Economistul Adrian Negrescu a explicat ce urmează după creșterea TVA.
Se discută tot mai intens despre noi măsuri de austeritate pe care Guvernul Bolojan le adoptă în perioada următoare. Societatea românească pare tot mai polarizată. În stradă ies bugetari, sindicaliști și agricultori, în timp ce online-ul e dominat de dispute aprinse legate de măsurile fiscale și sustenabilitatea economică a țării. În centrul acestor tensiuni se află majorarea TVA, care vine în mod inevitabil în luna august. Mai mult, unele voci din media românească avertizează că Guvernul ar putea crește din nou TVA-ul în toamnă, pentru a face față presiunilor bugetare. Economistul Adrian Negrescu a explicat, în exclusivitate pentru DC News, ce înseamnă în mod real creșterea TVA, cum se traduce ea la raft, cu cât cresc efectiv prețurile și ce consecințe economice aduc.
„Nu trebuie să ne așteptăm la creșteri spectaculoase de prețuri la raft, dar asta dintr-un singur motiv…”
„Nu trebuie să ne așteptăm la creșteri spectaculoase de prețuri la raft, dar asta dintr-un singur motiv. Puterea de cumpărare a românilor a scăzut atât de mult, încât nici producătorii, nici comercianții nu sunt dispuși să sacrifice, practic, vânzările, chiar și-n climatul acesta al creșterilor de prețuri. Altfel spus, vom asista la scumpiri de 10%, maximum 15% pe unele sortimente, și, pe de altă parte, vom vedea o accentuare a unui fenomen pe care deja l-am mai văzut în România, și anume mă refer la ‘shrinkflation’. Fenomenul vizează reducerea cantității de produs și menținerea prețului. Cu alte cuvinte, vom vedea produse mai mici, dar cu același preț ca cel de dinainte de creșterea taxelor de la 1 august. În același timp, e de așteptat să vedem o restructurare a ofertei de produse alimentare de la raft. Producătorii își vor schimba puțin opțiunile. În unele cazuri vor produce alimente mai ieftine, cu puțin, dar probabil mai slabe calitativ și într-un număr mai redus. Astfel, pe rafturile magazinelor nu vom mai avea aceeași bogăție de oferte pe care o vedem în momentul de față.
Probabil, pentru majoritatea românilor, luna august și următoarele luni de toamnă vor reprezenta o adevărată vânătoare de promoții. Principala masă a zilei va fi dictată, în cazul multor persoane, de promoțiile, discounturile, de ofertele aflate în magazine. Probabil că în lunile următoare din ce în ce mai mulți români se vor uita cu mai mare atenție la produse, la mărimea lor, la prețurile de la raft și își vor instala aplicațiile marilor lanțuri de magazine în tentativa de a reuși să salveze niște bani, în baza punctelor, în baza promoțiilor și a altor artificii de marketing pe care le vor introduce. Cert este că, chiar dacă prețurile, în anumite instanțe, vor crește, să nu ne așteptăm la o scădere semnificativă a consumului în România, având în vedere că românii, în general, când vine vorba de viața de zi cu zi, sunt preocupați de două elemente esențiale: să își plătească facturile și să acopere cele trei mese ale zilei”, a explicat economistul Adrian Negrescu.