Relaxarea măsurilor de distanțare socială începând cu 15 mai va fi resimțită și în sectorul religios. Nunțile, botezurile și înmormântările vor fi permise după 15 mai în biserică, însă cu participarea a maximum 16 persoane și respectarea regulilor pentru distanțare socială, potrivit unui proiect MAI propus pentru perioada de stare de alertă.
Dacă în perioada de carantină slujbele religioase pentru nunți, botezuri sau înmormântări puteau fi oficiate cu participarea a cel mult opt persoane, lucrurile se vor schimba puțin după 15 mai. Astfel, la ceremonii va fi permis accesul a cel mult 16 persoane, care vor fi nevoite să respecte reguli stricte de igienă și de distanțare socială.
Astfel, potrivit propunerilor puse în dezbatere publică de Institutul Național de Sănătate Publică, accesul în lăcașurile de cult va fi permis limitat, din 15 mai, cu respectarea unei suprafețe de 8 mp pentru o persoană, iar enoriașii și preoții trebuie să poarte măști de protecție. Slujbele se vor oficia doar în aer liber.
Se va evita sărutarea icoanelor
Totodată, se va evita sărutarea icoanelor, împărtășirea va fi făcută cu lingurițe de unică folosință, iar binecuvântarea se va da de la o distanță de cel puțin un metru. În locul acestor gesturi rituale se va indica îngenuncherea sau înclinarea.
Atât personalul care deservește lăcașurile de cult, cât și persoanele care intră în acestea vor fi obligate să poarte mască de protecție. Pentru a oferi o protecție eficace, masca trebuie să acopere gura și nasul. Persoanele își vor dezinfecta mâinile cu dezinfectat pe bază de alcool care va fi pus la dispoziție la intrarea în lăcașul de cult.
După două luni de izolare strictă, România începe să se deschidă din 15 mai. Institutul Național de Sănătate Publică a publicat pe site-ul oficial un set de măsuri de relaxare graduală, acestea fiind lansate pentru dezbaterea publică. Sugestiile pot fi trimise pe adresa de email propuneri.relaxare@ms.ro. Documentul include reguli privind activitatea saloanelor de îngrijire personală, cea din cabinetele stomatologice, din unităţile sanitare non-COVID, măsuri pentru protecţia elevilor din clasele terminale şi pentru examenele naţionale, precum şi privind transportul de persoane. Sunt incluse şi recomandări privind activitatea în lăcaşurile de cult, în birouri şi unităţi de cazare.
Sursa: click.ro