Acasă Stiri ÎPS Pimen, înmormântat cu respectarea distanțării sociale

ÎPS Pimen, înmormântat cu respectarea distanțării sociale

292
0

Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a fost înmormântat astăzi, conform ultimei dorinţe: cu cântec de dor. Cu flori în mâini şi în costume populare, credincioşii au făcut un cordon uman întins pe zeci de kilometri pe traseul convoiului mortuar.

RECLAMĂ

 

  • Cortegiul funerar, întâmpinat de sute de oameni pe traseu.
  • Aproximativ 1.000 de persoane au asistat de pe un deal la înmormântarea ÎPS Pimen.

La Sihăstria Putnei, oamenii au ocupat dealul pentru a asista la slujbă.

Ritualul înmormântării a fost altul în cazul Arhipescopului Pimen, care a murit la 90 de ani, după ce a fost confirmat cu coronavirus. Sicriul a fost purtat pe umeri de opt bărbaţi în combinezoane şi nu militari din Garda de onoare, aşa cum ar fi cerut protocolul.

Credincioşii veniţi cu sutele la Mănăstirea Sfântul Ioan au păstrat distanţa, dar s-au rugat într-un glas.

Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei a oficiat slujba de înmormântare, împreună cu Arhiepiscopul Tomisului şi cu Episcopul Damaschin Dorneanul.

La funeralii a fost prezent şi nepotul regelui Mihai Întâi, Nicolae, alături de soţie.

În urmă cu 28 de ani, Înaltpreasfinţitul Pimen a mijlocit venirea în ţară a Majestăţii Sale, Regele Mihai, după 45 de ani de exil. Momentul a rămas în istorie.

Nicolae Medforth-Mills: Am venit pentru că Înaltpreasfinţitul a avut o legătură puternică cu monarhia, mai ales cu bunicul meu. El i-a fost gazdă în 1992 şi am simţit că trebuie să fiu aici.

Cortegiul funerar a fost întâmpinat de sute de oameni și pe traseu. La Mişăuţi, oamenii au venit îmbrăcaţi în costume populare şi cu flori în mâini. Printre ei, doi soţi pe care Arhiepiscopul Pimen i-a cununat.

Nicolae Calancea, preot din Rădăuţi: A fost şi una din marile dorinţe ale Înaltpreasfinţitului ca într-o trăistuţă să fie puse fotografii cu copii şi cu bătrâni care sunt îmbrăcaţi în portul naţional. Nădăjduim că împlinim o ultimă dorinţă a lui.

Veronica Calancea, preoteasă: Cursul vieţii este firesc până la urmă şi bănuim că în continuare se va gândi la noi de acolo de unde este.

Pe drum, i-au cântat trâmbiţaşii, aşa cum este obiceiul la înmormântări în Moldova.

Pe dealul unde a fost înmormântat marele ierarh aproape o mie de oameni au asistat la slujbă. Ultima dorinţă a arhiepiscopului a fost îndeplinită: la Mănăstirea Sihăstria Putnei a răsunat balada lui Ciprian Porumbescu

Sursa: observatornews.ro

RECLAMĂ
Articolul precedentUn bărbat a devenit erou după ce a salvat o femeie din flăcări, în Statele Unite ale Americii 
Articolul următorFostul episcop al Huşilor contestă mandatul de arestare emis pe numele său