Dragoș Anastasiu, vicepremierul care și-a anunțat recent demisia din Guvernul condus de Ilie Bolojan, a confirmat că a deținut un certificat ORNISS pe durata mandatului său. Acest document i-a permis accesul la informații clasificate ale statului român, în diferite grade de confidențialitate, atât în perioada în care a fost consilier prezidențial, cât și în timpul exercitării funcției de vicepremier.
Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă, unde fostul oficial a fost întrebat direct dacă a beneficiat de un astfel de certificat. Anastasiu a răspuns afirmativ și a precizat că nu și-a acordat singur certificatul, ci l-a primit conform procedurilor instituționale.
Întrebat despre procesul de obținere a certificatului ORNISS, Anastasiu a făcut referire la faptul că nu există un simplu formular standard pentru astfel de situații.
„Să nu credeţi că există certificat ORNISS, nu cu un formular, o cărticică”, a mai spus acesta.
O altă temă abordată în cadrul conferinței a fost eventuala cunoaștere de către președinte sau premier a implicării sale în dosarul instrumentat de DNA. Anastasiu a declarat că nu a informat personal aceste autorități despre situația sa, iar despre eventualele acțiuni ale instituțiilor statului în acest sens a afirmat că nu are cunoștință.
Anastasiu spune că nu premierul i-a cerut demisia
În legătură cu demisia sa, Dragoș Anastasiu a afirmat că premierul nu i-a solicitat retragerea din funcție, decizia fiind asumată de el personal. Acesta a susținut că a avut discuții frecvente cu șeful Guvernului, inclusiv în ziua respectivă, și că a primit asigurări privind respectarea deciziei luate.
Anastasiu a precizat și că a discutat cu premierul despre controversa publică legată de așa-numita „șpagă de supraviețuire”, subiect care a generat reacții ample în spațiul public după ce a explicat anterior că a oferit bani unui funcționar ANAF timp de opt ani, justificând acest gest prin nevoia de a proteja activitatea firmei sale și locurile de muncă ale angajaților. Întrebat dacă premierul a fost de acord cu poziția sa, Anastasiu nu a oferit un răspuns clar, sugerând că această întrebare ar trebui adresată direct prim-ministrului.
Referitor la acceptarea funcției guvernamentale, deși era implicat într-un dosar penal, fostul vicepremier a spus că a analizat situația și a considerat că trecutul său nu constituia un impediment, având în vedere că faptele pentru care a fost audiat aveau, în opinia sa, un caracter diferit de corupția clasică. El a descris alegerea sa drept un compromis făcut în interesul companiei sale și a exprimat convingerea că experiența sa ar fi putut fi utilă în slujba statului.
Anastasiu a insistat pe toată perioada conferinței de presă că a fost onest și integru în activitatea sa și a reiterat că s-a prezentat la DNA din proprie inițiativă, atunci când a considerat că are toate informațiile necesare, asta deși mita era oferită deja de mulți ani.