Guvernul condus de Ilie Bolojan și-a asumat răspunderea pe primul set de măsuri fiscale care vizează reducerea deficitului bugetar, iar plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului s-a convocat luni, la ora 15:00, pentru această procedură.
Decizia vine în contextul în care autoritățile doresc aplicarea rapidă a unui plan de reformă ce include majorări de taxe și contribuții, modificări fiscale ample și măsuri de austeritate. Tot luni dimineață, la ora 8:00, a fost termenul-limită pentru depunerea amendamentelor la proiectul de lege.
Măsuri fiscale dure asumate de executivul Bolojan, inclusiv creșterea TVA și a impozitului pe dividende

Potrivit documentului trimis în Parlament, Guvernul propune majorarea TVA-ului la 21%, eliminând toate cotele reduse, cu excepția uneia de 11%. Totodată, contribuția la sănătate va deveni obligatorie și pentru coasigurați sau persoanele asigurate din oficiu. Alte măsuri prevăd creșterea impozitului pe dividende de la 10% la 16%, majorarea accizelor și impunerea unei taxe suplimentare asupra băncilor.
Executivul a ales să aplice procedura de asumare a răspunderii în baza articolului 114 din Constituție. Textul prevede:
„Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.”
Mai departe, dacă opoziția depune o moțiune de cenzură în termen de trei zile și aceasta este votată, Guvernul este demis. În caz contrar, proiectul este considerat adoptat, iar aplicarea măsurilor devine obligatorie.
Premierul Ilie Bolojan a declarat vineri, după discuțiile cu reprezentanții patronatelor și sindicatelor:
„Este extrem de important să câştigăm credibilitatea în relaţia cu Comisia Europeană, cu investitorii şi cu finanţatorii noştri.”
Potrivit acestuia, primul pachet de măsuri va fi prezentat în cadrul reuniunii ECOFIN din 8 iulie.
Blocul Național Sindical a reacționat la propunerile Guvernului și a transmis un set de amendamente către toate partidele politice, cu solicitarea ca acestea să fie incluse în proiectul pe care cabinetul Bolojan își va angaja răspunderea. Printre propunerile sindicaliștilor se numără condiționarea subvenției acordate partidelor politice de respectarea țintelor de deficit bugetar. Mai exact, dacă România nu se încadrează în limitele de deficit asumate, partidele ar urma să nu mai primească bani publici.
O altă propunere formulată de sindicaliști vizează reducerea cu 50% a sumei forfetare acordate parlamentarilor. Argumentul principal este legat de lipsa unui mecanism real de control asupra modului în care acești bani sunt folosiți, în condițiile în care cheltuielile anuale cu suma forfetară depășesc 100 de milioane de lei.
„Cheltuielile totale cu suma forfetară însumează peste 100 milioane lei anual, fără ca sistemul actual să permită un control riguros asupra modului în care banii publici sunt utilizaţi”,
au transmis reprezentanții Blocului Național Sindical, citați de news.ro.
Guvernul a propus partenerilor sociali, respectiv sindicatelor și patronatelor, să își desemneze reprezentanți în grupurile de lucru pentru elaborarea următoarelor două pachete de măsuri fiscale. Acestea urmează să fie implementate în același scop: reducerea deficitului bugetar și recâștigarea încrederii din partea Comisiei Europene și a piețelor financiare.
Ședința comună a Parlamentului va permite și eventuale intervenții din partea partidelor de opoziție, care au la dispoziție trei zile pentru a depune o moțiune de cenzură. Dacă nu se ajunge la demiterea Guvernului, toate măsurile propuse și eventualele amendamente acceptate vor intra automat în vigoare.
Conform prevederilor constituționale:
„în cazul în care Preşedintele României cere reexaminarea legii adoptate potrivit alineatului (3), dezbaterea acesteia se va face în şedinţa comună a celor două Camere.”
Acesta este singurul caz în care procesul legislativ poate fi reluat după asumarea răspunderii și lipsa unei moțiuni de cenzură reușite.
Sursa: Incredibil. Iar au schimbat măsurile. Anunțul lui Ilie Bolojan – DEMAGOG