Din greşeală în greşeală. Aşa a ajuns Spitalul din Suceava Lombardia României, cel mai roşu punct al pandemiei. Cifrele vorbesc de la sine: şase dintre cei paisprezece morţi de coronavirus sunt de aici, iar numărul celor infectaţi creşte de la o oră la alta în tot judeţul. Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, este printre cei testaţi pozitiv.
14 oameni au murit până acum în România din cauza coronavirusului. Şase dintre ei au fost internaţi în Spitalul din Suceava, care s-a transformat într-un focar. Un accident epidemiologic, aşa cum ministrul Sănătăţii a catalogat situaţia.
Greşeli în serie au pus în pericol vieţile medicilor, ale asistenţilor şi ale pacienţilor. Bolnavii confirmaţi pozitiv cu COVID-19 au împărţit saloanele cu cei neinfectaţi. Iar medicii care îi îngrijeau au fost condammnaţi la contaminare.
Cadru medical de la Spitalul Județean Suceava – Ne-au spus că nu mai sunt teste. Sunt teste, dar nu mai vor să ne testeze ca să venim să lucrăm. Pentru că dacă ne testăm suntem obligaţi să stăm 14 zile în autoizolare. Şi atunci spitalul nu mai are oameni.
VASILE RÂMBU, managerul Spitalului Judeţean Suceava – Testările se fac în măsura asigurării testelor de către DSP, noi nu avem teste, nu sunt în. la dispoziţia noastră, aste e, ce să fac? Întrebaţi-i, am solicitat şi văd că nu pun la dispoziţie şi totul se rostogoleşte peste spital. 00,58
Toţi angajaţii Spitalului Judeţean Suceava asteptă să fie testaţi
Până acum, 83 de salvatori au nevoie de salvare. De luni, toţi cei 1.300 de angajaţi ai spitalului aşteaptă să fie testaţi. În faţa secţiei de boli infecţioase, se formează cozi imense în fiecare dimineaţă.
NELU TĂTARU, secretar de stat Ministerul Sănătăţii – COVID-19 nu se uită ce dotarie sau ce mărime are o unitate sanitară. Loveşte acolo unde este neatenţie, unde nu este implicare şi unde nu este prevenţie.
O echipă a Ministerului Sănătăţii a fost trimisă de urgenţă la Spitalul din Suceava. Unitatea medicală a fost închisă 48 de ore pentru dezinfectie. Pacienţii vor fi transferaţi în alte spitale din Iaşi. La Suceava mai rămân doar bolnavii confimaţi cu COVID -19. Printre ei, un asistent medical şi un ambulanţier de la Serviciul de Ambulanţă din Suceava. Bolnavii vor fi internaţi în secţia de boli infecţioase, într-o clădire separată, care are 248 de paturi. Acum sunt ocupate aproape jumătate. 34 dintre pacienţi sunt chiar medicii Spitalului Judeţean.
NELU TĂTARU, secretar de stat Ministerul Sănătăţii – Un personal medical decimat. S-au plâns de management defectuos, de lipsa echipamentelor, de lipsa informării. Oamenii sunt panicaţi, se tem şi pentru viaţa lor şi pentru viaţa celor pe care îi tratează.
Nu se ştie ce se va întâmpla cu prematurii internaţi la Terapie Intensivă. Cel mai fragil are 670 de grame. Medicii nu au echipamente de protecţie pentru Covid 19 şi nici nu au fost testaţi. Dar au decis să rămână să îngrijească bebeluşii.
Demiteri la vârf în Suceava
Ministerul Sănătăţii a demis conducerea DSP şi a propus schimbarea din funcţie a managerului. Decizia aparţine Consiliului Judeţean condus de Gheorghe Flutur. Însă politicianul tocmai a fost testat pozitiv şi este internat la Spitalul din Suceva.
Rudele celor răpuşi de coronavirus şi de neglijenţa din spital fac acum acuzaţii grave.
Soțul unei paciente care a murit – Ce trebuie să spun eu acum despre spitalul de la Suceava? Mi-au omorât nevasta! Au băgat-o la Contagioase. Într-o cameră nedezinfectată, unde au mai fost izolaţi şi alţii.
Pacienta s-a internat pe 10 martie. A fost testată imediat pentru COVID-19, iar rezultatul a fost negativ. Un al doilea test făcut la zece zile distanţă a ieşit pozitiv. Ieri, femeia s-a stins.
sursa: observator