Iată principalele declarații ale șefului statului:
– Se discută despre măsurile de relaxare, ajungem și acolo, dar nu am atins maximul în România și o relaxare prematură poate să distrugă totul.
– Am făcut un grafic care arată numărul de bolnavi dintr-un milion de locuitori. Se observă foarte ușor că am ajuns la diferențe foarte mari între diferite state. De exemplu, Spania: Aproape 5.000 de spanioli, dintr-un milion de spanioli sunt corona-pozitivi.
sursa: Antena 3
– În România avem aproximativ 600 de bolnavi dntr-un milion de români. Deci, autoritățile împreună cu medicii, împreună cu românii care s-au ținut de ce li s-a cerut au până acum rezultate foarte bune. N-ar fi păcat să dăm cu piciorul la aceste rezultate obținute greu? Sunt conștient că oamenilor le-a fost greu să stea acasă.
– Sunt conștient că medicilor și personalului medical le-a fost și le este greu. Repet! Pericolul nu a trecut și e nevoie de maximă atenție!
– Faptul că din 15 mai relaxăm anumite măsuri nu înseamnă că revenim la viața de dinainte. Nu înseamnă o refvenire bruscă la realitate.
– Vor rămâne multe restricții în vigoare – nu ne vom putea întâlni decât câte 3. Nu vom putea, o vreme destul de mare, să mergem la restaurant sau la mall.
– Nu vom putea, imediat după 15 mai, nici măcar să plecăm din localitate, decât dacă avem un motiv foarte serios.
– Dacă se vor relua competițiile sportive, repet ‘dacă’, există o probabilitate mare să se reia fără spectatori.
– Vom avea, după 15 mai, obligativitatea să purtăm măști în spații închise, în autobuz, metrou ș.a.m.d.
– Guvernanții au acționat corect, specialiștii au venit cu spații și măsuri bune și urmează și ca noi cetățenii să dăm exemple bune.
Klaus Iohannis, atac la PSD
– Când a început epidemia, rezervele României au fost goale. N-au existat pur și simplu – nu au existat rezerve de măști, nu au existat rezerve de biocide, au existat foarte puține medicamente și acestea toate au trebuit procurate într-un timp record.
– Unele partide și unii lider au înțeles să folosească aceast nenorocire pentru interesul lor.
CUM CONSIDERAȚI CĂ AU GESTIONAT AUTORITĂȚILE ROMÂNE PANDEMIA? SE PUTEAU FACE MAI MULTE?
– Autoritățile s-au comportat responsabil, au luat măsurile corecte și la timp. Și inclusiv măsurile economice care s-au luat sau sunt în pregătire sunt măsuri de bun simț și care vor ajuta real economia românească.
ȘTIAȚI DESPRE FELUL ÎN CARE AUTORITĂȚILE URMEAZĂ SĂ GESTIONEZE PROBLEMA MUNCITORILOR ROMÂNI PLECAȚI LA MUNCĂ?
– Majoritatea omenilor care pleacă sezonier sunt sub contract cu firme, nu sunt organizați de stat. Este alegerea lor și probabil va trebui să ne gândim cum să le oferim un viitor în România. Au fost greșeli la început, dar pe parcurs au fost remediate. Cei care au greșit trebuie să plătească.
SE DISCUTĂ DESPRE AMÂNARE ALEGERILOR PARLAMENTARE. SUNTEȚI DE ACORD? CUM VEDEȚI SITUAȚIA?
– E prematur să spunem când vom avea alegeri. Depinde de cum gestionăm noi epidemia și cum reacționează populația la acest virus. Important e să facem alegerile atunci când nu există niciun pericol pentru populație.
CE SOLUȚII AU PĂRINȚII CARE TREBUIE SĂ REVINĂ LA MUNCĂ AVÂND ÎN VEDERE CĂ PE PERIOADA VERII VOR FI ÎNCHIDE CREȘELE ȘI GRĂDINIȚELE?
– Există o legislație în vigoare care îi permite unui părinte să stea acasă dacă școala este închisă. Cred că foarte mulți au o problemă cu asta, dar gândiți-vă ce problemă ar avea dacă ar trimite copilul la școală și acesta s-ar întoarce bolnav. Ar fi mult mai complicat.
