Cazul de corupție din bani publici ”Gala Bute” a ieșit la iveală în 2011 urma unei investigații a ziariștilor de la ”Gazeta Sporturilor”, începută în 2011, pe când Elena Udrea era ministru. În urma punerii sub acuzare de către DNA, Elena Udrea a fost condamnată definitiv de instanța supremă, în iunie 2018, la 6 ani de închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciu în dosarul Gala Bute. După ce s-a intrat într-o spirală a justiției, în urma deciziei Curții Constituționale, s-au judecat constestațiile în anulate și Înalta Curte a ajuns la un verdict final: se păstrează condamnările din 2018.
Completul de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justitie a respins azi, cu majoritate, contestațiie în anulare formulate în dosarul „Gala Bute”. Elena Udrea, Rudel Obreja și Tudor Breazu, trimiși în judecată de DNA în aprilie 2015, vor trebui să execute pedepsele cu închisoarea primite. Completul format din judecătorii Hermina Iancu, Oana Burnel, Anca Alexandrescu, Ioana Ilie si Dan Enescu a respins azi, ca nefondate, contestațiile în anulare din dosarul „Gala Bute”. Iată minuta deciziei celor cinci judecători:
„Respinge ca nefondate contestațiile în anulare ale PICCJ și ale condamnaților împotriva Deciziei 93 din 2018 a ICCJ. Cu opinie separata, în sensul admiterii contestațiilor în anulare a PICCJ și ale condamnaților.” Condamnările din dosarul „Gala Bute” Judecarea contestațiilor în anulare a început în noiembrie 2018. Cu câteva luni mai devreme, in iunie 2018, ÎCCJ anunța condamnările definitive în acest dosar: ● Elena Udrea, fost ministru al dezvoltării – 6 ani de închisoare ● Rudel Obreja, fost președinte FR Box – 5 ani de închisoare; ● Tudor Breazu, asistent personal al Elenei Udrea – 3 ani de închisoare; ● Ana-Maria Topoliceanu, fosta şefă a CNI – 3 ani de închisoare cu suspendare;
● Ştefan Lungu, fost consilier al ministrului Elena Udrea – 1 an şi 6 luni de închisoare cu suspendare; ● Dragoş Botoroagă, om de afaceri din Petroșani – 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare; ● Gheorghe Nastasia, fost secretar de stat în MDRT – 4 ani de închisoare cu suspendare;
● Ion Ariton, fost ministru al Economiei – achitat. Istoricul dosarului „Gala Bute” Iulie 2011 – La București a fost organizată Gala de box „Lucian Bute”, eveniment sportiv finanțat cu fonduri europene în urma deciziei ministrului Dezvoltării Regionale și Turismului, Elena Udrea. Încă dinainte de desfășurarea galei de box, Gazeta Sporturilor/Libertatea a sesizat mai multe nereguli legate de contractul dintre ministerul condus de Elena Udrea și firma președintelui Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja, organizatoarea evenimentului. Seria dezvăluirilor publicate de echipa Gazetei s-a întins pe parcursul a 4 ani, până la sfârșitul lui 2015.
Octombrie 2011 – DLAF s-a autosesizat și a demarat un control având ca temă finanțarea și organizarea Galei Bute, verificări ce s-au finalizat cu trimiterea dosarului la DNA. 25 februarie 2015 – Procurorii DNA au emis pe numele Elenei Udrea 3 mandate de arestare preventivă în dosarul „Gala Bute”. Rudel Obreja se afla deja în arest preventiv din 5 februarie. Aprilie 2015 – DNA a trimis în instanță dosarul „Gala Bute”. Potrivit procurorilor, Elena Udrea a decis organizarea galei de box după discuții cu președintele FR Box, Rudel Obreja. Ulterior, ea le-a cerut subordonaților din Ministerul Dezvoltării să găsească soluții pentru finanțarea meciului, „urmărind obţinerea unor beneficii electorale, prin asocierea imaginii sale cu cea a lui Lucian Bute”.
DNA susține că „sumele obținute de Udrea au intrat fie nemijlocit în patrimoniul ei (în numerar ori prin plata unor bunuri și servicii), fie în patrimoniul unor persoane indicate de ea (filiala din București a unui partid și Rudel Obreja)”.
Udrea a fost acuzată de trei infracțiuni de luare de mită, abuz în serviciu și tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene. Mai 2015 – Elena Udrea a fost eliberată din Penitenciarul Târgșor și plasată în arest la domiciliu. După 30 de zile, ea a fost pusă sub control judiciar. Martie 2017 – În prima instanță, Elena Udrea a primit o condamnare de 6 ani de închisoare, Rudel Obreja – 5 ani de închisoare cu executare, Ștefan Lungu – 1 an și 6 luni de închisoare cu suspendare, Ana Maria Topoliceanu – 3 ani de închisoare cu suspendare, Tudor Breazu – 3 ani de închisoare cu executare, Dragoș Botoroagă – 2 ani și 6 luni cu suspendare, Gheorghe Nastasia – 4 ani de închisoare cu suspendare. Ion Ariton, fostul ministru al Economiei, a fost achitat.
Februarie 2018 – Elena Udrea a anunțat că se află în Costa Rica, unde a fugit împreună cu Alina Bica, fosta șefă a DIICOT. Ambele solicitau acolo azil politic. În aprilie, Udrea a anunțat că e însărcinată.
Iunie 2018 – Înalta Curte de Casație și Justiție a dat verdictul final în dosarul „Gala Bute”, menținând condamnările pronunțate pe fond. Patru luni mai târziu, Elena Udrea și Alina Bica au fost reţinute, în baza unor mandate Interpol, emise la cererea României. Decembrie 2018 – Curtea Constituțională a României a decis că, la nivelul Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie, Completurile de 5 judecători, deci și cel care o condamnase pe Udrea, au fost nelegal constituite. Noiembrie 2018 – Elena Udrea, Rudel Obreja și alți doi inculpați din dosar au formulat contestaţii în anulare împotriva sentinței din dosarul „Gala Bute”. La 20 decembrie 2018, ÎCCJ a admis în principiu, contestațiile și a dispus suspendarea executării pedepselor. A doua zi, și DNA a formulat o contestație în anulare ce viza „modificarea unor soluții de achitare și respectiv caracterul redus al pedepselor aplicate, cu suspendare pentru unii dintre inculpați, de către instanța de fond”,
Sursa libertatea.ro