rtist de geniu, memoria naistului este patata astazi de lipsa de apreciere a celor care i-au fost studenti.
CANCAN.ro va prezinta un nou scandal din lumea artistilor, purtat de aceasta data pe memoria unuia dintre cei mai mari instrumentisti romani, Fanica Luca.
Stefan Luca Iordache, pe numele intreg, a fost un naist virtuoz si cantaret roman. Este considerat unul dintre cei mai talentati naisti din toate timpurile, fiind apreciat de compozitorul George Enescu drept „cel mai bun suflator pe care l-am auzit pana azi (1939)”
Unul dintre cei care au prezentat muzica de foclor romanesc lumii intregi intr-o perioada in care nu se asculta decat Music Hall si Jazz (anii 1930-1940), Fanica Luca a facut cinste folclorului romanesc si Romaniei prin virtuozitatea cu care a interpretat pe scene de prestigiu din Paris, New York, dar si din tari din est ca Rusia, China si Coreea de Nord, muzica populara.
Dupa sute de premii si decoratii, recitaluri la petrecerile presedintilor marilor puteri, Fanica Luca nu s-a oprit pana nu a infiintat o clasa de nai in tara. Putini cunosc ca a si reusit si ca cei mai multi dintre cei care au absolvit-o au ajuns virtuozi la randul lor. Este si cazul celebrului naist Gheorghe Zamfir.
“Zamfir a venit la Liceul de Muzica cu taticul lui. Dumnezeu sa-l ierte, erau un om simplu, dar cu bun simt, nu ca baiatul lui. A vrut sa-l inscrie la clasa de acordeon, dar niciodata nu fusese o astfel de clasa. Auzind de Fanica Luca, l-a inscris pe baiat, care a avea vreo 17 ani atunci, la clasa tatalui meu. Asa a ajuns Gheorghe Zamfir sa invete meserie”, povesteste femeia.
Marica Luca locuieste impreuna cu cei doi baieti ai sai, Bogdan si Rares, intr-un apartament din zona Crangasi. Nu au avut destui bani sa renoveze casa parinteasca din Sectorul 1 si a trebuit sa o vanda la un pret de nimic. Femeia (69 de ani) a cantat si ea la nai pentru o perioada, dar nu a reusit sa mearga pe urmele tatalui ei.
Cu parul carunt, atent aranjat, vocea de-un sobru ragusit si privirea blanda, Marica Luca povesteste cu tristete ca nu are un loc unde sa cinsteasca cumsecade memoria tatalui sau. “Am atatea tablouri, premii, diplome, imagini, decoratii. Dar unde sa le pun?”
Cel mai mult o supara ca, desi tatal ei a adus prestigiu unei tari intregi si a ajutat oamenii toata viata sa, amintirea sa va muri o data cu disparitia ultimilor virtuozi. “A ramas Angela Moldovan, eu pe cine altcineva sa ascult cantand folclor? S-au stins biologic, nu mai sunt virtuozi. Taticul meu nu are si el un festival, o orchestra, un spectacol, macar o strada”.
In ceea ce-i priveste pe cei care au fost crescuti de Fanica Luca ca pe proprii copii si pe care maestrul i-a initiat intr-o cariera internationala, se pare ca au uitat de unde au pornit.
“In 1949-1950 taticul meu a infiintat Clasa de Nai la Scoala Generala Nr.12, care ulterior s-a mutat la Principatele Unite, actualmente Liceul de Muzica Dinu Lipatti. Infiintarea acestei scoli s-a facut ca urmare a solicitarior insistente ale tatalui meu pentru a primi fonduri de la stat. A fost o scoala de circa 10-15 elevi. Ei s-au lansat profesional, dar la un moment dat au disparut. Unii au plecat din tara, altii s-au stins din viata”, a intervenit nepotul lui Fanica Luca, Rares.
