31 de ore de groază şi neputinţă. Atât a stat o femeie blocată în casă lângă mama sa, moartă de Covid-19. Un chin inimaginabil prin care a trecut și nepoata victimei, de doar 4 ani. O zi şi jumătate au stat fără căldură şi mâncare, în aşteptarea unei decizii de la autorităţile care şi-au pasat responsabilitatea de la una la alta. Un nou episod din campania Povestea Ta arată dramele inimaginibile ale celor ignoraţi.
- Copilul a rămas blocat în casă cu mama lui, după ce bunica a murit răpusă de coronavirus.
- Scrie-ne despre experiența prin care treci la povesteata@antena1.ro.
Fără căldură, mâncare sau vreo veste de la instituțiile care ar fi trebuit să gestioneze o astfel de situație. Așa au trecut primele 16 ore de la moartea femeii.
”O mamă trebuie să se întărească, dar ați văzut că nici nu mai poate să vorbească. Cât să te întărești când tragi de mama ta târâș ca sa o pui în sicriu într-un sac?”, spune verișoara femeii.
Strânși în fața casei, apropiații au încercat să scoată fetiţa de acolo. Nu s-a putut pentru că ambele sunt suspecte de Covid-19. Verișoara femeii a cerut ajutor de la autorităţi. Prima încercare: Direcția de Sănătate Publică Argeș. Răspunsul?
Rudă: ”Buna seara, numele meu este Spirea Popescu Rodica și vă sun din Costești, Zorile, str Visinilor nr 8”
DSP: ”Nu imi dati toate detaliile astea că nu mă intereseaza. Spuneți întrebarea ca să știu cum să vă ajut. (…) Eu nu vă pot ajuta. De ce nu ați sunat toata ziua pentru lucrul asta?”
Rudă: ”Nu ne-a îndrumat nimeni, nu am știut”
DSP: ”În seara asta nu cred că poate cineva să vă facă. Doamna doctor nu este, în schimb mâine este”
A doua încercare a fost la primarul localității Costești. Și de data asta s-au înșelat.
Ruda: ”Până dimineață ce să facem cu copilul?”
Primar: ”Păi maică-sa ce face?”
Ruda: ”Maică-sa stă lângă copil și lângă decedată.”
Primar: ”Și ea nu are voie să iasă din casă, sau ce se întâmplă? Cum adica nu se duce să facă focul în casa? Asta e o tampenie!”
Tot rudele au găsit o soluţie provizorie. Au adus o aerotermă ca să treacă noaptea cu bine.
Am vrut să vedem cum de a fost posibilă o astfel de situație. La întrebările puse de Observator, oficialii au pasat responsabilitatea de la unul la altul.
Reporter: ”Echipajul care ajunge la familie, fie că e SAJ, fie că e SMURD, colaborează cu DSP? Transmite mai departe informaţiile?”
Aura Copciag DSP Argeș: ”Da, în general în termen de 24 de ore le transmite decesul constatat. Familia trebuie să anunţe o firmă de pompe funebre autorizată”.
De la DSP, ajungem la Ambulanță, unde aflăm că echipajul a raportat decesul către DSP după 24 de ore. Așa este procedura, spun asistenții. Persoanele decedate astăzi sunt raportate mâine. Angajații de la ambulanță spun însă că i-au lăsat femeii un număr de telefon al firmei de pompe funebre și au îndrumat-o către medicul de familie. Aici se închide cercul vicios.
Medic de familie: ”S-a luat legătura cu DSP-ul. Am sunat o oră și jumătate. Nu mi-a răspuns nimeni. Într-un final am sunat o asistenta pe care o aveam eu în telefon și mi-au spus că eu trebuie să dau certificatul de deces și apoi luat legătura cu pompele funebre”.
Primarul spune în continuare că e vina familiei, că s-a mișcat mult prea încet.
Primar: ”De ce? Cu mască să intre, să faca focul, apoi sa iasa. Cum să nu intre? Asa știti dumneavoastra?”
Reporter: ”Dumneavoastra ați intra doar cu mască?”
Primar: ”Da, am intrat.”
Reporter: ”La pozitiv?”
Primar: ”La pozitiv am intrat cu masca si eu personal am intrat. Nu aveti curaj sa intrati? ”
După mai bine de 31 de ore, firma de pompe funebre a venit să ia cadavrul din casă. Încercăm împreună să găsim vaccinul pentru ignoranța din sistemul de sănătate.
sursa: https://observatornews.ro/campanii/fetita-de-patru-ani-tinuta-in-casa-cu-bunica-moarta-de-covid19-la-arges-povestea-ta-o-campanie-observator-403363.html?utm_source=Facebook%2520Observator&utm_campaign=Facebook&utm_medium=Social&utm_term=articol&utm_content=403363&fbclid=IwAR002MP4jRf1EisrvYxa2vrpeZ-JhMSfCcNt0_5FVOjlqKT2Dv30WQn884E