Acasă Stiri Drama copiilor sărmani de la şcoala din Cioca Boca, judeţul Iaşi. Sărăcia...

Drama copiilor sărmani de la şcoala din Cioca Boca, judeţul Iaşi. Sărăcia aproape că i-a oprit să mai viseze

1509
0

Pentru cei 83 de copii sărmani care învaţă la şcoala din Cioca Boca, judeţul Iaşi, bogăţia are cu totul alt sens decât îl ştim cei mai mulţ dintre noi. Cei mai mulţi dintre ei nu au văzut o tabletă decât la televizor, în cazul în care îl au şi pe acela, iar lecţii pot face doar pentru că profesorii umblă prin sat şi le duc fişe pe care să lucreze.Drama copiilor sărmani de la şcoala din Cioca Boca, judeţul Iaşi. Aceşti copii au învăţat să nu mai creadă în Moş Crăciun în serile în care se culcau flămânzi, în care singurul bec din casă nu se mai aprindea pentru că vecinul nu le mai dădea curent electric, sau în zilele în care trebuiau să încalţe trei perechi de şosete în decembrie pentru că singurele încălţări pe care le au sunt nişte şlapi de cauciuc, relatează Ziarul de Iaşi. Drama copiilor sărmani de la şcoala din Cioca Boca, judeţul Iaşi. Şcoala online, dar fără internet.La şcoala din Cioca Boca învaţă 83 de copii. Din păcate, pe mulţi dintre ei sărăcia aproape că i-a oprit să mai viseze. Este dureros să auzi un copil de şase sau şapte ani care spune că aşteaptă de la Moş Crăciun încălţăminte, mâncare, iar cu o jumătate de glas, că şi-ar dori şi câteva dulciuri.

RECLAMĂ

Pentru copiii de la Cioca Boca şcoala arată ca un palat, cu ferestre mari, luminoase, cu desene colorate pe pereţi, cu apă şi săpun, şi o baie care luceşte a curăţenie. Învăţătoarele povestesc că se întâmpla foarte rar ca vreun copil să lipsească de la şcoală, atunci când orele se ţineau.

Acum pot doar să completeze acasă fişele pe care le fac cadrele didactice şi le împart prin sat. Le completează însă pe rând, pentru că mulţi au doar o singură masă în casă, şi cel puţin trei sau patru fraţi care aşteaptă să îşi facă temele.

De ore online nici nu poate fi vorba. În sat semnal la telefon prinzi doar cocoţat pe vreun gard, iar sigurele „dispozitive electronice” în multe dintre case sunt vreun radio prăfuit, poate un televizor sau un telefon vechi, cu butoane, şi fără acces la internet.

S-a încercat să se tragă fibră optică până în sat în urmă cu câţiva ani, însă cablul a dispărut de pe stâlp la câteva zile, iar firma nu a mai încercat să tragă altul, pentru că oricum nu ar fi avut foarte mulţi abonaţi. În şcoală nu au avut niciun caz de Covid-19, nici măcar în rândul cadrelor care fac naveta, însă clasele au trebuit să rămână goale pentru că aşa a cerut legea.

Pentru că în şcoală erau doar cadrele didactice care pregăteau fişele pentru elevi, directorul şi una dintre învăţătoare ne-au condus la câteva dintre familiile din sat pentru a sta de vorbă cu păriţii şi copiii din localitate.

„Copiii nu au nicio vină. Părinţii mai lucrează cu ziua, mai mănâncă un cârnat la crâşmă şi vin acasă, iar copiii se culcă noaptea flămânzi”, povesteşte o profesoară.

Jurnaliştii de la Ziarul de Iaşi au spus povestea pe scurt a patru familii din sat, care au cei mai mulţi copii la Şcoala Primară din Cioca Boca.

Familia Smău este compusă din cinci copii crescuţi doar de tată, pentru că mama lor i-a părăsit din cauza unui alt bărbat.

La familia Tudorache sunt nouă suflete, într-o casă pe care au ridicat-o în vară, dar de care mai bine nu s-ar fi apucat. Bărbatul familiei s-a accidentat grav cu drujba în timp ce lucra la casă, iar lanţul i-a retezat o parte din faţă.

La familia Bujor sunt cinci persoane care se înghesuie într-o singură cameră, a unui bordei, după ce casa le-a luat foc, iar alta nu au mai reuşit să construiască, iar la familia Ciudăi găsim alţi patru copilaşi părăsiţi de mamă, copii de care se îngrijesc bunicii atunci când tatăl este la muncă. Iar acestea sunt doar câteva dintre poveştile sărăciei de la Cioca Boca.

În Cioca Boca nu vezi nicio casă cu etaj, iar descrierea unei familii bogate e dată celei care nu se culcă noaptea flămândă, în care seara luminează un bec, iar copiii nu înfruntă iarna şi zăpada în şlapi sau tenişi. Însă asemenea familii sunt puţine în Cioca Boca.

Sursă foto Ziarul de Iaşi.

RECLAMĂ
Articolul precedentLudovic Orban: „De 8 zile suntem într-un trend descendent. Garantez 100% că nu va fi un lockdown după alegeri”
Articolul următorPoliția și Parchetul, gafă după gafă în dosarul fetei care a fost răpită de lângă unchiul ei / „Nu a venit nimeni să ridice înregistrările camerelor de supraveghere!”