Potrivit familiei mostenitoare, tineretea lui Gheorghe Zamfir si a colegilor lui de clasa a fost marcata de Fanica Luca. “Acestia veneau din provincie, erau oameni nevoiasi, iar aici in Bucuresti, fara ca el sa fi avut vreodata pretentia ca le-a oferit conditii de lux, a solicitat Ministerului Culturii fonduri pentru hrana lor, sa le faca o cantina. Instrumentul este foarte solicitant, ei erau niste tineri plapanzi, nimeni din Minister nu pricepeau ce e ala nai, in schimb un virtuoz stia ce e aia. A obtinut in final un supliment pentru mancarea elevilor.
“Parintii mi i-au dat sanatosi si eu sa-I fac tuberculosi?”, spunea tatal meu. Cateodata ii lua si ii ducea la restaurant, chiar pe banii lui”, isi mai aduce aminte Marica Luca.
Nu au mai ramas foarte multi in viata, dar nici cei care au ajuns departe in cariera lor nu pare ca le pasa. Potrivit Maricai Luca, Gheorghe Zamfir ar fi cel mai bun exemplu.
“Damian Luca a fost primul care a facut scoala de nai a tatalui meu. A fost un talent innascut, iar bunicul meu nu a facut decat sa-l invete meserie. Era un stranepot de-al lui. Aveam pretentii macar la el sa improspateze memoria lui Fanica Luca, sa aduca in actualitate. Un al doilea a fost Gheorghe Zamfir”, a mai adaugat ea. De altfel, intre mostenitorii marelui Fanica Luca si Gheorghe Zamfir exista un conflict deja vechi, intins pe ani de zile.
“Zamfir a facut un gest urat, la o emisiune TV, unde a iesit si a spus ca eu nu sunt fiica maestrului. Eu o sa caut sa vorbesc altfel cu el, printr-un avocat si daca nu-i cuminte..Tot ce-l inconjoara pe acest om sunt dusmanii lui, si afara si aici. El a fost urmarit de Securitate”, povesteste femeia cu glasul nervos.
“A venit la cimitir si a promis ca face statuie, fel si fel de lucruri. N-a facut nimic. Ce interes are el sa vorbeasca de Fanica Luca? Mi-aduc aminte ca a venit la un moment dat la mine si mi-a cerut un nai de-al taticului meu, ca el n-are nai. Am si eu prieteni in Franta. Vorbesc cu ei si-mi spun: Marica draga e un circar, pe el toata lumea il inseala, de nimeni nu e multumit”.
Pe langa faptul ca nu a stiut sa cinsteasca memoria marelui naist, Marica Luca sustine ca Gheorghe Zamfir ar fi chiar un barbat violent: “Este o bruta, cunosc situatii de acolo. De exemplu, in perioada 55-58, statul roman primea elevi din Coreea de Nord. Stiu foarte bine ca Gheorghe Zamfir s-a batut cu un coreean pana la sange, este violent”, a mai spus fiica lui Fanica Luca.
De parca atmosfera incepuse deja sa fie prea tensionata, baiatul ei cel mare Rares a preferat sa intervina si sa modifice traseul criticilor dure facute de mama sa la adresa naistului.
“In studentie l-am cunoscut pret de cateva ore pe marele actor Ernest Maftei. In acele ore, eu am cunoscut nu numai omul ci si artistul, atunci am aflat ca intr-adevar artistii, muzicantii, actorii, au un eu extrem de dezvoltat, prea dezvoltat. In esenta, asta cred ca spune mama: sunt oameni dificili, multi dintre ei nu cunosc modestia”, a completat Rares.
Intra maine pe CANCAN.ro si citeste povestea fabuloasa a marelui naist Fanica Luca! Afla despre romanul care le-a cantat Regelui Carol sau presedintelui Roosevelt, care a jucat pe zeul Pan intr-o piesa la teatrul regal londolez Palladium, care a fost cununat de insusi sociologul Dimitrie Gusti, dar si cel care a avut sute de aventuri in lumea-ntreaga.
sursa: cancan.ro