Irina Birou este marea câştigătoare a Festivalului „Maria Lătăreţu”. Tânăra şi-a adjudecat trofeul la cea de a XX-a ediţie a concursului după ce a impresionat juriul cu talentul său. Gorjul a dat şi câştigătorul la categoria „instrumentişti”, unde Răzvan Popescu, interpret la nai, a obţinut premiul I.
Juriul Festivalului „Maria Lătăreţu” a stabilit aseară, în cadrul Galei Laureaţilor desfăşurate la Târgu-Jiu, câştigătorii ediţiei din acest an. Marele premiu i-a revenit tinerei cu origini din comuna Turburea, Irina Birou, care a strâns cele mai multe voturi din partea juriului. Performanţa solistei a fost răsplătită cu suma de 3.000 de lei din partea Consiliului Judeţean. Membrii juriului au avut cuvinte de laudă atât la adresa concurenţilor, cât şi la adresa organizatorilor.
Maria Lătăreţu, privighetoarea Gorjului
Preşedintele juriului, Elise Stan, s-a arătat încântată de ediţia din acest an a festivalului. Fosta producătoare a emisiunii „O dată-n viaţă” de la televiziunea publică spune că Maria Lătăreţu a însemnat foarte mult pentru cultura naţională. „Maria Lătăreţu a însemnat enorm pentru cultura românească, nu doar pentru cântecul popular oltenesc pentru că a adus în atenţia publicului din toată lumea cântecul nostru strămoşesc. Faptul că organizatorii acestui festival s-au gândit să înscrie pe frontispiciul acestui eveniment numele acestei mari interprete a folclorului românesc, a fost chiar de bun augur. Este un festival care a trecut prin timp şi a ajuns aici tocmai ca să ne-o aducă permanent în atenţie pe cea care a fost privighetoarea Gorjului, Maria Lătăreţu”, a declarat Elise Stan, preşedintele juriului.
Încă un gorjean pe podium
Un alt gorjean a impresionat şi la categoria „instrumentişti”, unde Răzvan Popescu, nepotul directorului adjunct al Şcolii Populare de Artă, Ştefan Popescu, a câştigat locul I. Tânărul este interpret la nai. Tot pe locul I a fost ales şi Teodor Geani Busnea din judeţul Vâlcea, care cântă la caval, fluier şi cimpoi. sursa: gorjexclusiv.ro