Grevă la metrou. Angajații de la metroul din București au intrat în grevă japoneză și amenință că vor intra în grevă generală pentru că măririle de salarii cu câte 1.000 de lei pentru toți angajații promise de ministrul Transporturilor nu li se mai acordă din cauza prevederilor din Ordonanța trenuleț.
Miercuri, 5 februarie, angajații de la Metrorex au aplicat „metoda Tarom”: mulți angajați s-au dat bolnavi și n-au mers la muncă.
Este haos la metrou. Sindicaliștii presează pentru salarii și mai mari
Deja au fost anulate patru metrou. La stația Piața Unirii este extrem de aglomerat, iar călătorii reușesc să se deplaseze cu greu. De dimineață, s-a luat decizia ca metrourile să circule la intervale de 5-6 minute, dar situația este în dinamică.
Sindicaliştii vor să obțină salarii și mai mari, deși erau printre cei mai bine plătiți angajați din România. Ei sunt acum nemulţumiţi că nu li se acordă măririle de lefuri promise de guvern.
Grevă japoneză la metrou
„Luni (3 februarie, n.r.) vom afişa greva japoneză pe toate cabinele de acces şi pe trenuri şi vom atrage atenţia de ce suntem în această grevă”, spunea liderul USLM, Marian Artimon.
Uniunea Sindicatul Liber din Metrou (USLM) a organizat, în 21 şi 22 ianuarie, proteste în faţa Ministerului Finanţelor şi a Guvernului, cerând o nouă creştere a salariilor.
Cât ar vrea să câștige angajații de la metrou
Reamintim că, la finalul anului, trecut, Ministerul Transporturilor prevăzuse, la semnarea noului Contract Colectiv de Muncă, alte creșteri masive – de peste 1.000 de lei pentru fiecare angajat – de salarii pentru acești bugetari.
„Se acordă o majorare salarială, în cuantum de 1050 lei/salariat, aplicată la salariul de bază lunar brut, majorare care se va acorda odată cu aprobarea sursei de finanțare privind creşterea veniturilor proprii necesară acoperirii acestei majorări salariale, începând cu data de 01.01.2025, cu respectarea legislației în vigoare”, se prevedea în ordinul amintit, potrivit Club Feroviar.
Creșterea salariilor la Metrorex urma să se facă în condițiile în care, în 2023, compania înregistrase pierderi de 300.000.000 de lei, iar cheltuielile cu salariile s-au ridicat la 800.000.000 de lei. Iar salariul mediu în companie era, în 2024, de circa 6.000 de lei pe lună. Iar de la 1 ianuarie, bucureștenii sunt nevoiți să plătească bilete cu 66,6% mai scumpe
Sursa: Grevă la metrou, haos în Capitală. „Metoda Tarom” pentru bani