Acasă Stiri Două sate din Mehedinţi, încă rupte de civilizaţie. Uitaţi de lume, locuitorii...

Două sate din Mehedinţi, încă rupte de civilizaţie. Uitaţi de lume, locuitorii supravieţuiesc cum pot 

374
0

În România anului 2020, zeci de familii trăiesc izolate de civilizaţie, în cătune pe care autorităţile se fac că nu le văd. În două sate din Mehedinţi, oamenii care vor să ajungă la medic ori la cumpărături trebuie să treacă peste un pod suspendat, extrem de vechi şi instabil.

RECLAMĂ

Doar câteva plăci de lemn au mai rămas, iar acelea stau sa cadă. Într-o situaţie de urgenţă, salvatorii nu au vreo şansă să ajungă la victime

În nordul judeţului Mehedinţi pe colinele satelor Menţi şi Motruleni, în casele răsfirate, zeci de suflete trăiesc izolate.

De puntea cu scânduri şubrezite, care stau sa cadă, depind copii, bătrâni şi bolnavi din 70 de familii.

Spre civilizaţie duce şi un drum vechi, neasfaltat şi plin de gropi. Doar că pe el, nu pot trece decât căruţele şi maşinile de teren.

Reporter: Cum ajungi matale la doctoriţa de familie?

Tanti Ana locuieşte în satul Menţi de 84 de ani. Întreaga viaţă, s-a descurcat cum a putut. Acum, abia reuşeşte să ajungă la medic.

Ana Trocan, localnică: Plătesc o mașină. Trece prin Motru, acum, că e Motru mai mic. Dar când e Motru, că o veni de acum încolo, că s-or pune ploile, nu mai au pe unde trece nici cu mașina, nici cu căruță, nici cu nimic.

Vecinul ei, Gheorghe Bocea, ne-a povestit cu lacrimi în ochi calvarul supravieţuirii în cătunul uitat de lume.

Gheorghe Bocea, localnic: Vin cu ranița în spate. Iau 7, 8 pâini, să am o săptămână. Și ce mai iau. Dacă am nevoie de un lemn, să cumperi de la pădure trebuie să ai aprobare de la pădure. Iau un lemn și eu de pe un gard și fac un foc.

După 40 de ani de delăsare, autorităţile se gândesc abia acum la soluţii pentru satele care sunt în administrarea primăriei orașului Strehaia.

Ioan Giura, primarul oraşului Strehaia: Este un drum cu o lungime de aproximativ 2,2 kilometri, face parte dintr-un proiect mai amplu de zece kilometri de drumuri de exploatare agricolă şi în total este o investiţie de aproximativ 1 milion de euro.

Momentan, proiectul este în faza de licitaţie. Urmează atribuirea contractului şi abia apoi vor fi demarate lucrările.

Sursa: observator

RECLAMĂ
Articolul precedentŞcolile rămîn închise într-un singur judeţ, din cauza ninsorilor. În alte 9 judeţe, cursurile sunt suspendate parţial
Articolul următorProfesoară româncă, venită din China, suspectă de îmbolnăvire cu coronavirus la Suceava