O veste bună pentru bolnavii de cancer! Cel mai mare și mai modern centru de radioterapie public din țară se construiește acum la Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB). Acesta va fi construit sub pământ şi va fi dotat cu aparatură de ultimă generaţie.
La câţiva metri de clădirea unuia dintre cele mai mari spitale din Capitală urmează să apară un buncăr cu o suprafaţă de 1.500 de metri pătraţi unde vor fi trataţi bolnavii de cancer. Centrul, a cărui construcţie ar trebui să fie gata în aproximativ doi ani, costă 69,3 milioane de lei fără TVA şi va avea o structură și o dotare cum au toate centrele moderne din Europa. Zilele trecute a fost predat amplasamentul pentru începerea lucrărilor de construcție și dotare a centrului de radioterapie de la SUUB, iar zilele viitoare vor sosi utilajele care să înceapă lucrările
santier-radioterapie_2.jpg
Aici va fi construit cel mai mare centru de radioterapie public din ţarăfoto: SUUB
Ce dotări va avea cel mai mare centru de radioterapie din ţară
Cu ajutorul a două acceleratoare liniare, tratamentul planificat poate fi personalizat și sincronizat în timp real, în funcție de starea pacientului în timpul radioterapiei.
accelerator.jpg
Cu acest accelerator terapia bolnavilor de cancer va fi mai uşor de suportatfoto: SUUB
Aceste aparate de radioterapie de înaltă precizie au un sistem ultraperformant ce monitorizează continuu mișcarea tumorii și îi ajută pe medici să furnizeze radiații doar atunci când tumora este la locul potrivit, în timp ce pacientul continuă respirația naturală.
”Având în vedere specificul de multidisciplinaritate al spitalului nostru, Centrul de Radioterapie pe care-l construim va permite pacienților oncologici să efectueze tratamente moderne aici, într-un singur loc, fără a mai fi nevoiți să se deplaseze în alte unități medicale pentru radioterapie. Va fi un centru dotat și amenajat conform standardelor europene și unde specialiștii noștri vor folosi tratamente de ultimă generație și aparatură de înaltă performanță, totul, în beneficiul bolnavilor care au nevoie de acest tip de terapie”, a declarat dr. Adriana Nica, managerul Spitalului Universitar de Urgență București.
manager-dr_adriana-nica.jpg
Dr. Adriana Nica, manager Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureştifoto: SUUB
În Centrul de Radioterapie de la SUUB va exista și un aparat performant de Imagistică prin Rezonanță Magnetică (IRM), care oferă imagini de înaltă calitate și viteză remarcabilă.
Zeci de mii de români mor în fiecare an de cancer
Rapoartele medicale arată că 50.902 români mor în fiecare an de cancer, ceea ce înseamnă o medie de 140 de români zilnic, din cauza diagnosticării în stadii avansate a bolii, potrivit hotnews.ro. Decesele prin cancer s-au dublat în România din 2009 până anul trecut. Lipsa programelor de screening și informare sunt cauzele principale ale depistării tardive a cancerului. 83.461 de noi cazuri de cancer s-au înregistrat în anul 2018 în România.
Sursa: click