Imagini dramatice vin din Grecia care a fost lovită de un ciclon foarte puternic. Cel puțin doi oameni au murit și există temeri pentru soarta altor persoane care sunt date dispărute. Zone întregi din sudul și vestul Greciei, insule din Marea Ionică și sudul Peloponezului, de obicei pline de turiști, se confruntă cu inundații, pene de electricitate, drumuri impracticabile din cauza copacilor și stâlpilor puși la pământ de urgie.
Amploarea dezastrului lăsat în urmă de ciclonul Ianos în sudul și vestul Greciei se vede din aer. Unele zone au fost transformate în uriașe lacuri. Sunt autostrăzi acoperite complet de apă.
Regiuni întregi au rămas devastate după trecerea puternicei furtuni care a lovit cu forța unui uragan. Cele mai afectate sunt regiunile din jurul oraşelor Karditsa şi Farsala.
„Ne confruntăm cu o catastrofă totală”, a declarat un localnic din Farsala la televiziunea de stat.
Animale purtate pe brațe de oameni pentru a le salva de înec
Karditsa este cea mai întinsă câmpie a țării, dar acum terenurile agricole au devenit acum adevărate mlaștini. În unele zone apa ajunge până la brîu, iar oamenii și-au purtat pe brațe animalele ca să le poată salva.
Rafalele de peste 100 de kilometri pe oră au smuls acoperișuri, fațade de clădiri, copaci din rădăcini și au pus la pământ stâlpi de electricitate. Probleme sunt mai ales pe insulele Corfu, Itaca, Zakynthos, Lefkada și Kefalonia.
Cantitatea impresionantă de precipitații adusă de ciclon a provocat inundații de proporții. Puhoaiele au năvălit pe străzi și au luat cu ele tot ce le-a stat în cale și au inundat case. Multe drumuri au devenit impracticabile din cauza alunecărilor de teren.
Forța puhoaielor a măturat totul în cale
În orașul Muzaki, la nord de Atena, apele umflate de ploi au rupt un pod rutier, amenință un altul, iar mai multe clădiri, inclusiv un centru medical, au fost distruse parțial, după ce malurile râului din zonă s-au surpat sub presiunea viiturilor.
Legăturile feroviare între Atena și Salonic sunt suspendate.
Sâmbătă, furtuna a ajuns în Attica, dar se pare că și-a mai diminuat din forță.
Premierul Kyriakos Mitsotakis a promis ajutor economic pentru zonele distruse, dar spune că prioritară acum este salvarea vieților omenești. Pompierii au primit aproape 2.500 de apeluri pentru a ajuta oameni rămași blocați, pentru a îndepărta copaci căzuți și pentru a pompa apa din casele și magazinele inundate.
Cicloanele mediteraneene („medicane”, uragan mediteranean), aşa cum este Ianos, au fost raportate pentru prima oară în Grecia în 1995 şi au devenit mai frecvente în ultimii ani. O furtună similară a lovit țara și în urmă cu trei ani, când 25 de oameni au murit în urma viiturilor și alte cîteva sute au rămas fără case.
sursa: digi24.ro