Acasă Stiri Femeia de 73 de ani care a scris cu ac și ață...

Femeia de 73 de ani care a scris cu ac și ață poezia Luceafărul, timp de trei ani

488
0

Este îmbrăcată în costum tradițional. Zâmbește cald și merge legănat. Are 73 de ani și ne predă o lecție mai prețioasă decât orice curs. O femeie poezie, care deși nu a trecut prin multe școli, vorbește frumos și elevat, pentru că a citit mult. Maria Tudor este bunica pe care fiecare dintre noi și-ar fi dorit-o seara să îi citească povești. Ea nu doar că le citește, ci le și țese. Timp de trei ani a scris cu ac și ață, pe o pânză de cânepă, toate cele 98 de strofe ale poeziei Luceafărul

RECLAMĂ

Celebrarea zilei celui mai mare poet român – Mihai Eminescu, la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova, a fost un moment de oprire din goana zilnică și conștientizare a valorilor, pentru toți cei care au reușit să ajungă la evenimentul organizat de profesorul Angel Stănciulescu, directorul Colegiului Național „Carol I”.

Sala s-a umplut repede de scriitori, elevi, profesori. Așezată pe un scaun în fața tuturor, tanti Maria Tudor s-a bucurat de toată prețuirea. O femeie simplă din Cugir, care își crește nepoata singură, pentru că singura sa fiică a murit și-a găsit mereu alinarea în poezie. I-a plăcut să citească și nu s-a oprit din a face asta nici astăzi. Mihai Eminescu este poetul ei preferat.

„Mi-a plăcut dintotdeauna să citesc ce a scris Eminescu. În poeziile lui este multă imaginație, iubire. În ele vorbește despre viață, iubire, natură într-un mod atât de frumos. Îmi place tot ce a scris și cred că tinerele generații ar trebui să îi citească poeziile, să le interpreteze, să își dea seama de valoarea lor. Poezia îți dezvoltă gândirea”, spune Maria Tudor.

Pasiunea pentru citit a moștenit-o de la tatăl ei și spune că este foarte important ca tinerii și copiii de astăzi să îi vadă pe cei din jurul lor citind, pentru că numai așa vor prelua acest obicei înălțător.

„Nici eu, nici tata nu am făcut multă școală, dar am citit mult. Am văzut la el cât de important este să citești, să înțelegi ce citești, să te bucuri de ce descoperi în fiecare carte și să înveți lecții”, adaugă Maria Tudor.

În semn de prețuire pentru opera lui Eminescu, Maria Tudor a țesut, cu ață roșie, pe o pânză de cânepă toate cele 98 de strofe ale poeziei Luceafărul. A durat trei ani până când pânza să fie toată cusută, așa cum și-a dorit.

„Am lucrat mai mult noaptea. Ideea de a face această pânză mi-a venit într-o seară, după ce am recitit a nu știu câta oară poezia Luceafărul. Mi-am dorit în acest fel un omagiu acestui poet pe care l-am adorat și pe care ar trebui să îl prețuim toți pentru toată moștenirea culturală pe care ne-a lăsat-o”, ne spune femeia.

Tanti Maria s-a născut în satul Ponor din Munţii Apuseni în 19 august 1946. În satul natal a urmat primii ani de şcoală şi a învăţat de la părinţi şi bunici să ţeasă la război, să croşeteze şi să coasă, dar şi multe alte treburi din gospodăriile ţărăneşti. În căutarea unui loc de muncă, s-a mutat în anul 1973 la Cugir unde a lucrat timp de 25 de ani la uzina Mecanică.

Acum își crește singura nepoată și se roagă să aibă putere să continue să coase.

Maria Tudor a vorbit le-a vorbit copiilor, care au venit să o întâlnească la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, despre cum lectura le poate dezvolta mintea și face viața mai frumoasă.

„Să citiți dragii mei, așa o să vă dezvoltați mintea, vocabularul și o să vedeți viața mai frumoasă”.

Sursa: mediazece

RECLAMĂ
Articolul precedentAccident mortal la Sibiu, Fiat Punto dezintegrat în impactul cu un autocar 
Articolul următorAlertă de urgenţă pentru găsirea Alinei, o fată de 16 ani dispărută la Suceava. Poliţia cere ajutor