Informațiile apar într-un moment de maximă tensiune în Europa, în care mai mulți oficiali i-au cerut miliardarului, om de bază în viitoarea administrație a lui Donald Trump, să nu se mai amestece în afacerile interne ale altor state, scriu Reuters și Financial Times.
Elon Musk a discutat în privat cu aliații săi despre modul în care Keir Starmer ar putea fi înlăturat din funcția de prim-ministru al Regatului Unit înainte de următoarele alegeri generale, potrivit unor persoane informate cu privire la acest subiect.
Potrivit Financial Times, cel mai bogat om din lume, aliat al președintelui ales al SUA, Donald Trump, analizează modul în care el și aliații săi de dreapta pot destabiliza guvernul laburist britanic, dincolo de postările agresive pe care le-a publicat deja la foc automat pe platforma X, au declarat aceste persoane.
„Punctul său de vedere este că însăși civilizația occidentală este amenințată”, a adăugat una dintre persoane.
Potrivit inmformațiilor, Musk a căutat informații cu privire la posibilitatea de a obține sprijin pentru mișcările politice britanice alternative – în special pentru partidul populist de dreapta Reform UK – pentru a forța o schimbare de premier înainte de următoarele alegeri.
Pista lui Musk
Directorul executiv al Tesla, SpaceX și X a manifestat un interes deosebit pentru politica britanică în ultimele șase luni și a criticat din ce în ce mai dur guvernul Starmer, cerând regelui Charles să dizolve parlamentul sau întrebându-și urmăritorii pe X dacă nu cumva SUA ar trebui să îi „elibereze” pe britanici.
În ultima săptămână, el a cerut o nouă anchetă națională privind cazurile de viol și de exploatare sexuală care au implicat bande formate în principal din bărbați britanici-pakistanezi în mai multe orașe britanice – un scandal cu rezonanță în Regatul Unit.
Musk l-a acuzat pe Starmer, fost director al procuraturii pentru Anglia și Țara Galilor, care s-a ocupat de abuzurile sexuale asupra copiilor, că este „complice” la violarea Marii Britanii.
El a descris-o pe Jess Phillips, o oficială a guvernului, drept „o apologetă a genocidului violului”, după ce aceasta a respins o cerere a consiliului din Oldham, care voia ca Ministerul de Interne să deruleze o anchetă condusă de guvern cu privire la scandalul de exploatare sexuală și viol din Greater Manchester.
Starmer a respins cu fermitate criticile lui Musk cu privire la perioada sa ca procuror. El a declarat luni că cei care „răspândesc minciuni și dezinformări” nu sunt interesați de victime, ci mai degrabă de „ei înșiși”. Iar Phillips l-a acuzat pe Musk că i-a pus viața în pericol.
Matt Goodwin, un comentator politic de dreapta, a declarat că Musk – și alți americani – au devenit „fascinați” de scandalul violurilor din Marea Britanie în ultima săptămână, în parte pentru că „este atât de oribil”.
Dar el a spus că, de asemenea, crede că acest lucru se datorează faptului că Musk are „o neîncredere instinctivă în guvernul laburist și în Keir Starmer”.
Varianta Reform UK, dar fără Farage
O altă evoluție spectaculoasă în relația lui Musk cu Marea Britanie este conflictul său cu Nigel Farage, liderul partidului Reform UK, pe care miliardarul ar vrea să-l finanțeze.
Ruptura vine după ce cei doi s-au întâlnit la reședința Mar-a-Lago a lui Trump din Florida, luna trecută, iar politicianul britanic l-a descris pe miliardar drept un „prieten”.
Marți, Farage a minimalizat conflictul. El a declarat la radio LBC că se va întâlni cu Musk la sfârșitul acestei luni și că intenționează să călătorească în SUA pentru a participa la inaugurarea lui Trump la Washington. „Nu doresc să intru în război cu Elon Musk și nu am de gând să o fac”, a adăugat el.
Starmer, în schimb, nu are de gând să participe la inaugurarea lui Trump. Nici liderul conservator Kemi Badenoch nu intenționează să participe.
Un interviu incomod și nemulțumire tot mai mare în Europa
Separat, Musk urmează să o găzduiască joi pe lidera partidului extremist Alternativa pentru Germania (AfD), Alice Weidel, într-un interviu în direct pe X, cu mai puțin de două luni înainte de alegerile anticipate din Germania.
Interviul și susținerea lui Musk pentru AfD au stârnit critici în Germania și în alte state europene, unde oficialii l-au acuzat pe miliardar că se amestecă în afacerile interne ale aliaților americani.
La începutul acestei săptămâni, prim-ministrul norvegian Jonas Gahr Stoere și-a exprimat îngrijorarea cu privire la implicarea lui Musk în problemele politice ale țărilor din afara Statelor Unite.
Emmanuel Macron a avut și el o declarație critică la adresa omului de afaceri, în vreme ce mai mulți oficiali din UE au cerut Comisiei Europene să ia măsuri pentru a sancționa platforma X.