Acasă Stiri În Gorj se cultivă „aurul roșu”: 14.000 de euro kilogramul

În Gorj se cultivă „aurul roșu”: 14.000 de euro kilogramul

1089
0

Aurul roşu al gastronomiei creşte pe câmpurile din Gorj. Vorbim despre şofran, numit astfel din cauza preţului: se vinde şi cu 14.000 de euro kilogramul. Adus în Europa de spanioli, condimentul este cultivat aici tot de un iberic.

RECLAMĂ

Originar din Orientul Mijlociu, şofranul creşte acum şi pe dealurile din Gorj. La fel de exotic precum condimentul, spaniolul Guzman Aparitio a cumpărat 15 hectare de teren în comuna Bustunchin. Nu a început să le cultive pe toate, pentru că l-ar fi costat 45.000 de euro. Bani pe care i-ar recupera totuşi rapid.

„În piaţa de desfacere, aici în Spania, de exemplu, se vinde cu 8.000 de euro kilogramul şi în Europa este în jur de 14.000 pe kilogram”, spune Guzman Aparitio, investitor spaniol.

Bucătarii confirmă. Şofranul este lux şi delicatesă. Spaniolii îl folosesc la paella, căreia îi dă culoarea galben-roşiatică specifică. Italienii îl adaugă în celebrele lor risotto-uri, iar indienii îl pun şi la dulciuri.

„Este într-adevăr mai scump decât caviarul, decât vita kobe şi decât aurul. Îl folosim foarte rar, îl folosim la mese speciale pentru că are o aromă delicată şi nu toată lumea ştie să aprecieze”, spune Claudia Turbatu, bucătar şef.

Deşi se aştepta să nu aibă producţie în primul an, spaniolul a recoltat din Gorj 200 de grame de şofran. Localnicii din Bustuchin, deveniţi cultivatori de condiment exotic, sunt încântaţi. Investitorul a înfiinţat o cooperativă în comună. Localnicii care vor să cultive şofran se pot asocia cu el, iar ibericul le va asigura piaţa de desfacere.

„L-am pus destul de bine, cum ne-a învăţat si pe noi domnul spaniol şi am muncit, le-am pus ca lumea şi vedeţi cum a ieşit”, spune unul dintre localnici.

„Ne bucurăm că mai avem şi noi un loc de muncă, că pe lângă tineret mai putem şi noi să mai muncim”, adaugă un alt localnic.

Guzman Aparitio, care are o afacere identică în Spania de 25 de ani, ştie că este nevoie de multă răbdare. Fiecare floare de şofran produce doar trei stamine, care sunt culese cu mâna şi apoi uscate. Pentru un gram de praf de condiment este nevoie de sute de firicele fine. Iar pentru a obţine un kilogram de şofran este nevoie de recolta de pe patru hectare.

Sursa: Digi24

RECLAMĂ
Articolul precedentAccident teribil la Dărmăneşti, în Argeş. Un tânăr a murit pe loc, după ce s-a înfipt cu maşina într-o bancă
Articolul următor41 de clanuri mafiote în război, în țara europeană în care mașina ministrului de interne era folosită la contrabanda cu droguri