de peste 90 la sută adus din Turcia. Haideți să vă spun ceva. În România, aurul s-a cumpărat după `90, se lua și înainte de `90, dar nu era așa ușor de găsit pe toate drumurile, trebuia să mai știi vreun bișnițar, să mai ai o relație, era altceva. După `90, totul a explodat, iar aurul a început să se găsească peste tot. În Iași erau zeci de persoane care aduceau de la turci aur și îl vindeau din apartamente. Apoi au început să apară magazinele și amaneturile de aur. Când a început să fie foarte căutat, au început să apară și țepele”, a precizat sursa BZI.

Cum se îngreunează bijuteriile?

Comerciantul spune că, de ani întregi, se dau țepe cu aur.

„Cele mai mari țepe s-au dat cu inele, brățări și cercei. Cu astea s-au făcut bani mulți. La lănțișoare era mai greu. Cerceii, inelele și brățările au fost mereu mai voluminoase și goale pe interior. Golurile din interior au fost cele care i-au îmbogățit pe mulți. Erau mulți care băgau nisip, smoală, plastilină și chiar făină cu apă, aluat adică. Nu băgau metale, să nu tragă magnetul. Vă dați seama, dacă se câștiga un gram la o singură bijuterie vândută, câștigul era uriaș, dar, vă zic eu, nu a fost vorba de grame, ci de tone, poate, de prostii băgate prin bijuterii și vândute la preț de aur”, a precizat sursa BZI.

De asemenea, comerciantul spune sub protecția anonimatului că patronii magazinelor de bijuterii fură sub nasul autorităților și nu sunt trași la răspundere.

„Ce a făcut acum Piedone nu e vreo descoperire. Se știe de atâția ani de practicile astea. Haideți să vă spun altceva. Ăștia cu magazinele nici nu s-au mai ferit să dea țepe. Dacă înainte te mai duceai la un bijutier să-ți bage ceva într-un inel – poate iei mai mult la amanet, să dai și tu o țeapă, cum s-ar spune –, acum, ăștia cu magazinele nici nu-și mai bat capul. Îți vând tablă la preț de aur și mai și spun că așa le vin lor bijuteriile din afara țării. Păi, așa le vin, dar ce credeți, că ei nu știu că înșeală lumea? Am mai spus, acum, peste 90 la sută din aurul din Iași este turcesc. Este o întreagă mafie, nu vă gândiți că nu știe nimeni despre asta, dar ați văzut vreodată pe cineva să fie condamnat pentru că a vândut aur? Dacă unu sparge un magazin de bijuterii și fură un inel, îl arestează, dar patronii de bijuterii care vând fier la preț de aur nu pățesc nimic. Nu e tot furt?”, a concluzionat comerciantul, sub protecția anonimatului.

Ce fac autoritățile din Iași în urma controalelor?

Se poate vorbi cu ușurință despre un grup infracțional organizat, în acest caz, înșelătorie și trafic de metale prețioase, însă autoritățile nu par să aibă prea mult interes pentru instrumentarea unui astfel de dosar. Reporterii BZI i-au întrebat pe reprezentanții Parchetului de pe lângă Tribunalul (PT) Iași dacă fac cercetări în urma „dezvăluirilor” făcute de Piedone, însă aceștia au transmis că nu au primit sesizări în acest sens. Drept urmare, nu au identificat cauze penale înregistrate la PT Iași. Pe de altă parte, reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Iași au transmis că au deschis un dosar penal, însă pentru punerea în circulație de produse identice sau similare cu o marcă înregistrată.

„În urma verificărilor efectuate la data de 14 martie a.c., la un punct de lucru al unei societăți comerciale din municipiul Iași, nu au fost prezentate certificate de conformitate pentru bijuteriile expuse la vânzare, purtând însemnele unor mărci. În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de punere în circulație de produse identice sau similare cu o marcă înregistrată. De asemenea, au fost ridicate bijuterii de aproximativ 60 de grame, în vederea continuării cercetărilor”, au transmis reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Iași.

De ce nu fac autoritățile mai mult? Greu de spus. Probabil, un dosar în care ar intra sute sau mii de patroni la nivel național ar fi prea greu de dus de autorități. Dacă zeci de mii de români au fost păcăliți, nu este problema autorităților, după cum pare. Mafia aurului din Iași este protejată?

Sursa: Mafia aurului din Iași: patronii magazinelor de bijuterii au autoritățile

RECLAMĂ