Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) anunță că va strânge semnături pentru organizarea unui referendum menit să schimbe Legea vânzării terenurilor agricole, în acord cu ceea ce vor românii, informează AgroIntel. Președintele LAPAR, Laurențiu Baciu, a declarat pentru Agrointeligența că aceasta este singura soluție pe care România o mai are pentru a-și proteja pământul în fața marilor tranzacții pe care le fac străinii la noi în țară și că, până la acest moment, propunerile cu care au venit fermierii nu se regăsesc în nici una dintre drafturile discutate la MADR pentru modificarea!
„În ceea ce privește legea vânzării terenurilor, nu se mai întâmplă nimic! O lege pentru care ne tot luptăm nu va ieși în veci și dacă va ieși, nu va spune nimic sau va fi mai rea decât a fost până acum. Tot avem discuții, consultări, mergem la MADR cu propuneri și partea MADR pare să vrea numai să ne convingă că nu avem dreptate. Nu putem facem nicio modificare pentru că îi deranjăm pe alții: la noi, întâi ai grijă de ceilalți, și pe urmă de tine, ca popor. Chiar azi (n.r. – 31 august a.c.) am fost la minister și am întrebat în ce stadiu se află legea vânzării terenurilor. Mi-au fost arătate niște draft-uri care, din punctul nostru de vedere, nu au nici o legătură cu propunerile noastre. Am plecat foarte dezamăgit de acolo și în acest sens m-am gândit la o altă soluție, una care o să fie mai eficientă decât modificarea unor legi, și anume la strângerea de semnături pentru a determina Președinția României să organizeze un referendum privind vânzarea terenurilor către străini”, a declarat președintele LAPAR.
Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România va trimite o poziție oficială către Președintele României și către Guvern, pentru a-i informa despre demersurile pe care asociația le va întreprinde în perioada următoare, demersuri ce au ca scop final modificarea Constituției.
„În același timp vom trece și la treabă, adică la strângerea de semnături, pentru a-l determina pe Președintele României în vederea inițierii unui referendum privind vânzarea terenurilor către străini. Văd că prin lege nu vom face nimic. Prin referendum se va lămuri pentru totdeauna ce vrea poporul român: vrea să-și vândă pământul sau nu vrea să-și vândă pământul. Inițiativa noastră urmărește schimbarea Constituției României, astfel încât terenurile agricole să fie patrimoniu național, și nu un bun oarecare ce poate circula oricum. Ca orice bun patrimonial, pământul trebuie să aibă un statut special”, spune președintele LAPAR.
Vânzarea terenurilor agricole către străini a luat proporții și, fără o situație exactă asupra suprafeței pe care străini o au în proprietate, fermierii se tem că în scurt timp vor pierde și puținul pământ ce le-a mai rămas.
Revizuirea Constituției poate fi inițiată de Președintele României la propunerea Guvernului, de cel puțin o pătrime din numărul deputaților sau al senatorilor, precum și de cel puțin 500.000 de cetățeni cu drept de vot. În cazul cetățenilor care inițiază revizuirea Constituției, aceștia trebuie să provină din cel puțin jumătate din județele țării, iar în fiecare din aceste județe sau în municipiul București trebuie să fie înregistrate cel puțin 20.000 de semnături în sprijinul acestei inițiative.
Ȋn proiectele guvernului, statul român e ultimul pe listă
Tot ieri, premierul Dacian Cioloș a anunțat că Guvernul va propune o serie de măsuri „menite să limiteze vânzarea terenurilor agricole și să încurajeze achizițiile de terenuri de către cei care doresc să le lucreze”, anunță Agerpres.
„Cred eu că, în maxim trei săptămâni, o lună de zile, o să putem să punem pe masă câteva propuneri noi la care se lucrează acum la Ministerul Agriculturii. Aici analizăm pe de-o parte, oportunitatea de a veni cu o propunere legislativă nouă sau ordonanță de urgență, sau de a merge cu propuneri de amendamente pe proiectele de legi care sunt deja în Parlament pe acest subiect și avem discuții cu parlamentari. Lucrăm pe câteva idei care să revadă puțin dreptul de preempțiune, să favorizeze pe cel care lucrează terenul sau colectivitățile locale, chiar statul”, a declarat Cioloș, la TVR.
El a vorbit și despre soluții privind încurajarea achizițiilor de terenuri. „Pe noi ne interesează ca terenurile să nu fie achiziționate pentru a fi speculate, ci să fie lucrate și de asta ne gândim inclusiv la anumite termene minimale de la care, după ce s-a cumpărat un teren, el să poată fi dat în folosință tocmai pentru a încuraja achizițiile de terenuri din partea celor care doresc să le lucreze”, a mai spus Cioloș.
Cine vor fi proprietarii terenurilor și cine lucrătorii, domnule prim-ministru? Și ce rost mai are să ne răscumpărăm Cumințenia lui Brâncuși, dacă ne vindem Pământul?
sursa: activenews.ro
RECLAMĂ
RECLAMĂ