Acasă Stiri Hashtagii, acuzați de trumpism. Inițiativă ”păguboasă” din Guvern: o subordonează unor interese...

Hashtagii, acuzați de trumpism. Inițiativă ”păguboasă” din Guvern: o subordonează unor interese politice ale momentului

27
0

Scriitorul Norman Manea critică reforma ICR, avertizând asupra riscurilor politizării instituției și pierderii autonomiei culturale.

În contextul recentelor dezbateri privind reforma Institutului Cultural Român (ICR), scriitorul Norman Manea, stabilit în Statele Unite, a scris un mesaj clar și critic asupra direcției în care se îndreaptă această instituție fundamentală pentru promovarea culturii române în lume.

Manea își exprimă îngrijorarea față de intenția guvernamentală de a subordona ICR Ministerului Afacerilor Externe, considerând că această mutare reprezintă un pas înapoi pentru independența culturală a instituției, transformând totul în agendă politică.

„Ca scriitor român în exilul american, am urmărit cu atenție în ultimele trei decenii evoluția Institutului Cultural Român, în toate etapele lui de existență. Acum, subordonarea ICR la Ministerul de Externe mi se pare o inițiativă păguboasă. Un minister este inevitabil o structură hiper-politizată, iar acest transfer administrativ va imprima dintr-o dată o direcție de dezvoltare și reprezentare diplomatică marcate de agenda guvernului în funcție. Acest fapt se traduce într-o potențială subordonare a proiectelor culturale de către anumite interese politice ale momentului”, a punctat Norman Manea.

„Mă feresc să consider că actualele măsuri (…) ar reprezenta o influență directă a trumpismului actual”

Deși se abține să vorbească explicit despre influențe politice externe, Manea sugerează că unele măsuri ale actualei conduceri locale din România, sprijinite și de președintele Nicușor Dan, ar putea reflecta un model asemănător cu reformele drastice asociate curentului „trumpist” din SUA, care limitează resursele și autonomia instituțiilor publice. Practic, ca într-un proces cu dublă măsură, politicienii considerați ‘hashtag’, critici ai președintelui american, au început cumva să se inspire din curentul ‘trumpist’.

„Mă feresc să consider că actualele măsuri ale guvernului Bolojan, susținute implicit de către președintele Nicușor Dan, ar reprezenta o influență directă a trumpismului actual, cu reformele lui drastice de îngustare financiară și implicit culturală. Aceste mecanisme, fapt demostrat și în SUA, nu pot avea decît efecte negative, menite să slăbească autonomia instituțiilor publice”, dezvoltă scriitorul.

„Pentru viitorul ICR, asemenea tendințe radicale pot fi dăunătoare”

În opinia sa, viitorul ICR depinde de menținerea unei autonomii reale și de asigurarea unui buget corespunzător, astfel încât instituția să-și poată continua misiunea de ambasador cultural independent.

„Pentru viitorul ICR, asemenea tendințe radicale pot fi dăunătoare unei reale viziuni independente, care rămâne esențială pentru relația României cu exteriorul cultural. Dezvoltarea intrinsecă a ICR, încurajarea acțiunilor autonome, ar permite, credem, o continuitate de amploare în programele internaționale de promovare și colaborare atît de importante pentru România și trecutul ei de izolare geo-culturală. Asigurarea unei autonomii programatice, respectiv a unui buget adecvat, ambele opuse subordonării politice, ar garanta amplificarea unor acțiuni strategice care au consacrat deja ICR ca veritabil ambasador al culturii române în lume”, a conchis scriitorul Norman Manea, potrivit Observator Cultural.

Sursa: Hashtagii, acuzați de trumpism. Inițiativă ”păguboasă” din Guvern: o subordonează unor interese politice ale momentului | DCNews

Lasă un răspuns