NE-AȚI DAT EXEMPLUL FRANȚEI UNDE S-A REDESCHIS EXPERIMENTAL O ȘCOALĂ ȘI AU EXISTAT FOARTE MULTE ÎMBOLNĂVIRI. OFICIALII FRANCEZI V-AU CONTRAZIS SPUNÂND CĂ REDESCHIDEREA ȘCOLILOR VA AVEA LOC ABIA PE 15 MAI? AȚI AVUT O INFORMAȚIE ERONATĂ?
– Informația este corectă, cred că s-a dat o importanță prea mare acestui exemplu. Este un studiu făcut de Institutul Pasteur, este verificabil. Am spus doar că există un exemplu care arată că situația în școli este complicată. Decizia de a nu deschide școlile în România nu s-a bazat pe acest exemplu.
DACĂ RESTAURANTELE, HOTELURILE ȘI MALLURILE NU SE DESCHID PE 15 MAI, NE PUTEȚI DA O ALTĂ DATĂ?
– Aceste lucruri putem să le comunicăm doar pas cu pas, fiindcă ele depind de evoluția epidemiei. Pot să vă spun că săptămâna viitoare vom lua o decizie în ceea ce privește forma în care continuăm, dacă continuăm cu stare de urgență sau găsim o variantă administrativă alternativă.
– Decizia o luăm săptămâna viitoare. La unele restricții nu vom putea renunța.
DUPĂ DATA DE 15 MAI AVEȚI POSIBILITATEA SĂ PRELUNGIȚI STAREA DE URGENȚĂ SAU GUVERNUL POATE DA STARE DE ALERTĂ – AVEȚI O DECIZIE LUATĂ ÎN ACEST SENS?
– Discutăm aceaste variante de două săptămâni. Decizia nu o vom lua mâine, pentru că vrem să vedem cum evoluează lucrurile.
– Pot să vă spun poatte cu titlu de premieră că legislația secundară aferentă variantei în care nu prelungim starea de urgență este aproape finalizată.
SUNTEȚI DE ACORD CU MAJORAREA PUNCTULUI DE PENSIE CU 40% SAU VI SE PARE RISCANTĂ?
– Este o chestiune care trebuie analizată cu mare atenție de experți, de guvernanți și când vom avea suficiente date, probabil la jumătatea anului, la rectificarea bugetară de atunci, Guvernul va trebui să ia o decizie.
– Mi s-ar părea nedrept ca pensionarii să plătească întreaga notă de plată a pandemiei.
AȚI SPUS CĂ PARLAMENTARII PROMOVEAZĂ MĂSURI POPULISTE, IMPOSIBIL DE PUS ÎN PRACTICĂ? DESPRE CARE MĂSURI ESTE VORBA?
– Puteți să luați lista legilor care au fost aprobate, respectiv puteți vedea lista legilor pe care le trimite PNL la CCR sau pe care le voi trimite eu la CCR și atunci vă veți putea lămuri bucată cu bucată.
CE SUBIECTE DE POLITICĂ AȚI DISCUTAT CU DONALD TRUMP?
– A fost o discuție foarte caldă, foarte bună. Am discutat despre măsurile pe care le-am luat și nou și ei în această pandemie. Am discutat despre problema ventilatoarelor și mi-a spus că va analiza și ne va trimite cât se poate de repede ventilatoare.
– Am discutat despre impactul economic, despre măsurile de relaxare.
NE PUTEȚI SPUNE CONCRET MOMENTUL ÎN CARE AȚI AVUT PRIMELE SEMNE CĂ S-AR PUTEA AJUNGE LA O EPIDEMIE ȘI DACĂ DE LA ACEL MOMENT PÂNĂ LA MOMENTUL LA CARE S-AU FĂCUT ACHIZIȚIILE AR FI FOST SUFICIENT TIMP, PENTRU CĂ ACESTEA S-AU FĂCUT DESTUL DE GREOI?
– Informațiile au fost puțin și nu foarte lămuritoare. Noi am reacționat imediat și vă amintesc că am reacționat la începutul lui februarie, când în Europa lumea nu credea că se întâmplă ceva. Guvernul a început să facă primele proceduri, a emis OUG specială pentru a pute a face achiziții pe medicamente care ar fi trebui să existe în stoc, dar care drin grija PSD-ului nu a exista nimic.
Sursa: antena3