Acasă Stiri Fosta judecătoare Camelia Bogdan, plătită de un offshore din Insulele Cayman, dezvăluie...

Fosta judecătoare Camelia Bogdan, plătită de un offshore din Insulele Cayman, dezvăluie Grupul de Investigații Politice

292
0

Fosta judecătoare Camelia Bogdan face bani pentru o companie dinte-un paradis fiscal.Un material publicat de Grupul de Investigații Politice arată că fosta judecătoare Camelia Bogdan (foto) s-a angajat în luna martie 2023, ca arbitru, la firma Cayman International Mediation and Arbitration Centre Ltd, CIMAC.

RECLAMĂ

CIMAC, o firmă de arbitraj înregistrată în Insulele Cayman, a fost înființată în iulie 2018, dar a început să funcționeze în ianuarie 2023 și se ocupă cu soluționarea disputelor comerciale dintre companii.

Sediul social al companiei este P.O. Box 1075, 3rd Floor, 90 Church Street, George Town, Grand Cayman, KY1-9006, Cayman Islands.

Adresa corespunde uneia dintre așa-numitele „zone libere” din Insulele Cayman. Companiile înființate în aceste zone nu plătesc taxe pe profit, nici taxe pe câștiguri de capital, taxe pe venituri individuale sau taxe vamale, arată ancheta Grupului de Investigații Politice.

Insulele Cayman reprezintă unul dintre cele mai importante paradisuri fiscale din lume, în care numărul firmelor offshore înregistrate este mai mare decât numărul locuitorilor.

Potrivit Tax Justice Network, Insulele Cayman aduc anual un prejudiciu de peste 83 miliarde de dolari statelor în care companiile înregistrate în Insulele Cayman ar fi trebuit să plătească taxe.

Începând din 13 martie 2022, Uniunea Europeană a pus Insulele Cayman pe lista neagră a paradisurilor fiscale care permit spălarea banilor, alături de Yemen, Panama, Uganda și Coreea de Nord.

Firmele de arbitraj din paradisurile fiscale oferă părților interesate de astfel de servicii posibilitatea de a ocoli instanțele naționale.

În cazul firmelor de arbitraj înregistrate în Caraibe e vorba, în principal, de ocolirea instanțelor din Statele Unite. Comisioanele percepute pentru serviciile de arbitraj sunt foarte mari dar, fiind înregistrată în Insulele Cayman, firma la care lucrează Camelia Bogdan nu plătește taxe pentru aceste comisioane.

Camelia Bogdan, foarte vocală împotriva firmelor offshore la scurt timp după excluderea din magistratură

În august 2017, la câteva luni de la decizia CSM de a o exclude din magistratură – pentru că, în timp ce judeca Dosarul ICA,  primise bani de la o parte din dosar – Camelia Bogdan anunța că vrea să înființeze „o asociație de investigatori care să se ocupe de aducerea la bugetul de stat a banilor sifonați prin offshore-uri”.

În aceeași lună, Camelia Bogdan acuza într-un interviu SRI și SIE că „refuză să aducă la bugetul statului bunurile furate poporului român, care se găsesc în offshore-uri” și afirma că „‘structurile’ controlează firme offshore”.

În noiembrie 2017, Camelia Bogdan semna o inițiativă cetățenească, lansată în Franța, pentru „neutralizarea firmelor offshore”.În aprilie 2018, Camelia Bogdan se prezenta drept „un judecător periculos pentru mafie” pentru că a considerat necesar „ca toți judecătorii care pronunță ordonanțe de plată și permit transferul produsului infracțiunii în destinații offshore prin această procedură să ia la cunoștință despre pericolul săvârșirii unor eventuale fapte de spălare de bani”, se precizează în materialul publicat de Grupul de Investigații Politice.

sursa:https://www.antena3.ro/actualitate/fosta-judecatoatre-camelia-bogdan-platita-offshore-insulele-cayman-grupul-de-investigatii-politice-672331.html

RECLAMĂ
Articolul precedentOra 16.00 PREMIERA celui mai nou videoclip cu Monalisa Cazacu, Premiera va avea loc pe canalul TVF Oltenia!!!
Articolul următorGigi Becali se retrage din fotbal și anunță că alți doi patroni din Superliga îl vor urma: „Nu îi mai interesează!”