Panica pune încet-încet stăpânire pe întreaga lume pe măsură ce bilanțul epidemiei de coronavirus din China se agravează. La ora actuală sunt 81 de morți și aproape 3000 de cazuri la nivel mondial
Panica pune încet-încet stăpânire pe întreaga lume pe măsură ce bilanțul epidemiei de coronavirus din China se agravează. La ora actuală sunt 81 de morți și aproape 3000 de cazuri la nivel mondial.
În timp ce organizațiile internaționale se codesc să declare o pandemie, oamenii și-au adus aminte că acum 100 de ani, în 1920, lumea se confrunta cu epidemia de gripă spaniolă, debutată în 1918.
Ce e și mai ciudat este că și la 1820 lumea se lupta cu o epidemie de holeră, care a decimat Asia.
Coincidența-coincidențelor, la 1720, epidemia de ciumă bubonică din Europa a distrus populația orașului francez Marseille.
La fiecare 100 de ani o epidemie, iar numărul victimelor din ce în ce mai mare.
1720: Marea Ciumă din Marseille a făcut 50.000 de morți în oraș și încă 50.000 în provinciile învecinate.
1820: Bilanțul holerei care a lovit Asia și a ajuns până în Europa nu a putut fi niciodată stabilit. Ne putem face doar o idee despre mortalitatea ridicată a epidemiei dacă ținem cont că numai în Bangkok au murit 30.000 de oameni.
1920: Gripa spaniolă a fost un dezastru greu de imaginat – 500 milioane infectați la nivel mondial. Estimările privind morții merg de la 50 la 100 de milioane de oameni.
Este prea devreme să spunem ce ne așteaptă de la actuala epidemie, dar perspectivele sunt înspăimântătoare. Potrivit specialiștilor, rata mortalității în cazul infecției cu coronavirus este de 15%, mult mai mult decât alte infecții similare, în care mortalitatea este de doar 3%.
La fel de grav este faptul că specialiștii chinezi au anunțat că boala se poate transmite încă din perioada de incubație, cu mult înainte ca purtătorul să dea semne de boală. Această posibilitate face ca toate măsurile de control luate pe glob să fie inutile. Controalele de pe aeroporturi nu servesc la nimic dacă un pasager purtător de coronavirus se prezeintă perfect sănătos, fără febră, fără măcar să strănute. Este foarte posibil ca oamenii aceștia să umble o săptămână sau două printr-un oraș european, împrăștiind coronavirusul în stânga și-n dreapta.
Am putea crede că este un mod prin care planeta mai reduce din populație, dar la fel de bine ne putem întreba dacă nu este vorba de forțe obscure care încearcă același lucru. Tot mai multă lume vorbește de o armă biologică, un virus scăpat din laborator sau pur și simplu un virus plantat discret – nu întâmplător în China, o țară care deranjează prin puterea economică. Iar efectele se văd, coronavirusul nu a lovit doar populația, ci și economia Chinei.
Sursa: bpnews