Acasă Stiri Guvernul amână tăierile de la stat cu şase luni, dar creşte taxele...

Guvernul amână tăierile de la stat cu şase luni, dar creşte taxele | Explicaţiile unui fost ministru al Muncii

560
0

Avem documentul prin care guvernul amână „ordonanța austerității” care stabilește măsurile prin care sunt evitate demiteri de demnitari, eliminarea unor funcții de conducere sau comasarea de instituții, până la jumătatea anului viitor, în timp ce taxele şi impozitele au fost majorate.Deşi se confruntă cu probleme economice majore Guvernul nu se grăbește să aplice măsurile de austeritate, cele pe care tot el le-a decis în urmă cu doar câteva luni. Potrivit așa-numitei „Ordonanțe austerităţii”, termenul de intrare în vigoare a măsurilor de reformă administrativă a fost prorogat până la 30 iunie 2024.

RECLAMĂ

„Termenele prevăzute la alin. (3) al art. XVII, alin. (6) al art. XVIII, la alin. (7) al art. XX şi la alin. (7) al art. XXIX din Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung se prorogă până la data 30.06.2024”, prevede articolul LXIX din OUG 115/2023 privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice.

Mai exact au fost amânate:

  • tăierea posturilor de șefi birou şi reorganizările instituțiilor
  • reorganizarea direcțiilor de stat
  • tăierea posturilor vacante
  • reducerea cu cel puţin 15% a numărului de personal proporțional atât pentru funcțiile de conducere, cât şi pentru funcțiile de execuție
  • reducerea cu cel puţin 15% a cheltuielilor de funcționare, respectiv a cheltuielilor materiale şi de servicii.

Întrebat despre acest demers, fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a spus:

„Reforma este în dinamică. Sunt deja instituții publice unde reforma s-a înfăptuit. Dar în spatele unei decizii, a unei ordonanțe de Guvern care prevede această reformă trebuie să urmeze şi alte acte administrative inclusiv decizii şi hotărâri ale consiliilor locale şi județene sau alte acte normative subsecvente.

Nu a fost amânată, ci a fost prelungit un pic termenul pentru că avem nevoie de anumite documente care trebuie să stea în transparență decizională. Nu poţi să le faci peste noapte”, a spus Marius Budăi pentru Antena 3

Majorări impozite şi taxe în noul buget pe 2024

În schimb, taxele și impozitele vor crește tot de la 1 ianuarie 2024. Crește TVA de la 5% la 9% pentru locuințele sociale, panouri fotovoltaice, panouri solare termice sau alte sisteme de încălzire de înaltă eficiență.

Tot la fel va crește TVA pentru concerte și festivaluri. De la 9% la 19% va fi mărită TVA la alimente cu zahăr adăugat, precum și la berea fără alcool.

Crește și acciza la carburanți de la 1 ianuarie cu 13,8%. Fiecare litru de benzină sau motorină se va scumpi de la 1 ianuarie cu vreo 18-0,20 lei. 

Mai avem și creșteri de taxe pentru companii. De trei ori mai mari vor fi taxele respective. Vorbim aici despre restaurante, hoteluri, care, indiferent de cifra de afaceri pe care o au, vor plăti 3% din cifra de afaceri. 

La abonamentul la sălile de fitness va crește de la 5% la 19%, precum și pentru parcuri de distracții și evenimente sportive. 

De asemenea, băncilor le va fi aplicat un impozit de 2% pe cifra de afaceri în 2024 și 2025. Totodată este introdusă o nouă taxă de 0,5% pe cifra de afaceri pentru companiile de petrol și gaze.

sursa:https://www.antena3.ro/emisiuni/decisiv/ordonanta-austeritatii-amanata-guvern-crestere-taxe-majorare-salarii-primari-695539.html

RECLAMĂ
Articolul precedentEl este David, băiatul care a murit sub un morman de moloz, la internatul din Odorheiu Secuiesc. Urma să împlinească 18 ani în ziua de Crăciun
Articolul următorCântăreața amenințată nu scapă de teroare nici după ce a ajuns la judecătorie. Ce mesaj i-a transmis agresorul