
Pe timpul verii, unul dintre cele mai folosite electrocasnice din casă este aparatul de aer condiționat, dar nu toți românii știu că acesta poate aduce o creștere considerabilă a facturii la energie electrică.
Potrivit unei analize realizate de Asociația Energia Inteligentă, într-un apartament cu două camere consumul obișnuit fără aer condiționat poate ajunge la 100 kWh/lună.
Asta înseamnă o factură de aproximativ 66,47 lei cu TVA, având în vedere că prețul actual este plafonat la 0,68 lei/kWh.
Lucrurile se schimbă radical, însă, imediat ce începem să pornim aerul condiționat.
Cum influențează aerul condiționat factura la curent
Un aparat de aer condiționat cu o capacitate de 18.000 BTU/h (echivalentul a 5.274 W) este suficient pentru un apartament de două camere. Acest tip de aparat consumă, în medie, 1,55 kWh, dacă setăm o scădere a temperaturii interioare de la 30-32°C la un ambient confortabil de 25-27°C.

Potrivit sursei citate, într-o lună obișnuită de vară, un bucureștean folosește aparatul de aer condiționat în jur de 4 ore pe zi, ceea ce înseamnă cam 100 de ore pe lună. Astfel, consumul suplimentar generat ajunge la 185 kWh/lună.
Prin urmare, față de consumul inițial de 100 kWh, utilizarea aerului condiționat adaugă 87 kWh, iar asta înseamnă că vom avea o creștere de 47% a consumului total. În plus, se depășește pragul de tarifare redusă și se aplică un preț de 0,80 lei/kWh pentru consumul între 100 și 255 kWh/lună.
Rezultatul acestui consum? Factura crește la 148 lei cu TVA, adică un salt de 123% față de situația inițială. Practic, aerul condiționat contribuie la un cost suplimentar de aproximativ 81 de lei lunar.
Iar dacă vorbim de zile caniculare, cu temperaturi apropiate de 40°C, necesarul de răcire crește, iar aparatul de aer condiționat va funcționa, în medie, 6,5 ore pe zi. În total, după ce facem calculele, rezultă un surplus de 202 kWh față de consumul obișnuit. La un prag tarifar de 1,30 lei/kWh (pentru un consum între 255 și 300 kWh), factura lunară la energie va fi de 349 lei cu TVA.